Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Dolazi li Hyundai u Varaždin? 'Pozvali smo ključne tvrtke, uključujući i njih'

U uredu varaždinskog župana Radimira Čačića kažu da su prošlog mjeseca kod njih bili ulagači iz Južne Koreje, no ne iz Hyundaija, nego predstavnici tvrtke Il Heung specijalizirane za dizajniranje i razvoj automobilskih dijelova
05. prosinca 2018. u 19:44 15 komentara 1900 prikaza
Hyundai
Foto: Uli Deck/DPA/PIXSELL

Grad Varaždin spreman je pružiti sve odgovarajuće uvjete za ulaganje i automobilskoj industriji, pa tako i kompaniji Hyundai. Uz to, takvo veliko ulaganje mora imati potporu Vlade i ostvaruje se preko državnih tijela – ističe gradonačelnik Ivan Čehok komentirajući vijest da je Hyundai zainteresiran za gradnju tvornice automobila u Hrvatskoj, o čemu se navodno pregovara na državnoj razini, i da je kao moguća lokacija u igri Varaždin.

HUP ŠTO OTKRIVA HUP SKOR Najgori smo u EU: Investicije i poslovne barijere još gore nego lani!

Slobodna parcela

Ministar gospodarstva Darko Horvat danas je izjavio da u ovom trenutku još nema potvrdne informacije da bilo koja respektabilna autoindustrija dolazi u Hrvatsku, no dodao je da je pozvao četiri-pet ključnih aktera u toj industriji, a među njima je i južnokorejska tvrtka.

Kako bilo, u Varaždinu kažu da su spremni za potencijalne ulagače, pa i za autoindustriju. – Grad i njegova okolica prednjače u privlačenju stranih ulagača, posebno investitora u industrijske i proizvodne kapacitete. To smo počeli raditi prvi pa smo tako napravili dvije najveće zone u Hrvatskoj, Zonu Sjever te poduzetničku zonu u Jalkovcu. Stvorili smo sve preduvjete da investitori svoja ulaganja mogu brzo i sigurno realizirati. Isto tako, u Varaždinu imamo dovoljno srednjoškolskih i visokoškolskih ustanova za educiranje stručnih kadrova kojima se mogu zadovoljiti potrebe automobilske i drugih industrija – veli Čehok.

Zona Sjever ima oko 60 hektara površine i smještena je u Općini Trnovec Bartolovečki. Ima kompletnu komunalnu infrastrukturu, blizu je autocesta, a i manji aerodrom.

Dobitnik automobila Večernjakova nagrada Dobitnik Hyundaija i20: Sretan sam, kao da sanjam

Direktor Zone Sjever Darko Detelj kaže da imaju slobodnu parcelu od 11.200 četvornih metara.

– Imamo određenu informaciju da je navedeni investitor zainteresiran za ulaganje. Podsjećam da smo prije dvije godine, tada u oporbi, naglašavali kako je autoindustrija pogodna za grad Varaždin s obzirom na to da već sada u našoj slobodnoj zoni te okolnim općinama ima nekoliko trgovačkih društava koja proizvode dijelove za autoindustriju – kaže predsjednik Gradskog vijeća Damir Habijan (HDZ).

Los Angeles Auto Show:

Hyundai
1 / 20
Automobilski spektakl održava se ovih dana u Los Angelesu, gdje proizvođači predstavljaju brojne novitete. Na slici je BMW-ov koncept autonomnog vozila iNEXT

Čačić u Aziji

Bivši varaždinski župan, danas potpredsjednik Vlade i ministar Predrag Štromar (HNS) potkraj 2016. govorio je o sjeveru Hrvatske kao idealnom prostoru za izgradnju tvornice gotovih automobila koja bi zapošljavala između 2500 i 3000 radnika.

– Posljednjih nekoliko mjeseci u Varaždinskoj i okolnim županijama napravili smo analizu potencijalnog prostora. Na zemljište manje od 100 hektara nitko neće doći, treba najmanje 150. Ne želim prejudicirati, ali u četiri županije – Varaždinskoj, Međimurskoj, Krapinsko-zagorskoj i Koprivničko-križevačkoj – imamo takva zemljišta, a na investitoru je da odluči je li mu važna blizina autoceste, željezničke pruge ili nešto treće – rekao je tada Štromar.

Auto s beogradskim tablicama u Splitu Zanimljiva ideja Kinez došao u Split autom s beogradskim tablicama, evo kako se 'spasio'

U uredu varaždinskog župana Radimira Čačića kažu da su prošlog mjeseca kod njih bili ulagači iz Južne Koreje, no ne iz Hyundaija, nego predstavnici tvrtke Il Heung specijalizirane za dizajniranje i razvoj automobilskih dijelova. Ima nekoliko tvornica u Koreji i Japanu, 77 milijuna eura godišnjeg prihoda i 315 zaposlenika. U Varaždinsku županiju su stigli jer su zainteresirani za izgradnju tvornice za izradu unutarnjih i vanjskih lampi za autoindustriju. Nakon sastanka sa županom Čačićem obišli su poslovnu zonu u Jalžabetu u kojoj postoji mogućnost kupnje 2000 četvornih metara zemljišta. – U najkraćem mogućem roku možemo osigurati sve dozvole i tehničke pretpostavke za investiciju vrijednu 2,3 milijuna eura, kojom bi se u startu zaposlilo 30-ak dobro plaćenih ljudi. Povratnu informaciju južnokorejskih investitora očekujemo do kraja godine – istaknuo je tada župan Čačić koji se danas nije javljao na mobitel. Navodno je u Aziji...

Pogledajte i video top 5 marki rabljenih auta u Hrvatskoj:

[video: 28136 / Top 5 marki rabljenih auta koji su ove godine uneseni u Hrvatsku]
aa
MBA titula
Ne propustite priliku za stipendiju za MBA program: Je li to formula za uspjeh?

A1 izdvaja za Vas

  • Jackson_bx:

    A zašto je nekome Hyundai ispod prosjeka? Stvarno cudni komentari, umjesto da prohvatimo objerucke svjetsku kompaniju o kojoj izgleda dobar dio nema pojma, samo zato što nije njemacka. Zato i jest drzava u stanju kakvom je.... Zalosnom!

  • dirižabl:

    Kad vide koreanci da za svaki quratz treba biljeg pobjeći će glavom bez obzira

  • Danko1982:

    Sta je nema bas komentara kad nisu tema partizani i ustase?