Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 102
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
stižu bolji dani

Dogovoren jeftiniji plin: Petrokemija je spašena

Petrokemija Kutina
Foto: Boris Ščitar/Večernji list
Autor
Marko Biočina
09.06.2014.
u 16:23

Sklapanjem ‘plinskog dogovora’ ispunjen je možda i najteži dio plana restrukturiranja diva iz Kutine

Nakon višemjesečnih turbulencija i problema u poslovanju čini se da su bolji dani na vidiku za kutinsku Petrokemiju. Kako doznaje Poslovni dnevnik, uprava te kompanije – inače jednog od pet najvećih hrvatskih izvoznika – nakon dugih i kompliciranih pregovora uspjela je postići dogovor o smanjenju dobavne cijene plina s opskrbljivačima. To bi Petrokemiji trebalo osigurati stabilno poslovanje i mirno provođenje procesa restrukturiranja i dokapitalizacije kompanije.

Iako nijedna od strana uključenih u pregovore službeno nije htjela komentirati ove glasine, prema poznatim, ali nikad službeno potvrđenim informacijama, Petrokemija je imala dva ključna ugovora za kupnju prirodnog plina.

Opet rentabilni?

Veći ugovor, kojim je bilo pokriveno oko dvije trećine potrebnih količina, bio je potpisan s Inom, i to po prosječnoj cijeni od 420 dolara za tisuću kubičnih metara plina te uz penale od 25 posto, što znači da je kutinska tvrtka Ini čak i slučaju da nije preuzimala plin plaćala stotinjak dolara za svakih ugovorenih tisuću kubika. Dodatni ugovor bio je sklopljen s tvrtkom Prvo plinarsko društvo, gdje je ugovorena cijena bila oko 400 dolara. Takvi aranžmani bili su financijski neodrživi, pogotovo zato što je protekle godine cijena uree – ključnog Petrokemijina proizvoda – pala na gotovo povijesno niske razine.

Prema planu restrukturiranja kompanije koji je izrađen krajem prošle godine, u vrhu Petrokemije izračunali su da im je – uz trenutačne razine cijena konačnog proizvoda – za rentabilno poslovanje potrebna cijena plina od oko 370 dolara za tisuću kubičnih metara. Čini se da je u ovim pregovorima tvrtka došla blizu te ciljane cjenovne razine.

Kako se neslužbeno doznaje, Ina je pristala svoju cijenu do kraja isteka važećeg ugovora smanjiti na 380 dolara, ali i odreći se kaznenih penala u razdoblju od 1. lipnja do 1. listopada.

PPD je pak pristao u tom razdoblju svoju cijenu smanjiti na 325 dolara za tisuću kubika, što je vjerojatno minimalna cijena koju ta kompanija mora ostvariti zbog ugovora sa svojim dobavljačem – ruskim Gazpromom. Ovi uvjeti trebali bi omogućiti Petrokemiji stabilizaciju do kraja godine, dok je važan korak k stabilnom poslovanju postignut sklapanjem novih ugovora s Inom i PPD-om.

Izborili velike ustupke

Petrokemija godišnje troši oko 600 milijuna kubičnih metara plina, a novim ugovorima pokrivene su dvije trećine tih količina. S oba dobavljača tako su navodno sklopljeni ugovori o isporuci 200 milijuna kubika plina po cijeni od oko 380 dolara za tisuću kubičnih metara. To je nešto više od ciljane granice rentabilnosti, no kako je trećina kapaciteta ostala slobodna, kompanija može iskoristi prilike na kratkoročnom tržištu te u konačnici postići ciljanu prosječnu cijenu od cca. 370 dolara. Dođe li pak do, barem umjerenog, poboljšanja prilika na tržištu mineralnih gnojiva, tvrtka bi na operativnoj razini trebala poslovati rentabilno.

Ovaj dogovor iznimno je bitan događaj za Petrokemiju, ali hrvatsku industriju općenito, a može ga se smatrati naznakom poboljšanja zategnutih odnosa na relaciji Ina – hrvatska Vlada. Činjenica je da su Ina i PPD pristali na velike ustupke Petrokemiji iako nisu imali nikakvu formalnu obvezu. No prevladalo je shvaćanje da bi propast Petrokemije, najvećeg potrošača plina u Hrvatskoj, bila iznimno štetno za cijelo tržište.

Sklapanjem ‘plinskog dogovora’ ispunjen je možda i najteži dio plana restrukturiranja diva iz Kutine. Drugi važan dio, smanjenje broja zaposlenih, već se provodi, a u idućih nekoliko mjeseci oko 500 radnika moglo bi po poticajnim uvjetima napustiti tvrtku. To smanjenje operativnih troškova trebalo bi biti ključni adut pri provođenju dokapitalizacije, gdje bi prikupljeni novac trebao poslužiti za pokrivanje rupa u bilanci tvrtke, kao i za daljnja ulaganja. Neslužbeno se čuje da će se dokapitalizacija provesti u tri kruga, gdje bi nakon prva dva namijenjena postojećim dioničarima, treći trebao poslužiti za lov na eventualnog strateškog partnera.

Komentara 2

PR
propalismoFranjoskroz
18:55 09.06.2014.

pristali na ustupke.A kome bi oni sad prodavali plin da Petrokemija ne radi?Tada bi njih zapali penali za naručenu a neisporučenu kubikažu.Sve je to mafija.....

ZB
zico.brazil55
18:30 03.07.2014.

Kutinski građani selite se iz grada jer će biti jako opasno od petrokemije

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije