Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nemoralna ponuda?

Do sirovine za pelete samo licitacijom?

'MOJA ZEMLJA   31.05.2012., Brezine - Firma Gamauf iz pozeske zupanije proizvodi pelete iz otpadaka drvne mase. Photo: Dusan Mirkovic/PIXSELL'
'Dusan Mirkovic/PIXSELL'
06.04.2013.
u 11:17

Čekali višegodišnje ugovore, a iz Hrvatskih šuma stigao im – šok. Od 1. travnja sirovinu mogu kupovati isključivo na licitaciji

Katastrofa! Kupovali smo sirovinu na jednogodišnje ugovore i nadali se da će Hrvatske šume imati razumijevanja i konačno nam ponuditi, kako se najavljivalo, i višegodišnje ugovore za drvnu biomasu. No, umjesto toga u mjerodavnim šumarijama tvrde kako samo što nije stupila na snagu i službena obavijest da od 1. travnja sirovinu možemo kupovati isključivo na licitaciji – ogorčen je Ivan Ćošković, predsjednik Udruge proizvođača peleta, briketa i biomase te direktor najveće tvrtke za proizvodnju peleta u Hrvatskoj “Šišarka” iz Županje.

Upitno poslovanje

Iako je riječ o proizvodnji finalnog proizvoda, koji većinom završava u izvozu, “Šišarka” je lanjske godine udvostručila prodaju i na domaćem tržištu. Zbog skupog plina, struje i nafte, i sve više Hrvata prepoznaje pelet kao alternativu, a k tome je i obnovljivi izvor energije. No, s novom odlukom Hrvatskih šuma, poslovanje mnogih peletara bit će upitno.

– Niti ćemo unaprijed moći računati na cijenu sirovine, niti ćemo znati hoćemo li je uopće uspjeti kupiti na licitaciji – kaže Ćošković, ističući kako je samo u njegovu tvornicu uloženo 7 milijuna eura, Šumama plaća i 30 dana ranije i nikome nije dužan ni lipe. Lani su radili sa 100 posto kapaciteta, a sada ne znaju hoće li dobiti i 50 posto potrebne sirovine, koje ni prošlih mjeseci nije bilo dovoljno. Zašto HŠ upropaštava domaće peletare teško je, kaže Ćošković, shvatiti.

Strah od EU

No nije teško zamisliti što će se dogoditi kad se ulaskom RH u EU za našu sirovinu na licitaciji budu natjecali i Austrijanci, Talijani... koji od svojih država dobivaju i subvencije za kupnju sirovine na inozemnim tržištima, kaže Ćošković i dodaje kako Udruga traži hitan sastanak s čelnikom HŠ-a Ivanom Pavelićem, a u Gorskom kotaru spremaju i ustavnu tužbu zbog onemogućenog pristupa sirovini, koja im je dosad bila zajamčena. Do zaključenja broja Večernjaka iz Šuma nismo dobili odgovor.

>> U tri smjene rade pelete za poznatog kupca

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije