Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
rješenje za smeće?

Do prerade smeća MBO-T tehnologijom – dvije godine

tehnix
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
22.02.2014.
u 17:00

Splitska Čistoća: Tehnixova je tehnologija vrlo slična onoj u EU i apsolutno je primjenjiva. Ali treba nam 30 pravilnika!

Hrvatski gradovi poput Trogira, Makarske ili Zagreba još će se najmanje godinu i pol do dvije gušiti u smeću prije no što u njima zažive MBO-T tehnologije poput tvornice za preradu i sortiranje otpada, kakve u svijetu već nekoliko godina uspješno prodaje Tehnix međimurskog poduzetnika Đure Horvata. Nakon Večernjakove priče o tvrtki iz Donjeg Kraljevca, koja je u svijetu prodala već više od 55 takvih tvornica od Ujedinjenih Emirata, Brazila, JAR-a, EU, Rumunjske... do Ukrajine i Rusije, kojima se trajno i održivo gospodari komunalnim otpadom, zanimalo nas je zašto su njegove tehnologije, svjetski patent i domaća pamet i proizvodnja, “nepotrebni” Hrvatskoj i za njih vlada samo stidljiv interes pojedinih gradova.

Kasni selekcija otpada

Dok ležimo na milijunima tona smeća, kakvo Tehnixova tehnika potpuno pretvara u kompost, osam vrsta sirovina i RDF gorivo – a većina se naših sugovornika izgovarala rukovodećim položajem koji im za pravo daje da netko drugi misli za njih – najdirektniji odgovor dobili smo u splitskoj Čistoći. Direktorica Ljubica Vrdoljak objašnjava da je Tehnixova tehnologija vrlo slična onoj koju zastupa EU i apsolutno je primjenjiva.

– Uvijek sam za hrvatski proizvod, no kako smo sada članica EU, i za Tehnix vrijede europski natječaji, konkurentnost te činjenica da EU traži da se najveći dio ulaganja u takva postrojenja financira iz fondova EU – kaže ona. No to nije trenutačni problem koliko činjenica da RH kasni u mnogočemu, pa i po pitanju primarne selekcije smeća.

Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL

(Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL)

Nije čuo za to rješenje

Iako o komunalnom otpadu odlučuju jedinice lokalne samouprave, da bi se taj problem uopće počeo rješavati onako kako to, primjerice, rade u Tehnixu, Vlada mora donijeti još najmanje 30 pravilnika, koji se naslanjaju na Zakon o održivom gospodarenju otpadom te ćemo se još dvije godine gušiti u smeću, rekla je Vrdoljak. Makarskom gradonačelniku Tončiju Biliću Tehnix je nepoznanica. Brine se tko će otkupljivati sortirani otpad i mogu li se takve tvornice legalno instalirati. Čelnik Tehnixa odgovara da građevinske i ostale dozvole za njegovu tehnologiju, koja je mobilna, nisu problem. A znaju i kako reciklirati i balirati otpad i iz njega dobiti sirovinu koja nam godišnje može donijeti pola milijarde eura prihoda. Svaki Hrvat dnevno napravi 1 kg smeća (u EU i dva), što je 1,6 milijuna tona otpada godišnje, koji su u konačnici gnojivo, sirovina i energija.

>> Prodajem rješenje za smeće po cijelom svijetu, ali ne i kod nas!

Komentara 10

FU
FULL
16:16 23.02.2014.

Na Zagrebačkom Jakuševcu leži kapital od 10 milijardi Eura ( procjena službena i relevantna prije par godina), još nitko nije prstom mrdnuo?? Koji smo mi primitivci i neznalice za ne povjerovati?! Jedna Norveška za svoje spalionice (ima ih toliko da nema sirovina) uvozi smeće (otpad) iz USA?? Izgleda da su "nameti" u državi prioritet od znanja? Koje mi to znanje imamo ( s kojim se toliko ponosimo??)od našeg školstva kad smo i u tom na 500-om mjestu u školovanju na Svijetu!! Kad ga je uopće i bilo?, samo u RTV-Dnevnicima s istim likovima koje plaćamo u obliku Tv-pretplate za ništa! Jad i bijeda!

K2
kritičar_2
19:36 22.02.2014.

Hrvatsku vlast,kako lokalnu,tako i državavnu,ne interesira red,rad pa ni čistoća. Svu svoju energiju troše na to, kako nešto što jeftinije prodati,a što veću proviziju za sebe priskrbiti.

FU
FULL
20:44 23.02.2014.

Brazil u godinu dana iz tetra-paka zaradi i izdvoji 800tona Al (aluminija). Tko je pametan je stvarno pametan!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije