Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Do Božića se Pevecove trgovine moraju napuniti robom ili propadaju

Pevec
Josip Maljak
Autor
Gojko Drljača
20.10.2009.
u 18:45

Likvidacijska imovina procjenjuje 
se na samo 600-700 milijuna kuna tako da bi svi u stečaju puno izgubili. Pevec je u teškom emotivnom stanju, hoće li bojkotirati dogovore?

Nakon što je u petak nova uprava Peveca dobila i trećeg člana, predsjednika uprave Vladimira Sellier Šelebaja, poprilično je dramatično zazvučalo upozorenje iz same tvrtke kako se stečaj te kompanije s 2500 zaposlenih ipak možda neće moći izbjeći.

Tektonski poremećaj
Krugovi bliski novoj upravi potvrđuju nam kako je točno da je novi menadžment u dramatičnoj utrci s vremenom kako bi osigurao nastavak poslovanja trgovačkog diva, čija bi propast prouzročila tektonske socijalno-ekonomske poremećaje ne samo u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji nego i u cijeloj Hrvatskoj.

Poznato je da je Pevecu promet u odnosu na 2008. pao 20 posto. Počeo je osjećati pritisak megalomanskih i loše biranih investicija, dobavljači su mu prestali vjerovati jer je počeo kasniti s plaćanjem, a onda su mu i banke smanjile limite. Osnivač Peveca Zdravko Pevec iz ta četiri razloga našao se u nebranom grožđu.

Doznajemo da je nova uprava, koja je dovedena uz znatnu potporu banaka vjerovnika, utvrdila da je plan spašavanja Peveca od stečaja realan te da je moguće kompaniju koja bi nekoć godišnje uprihodila 2,5 milijarde kuna stabilizirati i s poslovanjem od 1,5-1,7 milijardi kuna.

Međutim, kako bi bilo što napravila, nova uprava hitno mora uvjeriti vjerovnike Peveca da je u njihovu interesu spasiti tu trgovačku kompaniju. Već je poznat plan KPMG-a prema kojem bi dobavljači pretvorili svoja potraživanja prema Pevecu (700 milijuna kuna dobavljači, banke 1,1 milijardu kuna te država i leasing kuće) dijelom u vlasnički udio u Pevecu, a dijelom u reprogramirana, odgođena potraživanja.

Doznali smo da je za eventualni dogovor s budućim većinskim vlasnicima, tj. dobavljačima, preostalo još samo tri tjedna. Naime, kako je Pevec gubio povjerenje dobavljača, tako su mu oni prestali isporučivati robu pa su mu police opustjele, a promet dodatno počeo opadati. Kako bi se izašlo iz tog začaranog kruga, kažu nam dobro upućeni, dobavljači bi trebali pokazati znak dobre volje te pristati na prijedlog koji bi im u sljedeća tri tjedna trebala dati nova uprava.

Prazan za Božić?
Ako se u sljedeća tri tjedna ne postigne dogovor s dobavljačima, to će značiti da će Pevecovi prodajni centri za Božić biti polupraznih polica, a to pak znači da će sasvim sigurno završiti u stečaju.

U slučaju da se ne postigne dogovor s dobavljačima, svi će ostati kratkih rukava. Naime, likvidacijska imovina Peveca procjenjuje se na samo oko 600-700 milijuna kuna, a to neće usrećiti nestrpljive vjerovnike.

Pevecu ostaje najviše 24,9 posto, 100-injak dobavljača gazde
Dobro upućeni tvrde da bi samom Zdravku Pevecu u vlastitoj kompaniji ostalo najviše 24,9 posto dionica kad bi vjerovnici prihvatili ulazak u vlasničku strukturu. Naime, nužno je da vjerovnici imaju apsolutnu kontrolu nad kompanijom. Doznajemo da je obitelj Pevec vrlo teško, emotivno proživljavala posljednje mjesece krize te da su otežavali i, što je još gore, usporavali provođenje akcije spašavanja u dogovoru s dobavljačima. Neki se boje da Pevecovi još mogu opstruirati akciju spasa.

Ubuduće bi većinski vlasnici Peveca bili 100-120 dobavljača koji drže 80-ak posto svih potraživanja prema Pevecu. Banke bi, doznajemo, u nešto manjoj mjeri ulazile u vlasničku strukturu Peveca. S druge je strane vjerojatno je da će banke pomoći kako Pevecu, tako i dobavljačima kad je riječ o obrtnom kapitalu kako bi oživjeli Pevecovu trgovačku djelatnost, što je od obostranog interesa. - No, nužno je da dobavljači pristanu napraviti prvi bolni korak - poručio je naš dobro upućeni izvor.

Činjenica je da se u Hrvatskoj prvi put provodi akcija spašavanja kompanije ovakve vrste i ovakvih razmjera. Riječ je o dosad nezabilježenom događaju u povijesti hrvatskog biznisa, a još je potpuno nejasno kako će završiti ta uzbudljiva priča.

Ključne riječi

Komentara 2

DE
demokršćanin
19:05 20.10.2009.

PJESMA! Koju pjesmu sada pjeva gđa Višnja?

NI
nikudnikam
20:22 20.10.2009.

Pjesmu? Suhe šljive i orasi mi smo dragi siromasi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije