Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Javna nabava

DKOM poništava natječaje, HŠ bez dovoljno sirovine?

'suma_pxl_UNU_010211'
''
03.02.2011.
u 12:33

- Vjerujemo da ćemo ispuniti obvezu prema drvnoj industriji. Ne uspijemo li, nismo mi krivi, tvrdi Darko Vuletić, čelnik Hrvatskih šuma.

Nakon što je Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave u ponedjeljak već poništila jedan natječaj Hrvatskih šuma na području Koprivnice, na koji se, kako je Večernji list pisao, žalio Dalibor Hatić, direktor tvrtke Pro Silva, sve je izglednije da će se isto ponoviti u još šest od 13 uprava, koliko ih je raspisalo natječaje. Koliko bi time mogli izgubiti privatnici, koji su na njihovom području već naveliko trebali obavljati sječu i druge šumarske radove vrijedne 200 milijuna kuna, te drvna industrija kao krajnji kupac, znat će se uskoro.

Tko je kriv?

Hatić se, podsjetimo, žalio na sedam natječaja šumarskih uprava, a kako su gotovo identični i, prema Hatićevim riječima, nezakoniti i netransparentni, može se očekivati da će DKOM poništiti sve natječaje HŠ-a na koje se žalio. Hatić kaže da mu je žao što gospodarski subjekti poput Quercusa trpe posljedice nastale situacije. No, naglašava da za potencijalnu štetu od dvije milijarde kuna, do koje vjerojatno neće ni doći, nije kriva Pro Silva, nego Hrvatske šume, koje provode nezakonitu javnu nabavu koja bi ugovaratelje posla mogla čak stajati inspekcijskog i sudskog progona. Njegova tvrtka, tvrdi, također trpi zbog činjenice da bez valjana razloga ne može doći u priliku ugovarati poslove, a iako je na sve nezakonitosti više puta i na vrijeme upozoravao, Šume su ga ignorirale, tako da je žalba DKOM-u bila krajnja i nužna mjera. Pritom je, kaže, pitanje licencije, o čemu je pisao Večernji, samo jedna od uočenih nepravilnosti. Glavni dio odnosi se na neprimjerenost odabira postupka javnog nadmetanja te nepotpunost natječaja.

I HŠ će se žaliti

Dokumentaciji za nadmetanje nisu bili priloženi tzv. elaborati rada na temelju kojih se u skladu sa zakonima definira rad, odnosno računa njegova cijena, objašnjava, a da je žalba Pro Silve bila ispravna na kraju je potvrdio i DKOM poništenjem natječaja, utvrdivši i nepravilnosti na koje se, ističe, nisu žalili.

Predsjednik uprave Hrvatskih šuma Darko Vuletić jučer je pak najavio žalbu Upravnom sudu RH na presudu DKOM-a. Uvjeren je da je DKOM donio pogrešnu odluku, to više što se isti natječaji raspisuju godinama i prije se nitko nije žalio. U svakom slučaju, dok traju žalbe i nemogućnost ugovaranja poslova, Šume su u kritičnim upravama pojačale vlastito ljudstvo na sječi kako bi ispunile obveze prema drvnoj industriji.

– Vjerujemo da ćemo ispuniti obvezu prema drvnoj industriji, a ako ne uspijemo, krivac je na nekoj drugoj strani – poručuje Vuletić.

Komentara 3

DU
Deleted user
14:01 04.02.2011.

Tko je smislio DKOM kao skraćenicu za Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave? Možemo li Večernji list od sad zvati VELIS?

LI
Livke
18:44 04.02.2011.

Ja ovo više ništa ne razumijem ispada da HŠ ne priznaju odgovornost a bome niti rješenje famoznog DKOM-a. Pozivaju se na pravnu zaštitu podnošenjem žalbe na rješenje DKOM-a i onda opet čeka se i na rješenje tog suda tko zna koliko dugo? HŠ sad pak obavljaju radove vlastitim snagama. Zašto su uopće raspisivali javnu nabavu kada ispada da sami mogu odraditi taj posao. Znači li to da je prije javna nabava raspisivana bespotrebno ? Ako je tako namjerno je nanešena šteta HŠ-u, da ne velim da je počinjen gopodarski kriminal ! Ako HŠ sad samostalno rade te poslove nije li to kršenje postupka javne nabave, odnosno HŠ neovlašteno otimaju posao predviđen za privatnike koji sad crkavaju ? Ne kužim tko tu ima sad platiti i biti odgovoran za kaj ?!? Tog Hatića bi trebalo pozvati u USKOK jer taj čini se zna previše pa ne možeš valjda samo tako praviti nered i rušiti natječaje. On sad ispada ovime ok, ma jel ?!? Ma sve bi njih trebalo zatvoriti. Dok oni grabe, svađaju se i igraju pravice po sudovima mi građani gubimo radna mjesta i glavinjamo po burzi.

PR
ProSilva
19:23 08.02.2011.

Admin je u prethodnom postu obrisao Rješenje Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave u predmetnom javnom nadmetanju Vjerojatno jer je tekst bio predug. Zato smo ga objavili u cijelosti na ... https://docs.google.com/document/pub?id=1vhU6i7rjAxpXz-2daDuHfBz9HrPzKGIWMgQB59WI3AQ

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije