Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Djevičansko ulje daje maslinik na bivšem Cemexovu rudniku

Iskopine sirovine za cement Cemex je sanirao i zasadio maslinike. Sljedeći im je cilj organizirano prikupljati kominu od maslinara i upotrebljavati je kao “zeleno gorivo” u proizvodnji cementa.
12. kolovoza 2010. u 09:30 2 komentara 16 prikaza
masline

Desetljećima devastirane iskopine na padinama Kozjaka, gdje je vadio sirovinu za proizvodnju cementa, Cemex Hrvatska pretvorio je u maslinike iz kojih je ove godine prvi put poteklo i djevičansko ulje Lintar, proizvedeno u lokalnoj uljari u Sv. Kaji. U okviru projekta sanacije eksploatacijskih polja od 2005. do 2008. godine posadili su više od 25 tisuća sadnica mediteranskih biljaka, od čega je oko 2000 stabala maslina.

- Tako je Cemex, nakon gotovo stotinu godina eksploatacije, u posljednjih desetak godina, na osnovi projekta Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša, rekultivirao više od 300 tisuća četvornih metara površine svojih rudnika - ističe voditeljica zaštite okoliša u Cemexu Merica Pletikosić.

Za nasade maslina, uglavnom sorte oblica, berbu i preradu zaduženo je 80-ak članova Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Dalmacijacement, većinom zaposlenika Cemexa. Zasad male količine ulja tvrtka daruje kao reprezentaciju, no ne isključuju mogućnost da jednog dana proizvodnja preraste u poslovni pothvat. Već ove godine bilo je interesa za otkup. Postoje ideje da se na dijelovima koje će u budućnosti rekultivirati zasadi i vinova loza te proizvodi vino. Prije tri godine tvrtka je, u suradnji sa Zajednicom maslinara i uljara Hrvatske, pokrenula pilot-projekt zbrinjavanja komine masline, otpadnog materijala u proizvodnji ulja.

- Prikupljena komina uvodi se u tehnološki proces proizvodnje klinkera i ulazi u završni proizvod, cement. Nedavno smo proveli postupak procjene utjecaja na okoliš za prihvat, skladištenje i doziranje biomase u jednoj od naše tri tvornice cementa, a u tijeku je ishođenje lokacijske dozvole - objašnjava M. Pletikosić.

Cilj im je, kaže, razraditi logistiku tako da maslinari mogu jednim pozivom na besplatni telefon osigurati preuzimanje komine koja će se koristiti kao obnovljivi izvor energije koji bi dijelom zamijenio fosilno gorivo. Procjenjuju da bi prva faza korištenja „zelenog goriva” mogla pokriti oko 25 posto proizvodnje.

RTL Direkt
Zoran Šprajc u svom stilu komentirao Bandićev sprovod: 'Kao da je sam pisao scenarij, imao je smisla za zaj***nciju''
Ikigai – razlog ili svrha, motiv zbog kojeg postojimo, a kojeg osjećaju milijuni Japanaca
ŽIVOTNI BALANS
Ikigai – japanska drevna tajna za dug i sretan život bez stresa koji bi svi trebali prakticirati
  • -obrisani-:

    Za svaku pohvalu !

  • Avatar drInternet
    drInternet:

    *** Umjesto mazanja očiju javnosti putem prikrivenog oglašavanja - Cemex bi morao prestati uvoziti koks i u kaštelansko more izbacivati radioaktivnu trosku.