Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Monopol Pošte?

Direktor Pošte: Nismo privilegirani, borimo se kao i drugi

pošta
Petar Glebov/PIXSELL
06.06.2013.
u 19:00


Pošta je 2012. godine završila s gubitkom od 27 milijuna kuna i trebaju joj potpore

Iz Europske komisije potkraj travnja stiglo je pismo u kojem se ministarstvo Siniše Hajdaša Dončića opominje zbog interpretacije javne nabave na području poštanskih usluga. Naime, Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture izdalo je mišljenje da se kod javne nabave naručitelj mora odlučiti ili za univerzalnu uslugu, koju može pružati samo Hrvatska pošta ili za zamjensku ili ostale poštanske usluge.

CityEx: Oštećeni smo

Kako jedino HP može idućih 15 godina pružati univerzalnu uslugu, EK je upozorio da je to "protivno dokumentu i duhu poštanskog aquisa te vodi do nove monopolizacije".

– Tumačenje MMPI-ja poslano je na više stotina adresa obveznika javne nabave zbog čega je sudionicima na tržištu nanesena velika šteta – kažu u CityEX-u. I dok konkurencija napada državnog pružatelja usluge, Hrvatska pošta kaže da nema ništa sporno u tumačenju Ministarstva i drži da nije nanesena šteta tržištu, a odbacuje i da su u privilegiranom položaju.

– Naručitelj određuje predmet nabave sukladno svojim potrebama te u skladu sa Zakonom o javnoj nabavi i Zakonu o poštanskim uslugama. Zaključak je da Hrvatska pošta nema nikakvo ekskluzivno pravo, već se natječe na liberaliziranom tržištu, s kvalitetom usluge koju pruža – kaže Alen Premužak, predsjednik uprave Hrvatske pošte. Podsjeća da je Pošta prije liberalizacije pala na samo 66 posto tržišta, što je znak da su igrači na tržištu kršili pravila u monopolu na području dostave pisama. I dok se otvara nova runda prepucavanja između privatnih i javnih operatora poštanskih usluga, iz Hrvatske pošte do kraja godine mora otići 1100 ljudi, a konačno je u završnoj fazi i model razdvojenog knjigovodstva koji je preduvjet za potpore, ali i transparentno poslovanje Pošte.

Dobit od nekretnina

U kolovozu bi Pošta trebala dostaviti taj model HAKOM-u, nakon nekoliko mjeseci konačno bi se proveo, a prije toga neće moći tražiti potporu iz proračuna, nužnu za preživljavanje javnog poduzeća.

Tržište poštanskih usluga pada, a prvi značajni rezultati od novih projekata doći će tek za godinu-dvije, objašnjavaju u HP-u. Hrvatska pošta 2012. je završila s neto gubitkom od 27 milijuna kuna. Dobit iz prvog kvartala 2013., koja je iznosila 47,63 milijuna kuna, nastala je zbog upisa nekretnina kao jednokratnog prihoda od 75 milijuna kuna. Naime, HP ima 360 nekretnina koje dijeli s Hrvatskim telekomom, a ove su se godine dogovorili o vlasništvu nad nekoliko važnih zgrada.

>>Broj poštanskih usluga u padu, ali ne i udjel HP-a u njihovu pružanju

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije