Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Dionice Zabe vrijede čak više od trećine ukupne cijene UniCredita

Talijanska banka samo jučer izgubila je 11 posto svoje tržišne vrijednosti, 
a za razliku od nje, Zabine dionice odlično se drže na domaćem tržištu.
10. siječnja 2012. u 07:00 7 komentara 623 prikaza
'(FILES) This file picture taken on July 5, 2011 in Rome shows Unicredit bank chief executive officer Federico Ghizzoni reacting during a press conference at the foreing press club. Shares in Italy\'s
Foto: 'ALBERTO PIZZOLI'

Cijena UniCredita, vlasnika Zagrebačke banke, nastavila je padati u ponedjeljak nakon 38-postotnog gubitka vrijednosti prošli tjedan. Prema pisanju Bloomberga, tako je samo nastavljen pritisak na cijenu dionica nakon najavljene prodaje 7,5 milijardi eura udjela banke, točnije prodaje prava na dionice UniCredita postojećim dioničarima. U ponedjeljak, prvi dan kupnje za ulagače u Italiji, Austriji i Njemačkoj, nakratko je čak bila i obustavljena trgovina tom dionicom na milanskoj burzi.

Tek dva posto aktive

Za razliku od strmoglavog pada dionice UniCredita, koja je samo jučer izgubila 11 posto tržišne vrijednosti, Zabina dionica iznimno dobro se drži na domaćem tržištu. Tako dolazi do apsurdne situacije da je tržišna vrijednost svih dionica Zabe, koja je manja i to više od 50 puta prema aktivi u odnosu na UniCredit, viša od trećine vrijednosti UniCredita, odnosno jedne od najmoćnijih europskih banaka.

Prema nekim procjenama, tržišna kapitalizacija UniCredita uz cijenu dionice od 2,536 eura i uz 1,930 milijardi dionica iznosi manje 5 milijardi eura, dok je trenutačna tržišna vrijednost Zabe 1,75 milijardi eura. UniCredit pokušava prikupiti kapital kako bi udovoljio novim, postroženim europskim propisima o kapitalu. Europska agencija za banke odredila je početkom prosinca, u sklopu procjene potreba 70 europskih banaka za dodatnim kapitalom, da UniCredit mora prikupiti osam milijardi eura.

Manjak kapitala

Talijanski regulator za financijska tržišta Consob objavio je da provjerava kretanje cijene UniCreditovih dionica u srijedu i četvrtak, kada je trgovina dionicama najveće talijanske banke također bila obustavljena zbog snažnih oscilacija, kako bi utvrdio jesu li možda prekršeni novi talijanski propisi.

UniCredit je prošli tjedan odredio cijenu prava u iznosu 1,943 eura, što je bilo čak 69 posto manje od cijene dionice na zatvaranju prethodnog dana. UniCredit je suočen s drugim najvećim manjkom kapitala među bankama u Europi nakon onog španjolskog Santandera.

41 kunu u ponedjeljak je iznosila cijena

41 kunu u ponedjeljak je iznosila cijena dionice Zagrebačke banke. U posljednja tri mjeseca cijena te dionice kretala se od 38 do 44 kune

2,5 eura iznosila je u ponedjeljak cijena UniCreditove dionice na Milanskoj burzi, gdje je nakratko bila i obustavljena trgovina tom dionicom

Elipso

 • Avatar MK
  MK:

  ...Da ali spizdili smo mi to sa \"Zakonom o Bankama\" iz g. 2000 kojega je pisao Leko!

 • EUfan:

  Da. Strašno vrijede dionice ZABE. Ja sam ih kupio prije pola godine po 70 kuna a danas su po 41 kunu. To se zove novinarstvo.

 • suludisumar:

  Hm Kako ne bi vrijedile, kad smo mi hrvatske bedačine upumpali milijarde u sanaciju ZABA-e i prodali je strancima za siću, pa sad ima novaca ko MMF, a u Italiji je druga priča. Tamo, ako imaš banku, brineš o njoj ... prikaži još!j i odgovaraš, a ne da je spizdiš, a stoka sitnog zuba to sve plati i ode na kontejnere po plastičnu ambalažu.