Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
strmoglavi pad

Dionice Zabe vrijede čak više od trećine ukupne cijene UniCredita

'(FILES) This file picture taken on July 5, 2011 in Rome shows Unicredit bank chief executive officer Federico Ghizzoni reacting during a press conference at the foreing press club. Shares in Italy\'s
'ALBERTO PIZZOLI'
Autori: PD, Tanja Ivančić
10.01.2012.
u 07:00

Talijanska banka samo jučer izgubila je 11 posto svoje tržišne vrijednosti, 
a za razliku od nje, Zabine dionice odlično se drže na domaćem tržištu.

Cijena UniCredita, vlasnika Zagrebačke banke, nastavila je padati u ponedjeljak nakon 38-postotnog gubitka vrijednosti prošli tjedan. Prema pisanju Bloomberga, tako je samo nastavljen pritisak na cijenu dionica nakon najavljene prodaje 7,5 milijardi eura udjela banke, točnije prodaje prava na dionice UniCredita postojećim dioničarima. U ponedjeljak, prvi dan kupnje za ulagače u Italiji, Austriji i Njemačkoj, nakratko je čak bila i obustavljena trgovina tom dionicom na milanskoj burzi.

Tek dva posto aktive

Za razliku od strmoglavog pada dionice UniCredita, koja je samo jučer izgubila 11 posto tržišne vrijednosti, Zabina dionica iznimno dobro se drži na domaćem tržištu. Tako dolazi do apsurdne situacije da je tržišna vrijednost svih dionica Zabe, koja je manja i to više od 50 puta prema aktivi u odnosu na UniCredit, viša od trećine vrijednosti UniCredita, odnosno jedne od najmoćnijih europskih banaka.

Prema nekim procjenama, tržišna kapitalizacija UniCredita uz cijenu dionice od 2,536 eura i uz 1,930 milijardi dionica iznosi manje 5 milijardi eura, dok je trenutačna tržišna vrijednost Zabe 1,75 milijardi eura. UniCredit pokušava prikupiti kapital kako bi udovoljio novim, postroženim europskim propisima o kapitalu. Europska agencija za banke odredila je početkom prosinca, u sklopu procjene potreba 70 europskih banaka za dodatnim kapitalom, da UniCredit mora prikupiti osam milijardi eura.

Manjak kapitala

Talijanski regulator za financijska tržišta Consob objavio je da provjerava kretanje cijene UniCreditovih dionica u srijedu i četvrtak, kada je trgovina dionicama najveće talijanske banke također bila obustavljena zbog snažnih oscilacija, kako bi utvrdio jesu li možda prekršeni novi talijanski propisi.

UniCredit je prošli tjedan odredio cijenu prava u iznosu 1,943 eura, što je bilo čak 69 posto manje od cijene dionice na zatvaranju prethodnog dana. UniCredit je suočen s drugim najvećim manjkom kapitala među bankama u Europi nakon onog španjolskog Santandera.

Ključne riječi

Komentara 7

Avatar MK
MK
09:14 10.01.2012.

...Da ali spizdili smo mi to sa \"Zakonom o Bankama\" iz g. 2000 kojega je pisao Leko!

EU
EUfan
09:22 10.01.2012.

Da. Strašno vrijede dionice ZABE. Ja sam ih kupio prije pola godine po 70 kuna a danas su po 41 kunu. To se zove novinarstvo.

Avatar Drazen Klaric
Drazen Klaric
08:06 10.01.2012.

Hm Kako ne bi vrijedile, kad smo mi hrvatske bedačine upumpali milijarde u sanaciju ZABA-e i prodali je strancima za siću, pa sad ima novaca ko MMF, a u Italiji je druga priča. Tamo, ako imaš banku, brineš o njojj i odgovaraš, a ne da je spizdiš, a stoka sitnog zuba to sve plati i ode na kontejnere po plastičnu ambalažu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije