Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Presuda nedodirljivima

Dionice Samsunga pale tek 0,8 posto

Jay Y. Lee
Reuters/PIXSELL
26.08.2017.
u 08:10

Nasljednik južnokorejskog diva navodno je plaćao bivšu predsjednicu države kako bi mu pomogla ojačati kontrolu unutar kompanije

Milijarder, potpredsjednik Samsunga i nasljednik te kompanije, Jay Y. Lee osuđen je jučer u Seulu na pet godina zatvora zbog podmićivanja, financijskih malverzacija i lažnog svjedočenja. To je najteža do sada izrečena sudska presuda jednom mogulu pa je analitičari diljem svijeta iščitavaju i kao političku poruku o promjeni južnokorejskog društva. I otac Jay Leea bio je optužen za korupciju, ali je nakon kratke istrage pušten na slobodu kao i ostali članovi najutjecajnijih obitelji Južne Koreje jer su do nedavno veze bogatih i politički moćnih bile preintenzivne.

Suđenje Leeu trajalo je šest mjeseci, a rezultiralo je i smjenom tadašnje predsjednice Južne Koreje Park Geun-hye, kojoj je, piše u presudi, 50-godišnji mogul plaćao mito. Bivša predsjednica mu je tvrdi sud pomogla ojačati kontrolu nad korporacijom koja posjeduje Samsung Electronics, svjetskog lidera u proizvodnji čipova i pametnih mobilnih telefon. Lee je osuđen i zbog iznošenja novca iz države i financijskih malverzacija. On pak tvrdi da je nevin i najavio je da će se na presudu žaliti, a nije zadovoljno ni tužiteljstvo koje traži najmanje 12 godina zatvora za milijardera. 
– Presuda je neodrživa i uvjeren sam da će pasti na višoj instanci – najavio je Leeov odvjetnik koji tvrdi da će njegov klijent sa žalbama ići sve do Vrhovnog suda Južne Koreje. Uz Leea su osuđena još dva menadžera Samsunga. Ova presuda je presedan u Južnoj Koreji koja je do sada jako štitila najbogatije obitelji.

Upravo je sinteza politike i mogulskih obitelji Južnu Koreju prometnula u skupinu najrazvijenijih zemalja svijeta.

Ipak presuda protiv jednog od članova obitelji ‘nedodirljivih’ nije ni preveliko iznenađenje. Društvo sve više kritizira favoriziranje šačice najvećih biznismena jer guše razvoj malih i srednjih tvrtki, a naročito start-up projekata. Samsung koji je simbol uspjeha cijele nacije i njezinog razvoja iz zemlje opustošenje Korejskim ratom u bogatu ekonomiju, često je u svom društvu bio spominjan i kao primjer isprepletenosti politike i najbogatijih obitelji. Kompanija je danas procijenjena na oko 395 milijardi dolara, a osnovao ju je Leeov djed prije 80 godina. Iako presuda nije utjecala na performans dionica Samsunga analitičari očekuju da će pokvariti imidž kompanije u srednjem roku i otežati im dogovore s drugim tvrtkama u budućnosti.

Tržište nije reagiralo na presudu i dionice su izgubile tek 0,8 posto vrijednosti na londonskoj burzi jer zaleđe imaju u rekordnoj prodaji i prihodima Samsunga koji su od početka godine digli vrijednost dionica za 30 posto.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije