Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 89
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sukob

Dio trgovaca u ratu je s TDR-om zbog ugovora o prodaji cigareta

tdr
Foto: Borna Filić/Pixsell
1/3
05.01.2011.
u 12:00

TDR je u oštroj konkurenciji domaćeg tržišta od ulaska inozemnih divova, BAT-a, Philipa Morrisa i Japan Tobaccoa, udario i na trgovce, ali tvrdi da to čini u skladu sa svjetskim iskustvima

Ne prodajemo cigarete TDR-a. TDR nas ucjenjuje niskim rabatom – stoji od u izlozima ponekih kioska i tobacco shopova malih trgovaca u Zagrebu, Splitu, Rijeci... koji su se s novim ugovorima TDR-a, koji su na snagu trebali stupiti početkom ove godine, odlučili suprotstaviti "bijelim" štrajkom.

Zeleno svjetlo Agencije

Iako je Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja ugovorima koje predlaže TDR-u dala zeleno svjetlo, trgovci su zbog njih zabrinuti. Kažu da im se dosadašnja osnovna marža za kupnju TDR-ovih proizvoda od 4,4 posto smanjuje na prosječnih 1,5 do 2 posto, dok se sve ostale naknade s trgovcima dogovaraju posebno. S obzirom na to da čak 90 posto njihove prodaje čine upravo cigarete te novine i bonovi za mobitele, to će, tvrde, u konačnici značiti više od 5000 otkaza i zatvaranje oko 2000 prodajnih mjesta u Hrvatskoj.

Do isteka zaliha

Cigarete TDR-a njihovi će nezadovoljni trgovci navodno prodavati samo do isteka zaliha, a nove ugovore zasad, doznajemo, nisu potpisali ni veliki kupci TDR-a poput Plodina, Mercatora, Metroa, Ine, KTC-a, OMV-a, Glasa Istre, Lukoila, Tifona...

Dio ih jučer to nije želio potvrditi niti demantirati uz obrazloženje da je riječ o poslovnoj tajni.

No, u Plodinama, Metrou... smatraju da nemaju razloga kriti da su nezadovoljni ponuđenim im ugovorima. Iz Metroa su, doznajemo, TDR-u dali rok do 5. siječnja u 10 sati da im ponudi uvjete na razini veleprodaje kao i do sada, u protivnom će smanjiti njegov asortiman ili ga potpuno prestati prodavati.

A upravo je i asortiman, uz nove ugovore, najveći kamen spoticanja trgovaca i TDR-a.

Trgovci, naime, tvrde da moraju držati i njihove brendove koji se ne prodaju, osigurati im policu, platiti ih, a ni nakon isteka tri mjeseca ne mogu ih vratiti niti prodati na akciji. Na šteki cigareta TDR-a koja stoji 180 kuna s novim rabatima zarada im je tako, kažu, samo 3 kune minus neporezna i druga davanja, a na šteki konkurencije, koja košta, primjerice 170 kuna, zarade 23 kune, kaže Divna Trstenjak uime sekcije Kiosci Udruženja malih trgovaca Zagreba.

Prosječnom tobacco shopu politika smanjenih rabata znači navodno mjesečni gubitak od 60.000 kuna, a da bi pokrili režijske troškove samo u jednom mjesecu, moraju prodati čak 1,5 milijuna kutijica. Trgovci koji žele ostati anonimni tvrde da besplatno reklamiraju i prodaju brendove TDR-a na vlastiti gubitak, pri čemu im moraju garantirati najmanje 82,8-postotnu vidljivost na policama, a konkurentske brendove, čime ih obvezuju aneksi 1 i 2 koje, napominju, TDR nije predočio AZTN-u, navodno moraju skrivati ispod pulta. Odnosno, mogu nuditi samo one brendove čiji tržišni udjel prelazi 3 posto, poput bijelog i crvenog Marlbora.

Otkazani razgovori

Od ostalih brendova konkurencije na tržištu nitko, tvrde, nema toliki udjel, što znači da ih, žele li poslovati s TDR-om, ne smiju imati na policama niti ulistavati nove iako im konkurencija TDR-a nudi puno veće rabate od 7 posto.

– TDR male trgovce koristi kao topovsko meso za svoj obračun s međunarodnom konkurencijom – žale se iz zagrebačke Udruge malih trgovaca. Savez udruga malih trgovaca na čelu s Borisom Listešom iz Splita u prošli je petak trebao imati i sastanak s odgovornima iz TDR-a, no on je, doznajemo, otkazan s obrazloženjem "da nema nikakvih promjena komercijalnih uvjeta ni za koga, pa tako ni za male trgovce".

Ključne riječi

Komentara 25

IC
ic
18:28 05.01.2011.

Što je ovo? Otvoreno zastupanje BAT-a, Japan Tobacca i PM-a kako bi se uništio hrvatski proizvođač. Tekst je pretenciozan i s puno navodnih informacija. Čuvajmo naše proizvođače - pa makar i cigareta

TH
than
03:45 06.01.2011.

A je sada... Pa ovi koji se vec truju, neka se truju domacim cigaretama. Bar za nas nepusace koji placamo zdravstveno i za ove koji zele sto prije dobiti rak na plucima.

MA
matia
12:51 05.01.2011.

mafija,sused,mafija

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije