Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Medeja Lončar

Digitalno gospodarstvo u fokusu nove čelnice Siemensa

Medeja Lončar
26.04.2018.
u 14:05

Siemens i HEP u Koprivnici su prvi u Europi uveli umjetnu inteligenciju u elektromrežu koja se sam popravalja i rekonfigurira.

Digitalna transformacija gospodarstva danas je realnost globalne ekonomije, no iako Hrvatska lagano kaska za globalnim trendovima, tzv. 4.0 industrijska revolucija sve se više probija kod nas.

Upravo će digitalizacija biti jedan od fokusa nove čelnice Siemensa Hrvatska Medeje Lončar koja je početkom travnja preuzela ovu funkciju od Mladena Fogeca koji je vodio hrvatski Siemens u proteklih gotovo 10 godina.

Medeja Lončar, koja dolazi s pozicije direktorice Siemensa Slovenija te će istodobno obavljati obje funkcije, istaknula je na druženju s novinarima jučer u Zagrebu da je već dobro upoznata s hrvatskim dijelom korporacije i njihovim inženjerskim kompetencijama.

Pojašnjava da je Slovenija, zahvaljujući snažnoj autoindustriji znatno napredovala u primjeni digitalizirane ekonomije, dok se u hrvatskoj, prvenstveno u prehrambenoj i drugoj izvoznoj industriji, to očekuje.

– Evo, upravo je u Hrvatskoj Siemens u suradnji s HEP-om završio zanimljiv projekt na području Koprivnice. Riječ je o superbrzoj samoobnavljajućoj mreži na decentraliziranom sustavu i bežičnoj tehnologiji. Ta je mreža prva takva i jedinstvena u Europi. Inženjeri Siemensa Hrvatske svladali su vrlo zahtjevne tehničke uvjete i napravili sustav koji otklanja kvar i rekonfigurira mrežu u roku kraćem od 0,3 sekunde, a što znači da privremeni nestanak struje većina električnih uređaja, poput računala i televizora, uopće neće registrirati. Korak je to prema potpuno autonomnim sustavima s umjetnom inteligencijom u okviru Smart Grid tehnologija – kazala je predsjednica Uprave Siemensa Hrvatska Medeja Lončar.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije