Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

'Planirana ulaganja događaju se u susjedstvu, a nas zaobilaze'

Zanimljiva je činjenica da se Hrvati internetom koriste češće nego što je prosjek u EU. Međutim, nezadovoljni su uslugom i pri tome ga najskuplje plaćaju
23. ožujka 2018. u 11:51 19 komentara 3847 prikaza
Dan otvorenih integracija
Foto: PR
Pogledajte galeriju 1/22

Preseljenje strateški važnih tvrtki izvan Hrvatske potencijalna je opasnost promjena u IT sektoru, rekao je predsjednik uprave KING ICT-a Plamenko Barišić na konferenciji Dan otvorenih integracija, jučer održanoj u Zagrebu.

Maja Markulin Klarić, specijalistica za marketing i komunikacije u Combisu, i Goran Brnjac, direktor sektora za poslovni razvoj Combis Za razvoj i inovativnost u domaćem IT-u sve više mogućnosti pružaju EU fondovi

– Planirana ulaganja događaju se u susjedstvu, a nas zaobilaze. Sve više startupova, ali i mladih odlazi izvan Hrvatske i na to trebamo reagirati i djelovati – upozorio je Barišić.

Barišić je istaknuo kako su pozitivni trendovi vidljivi u KING ICT-u i drugim hrvatskim IT-tvrtkama.

– Kao kompanija čiji su nekonsolidirani prihodi premašili 700 milijuna kuna, koja zapošljava više od 400 djelatnika, posljednje dvije godine zaposlili smo 164 mlada inženjera koji nisu otišli u inozemstvo. Svi naši segmenti poslovanja napravili su pozitivne pomake, danas smo aktivni isporučitelj u domeni sigurnosti zračnih luka, pametnih zgrada, digitalnih i automatiziranih elektrostrojarskih instalacija, industrijskih postrojenja, korištenja dronova i robota u gospodarske svrhe – rekao je Barišić.

Politička analitičarka DG CONNECT-a Europske komisije Irina Orssich predstavila je najnovije podatke DESI indeksa, koji, kako je istaknuto, možda najbolje govore o procesima digitalizacije u Hrvatskoj.

– Prema posljednjim podacima, s velikim zadovoljstvom vam mogu reći da je Hrvatska ostvarila bolje rezultate za dva mjesta (26) prema DESI indeksu u odnosu na prošli put kada je bila na začelju. Hrvatska je i dalje ispod europskog prosjeka, ali raste istom brzinom. Zanimljiva je činjenica da se Hrvati internetom koriste češće nego što je prosjek u EU, ali nezadovoljni su uslugom i pri tome ga najskuplje plaćaju – rekla je Orssich, koja također navodi da je jedna od najvećih boljki hrvatskih kompanija upravo pronalazak ICT stručnjaka.

– Svjesni smo problema, zato je Europska komisija osnovala Koaliciju za digitalne vještine i poslove. Riječ je o organizaciji koja će pružati pomoć tvrtkama u pronalasku radne snage s razvijenim ICT vještinama i dodatno poticati njihov daljnji razvoj. Trenutačno je u Koaliciji 19 zemalja, a uskoro očekujemo i Hrvatsku – rekla je Orrsich, koja je istaknula i kako je Hrvatska, kada je riječ o čitanju portala, zabava poput online igrica ili videopoziva, daleko iznad prosjeka EU. S druge strane aspekti poput e-trgovine kaskaju, ali korištenje clouda raste.

Ante Mandić, osnivač tvrtke i predsjednik Uprave IN2 Kanađani kupili IN2 Prodana jedna od najvećih hrvatskih softverskih tvrtki

HGK je proveo istraživanje na 770 hrvatskih tvrtki o stupnju digitalizacije hrvatskih tvrtki. Uzorak je temeljen na strukturi hrvatskog gospodarstva, a potom su rezultati uspoređeni s DESI indeksom.

– Zanimljivo je da 50 posto hrvatskih poduzeća ima neku internetsku stranicu, 15 posto anketiranih poduzeća ima internet brži od 50 MBpS, 13 posto koristi ERP, a čak 42 posto poduzeća koristi nekih oblik digitalnog marketinga. Istraživanje je pokazalo da smo i dalje ispod europskog prosjeka, ali ako poradimo na poboljšanju DESI indeksa za jedan bod, produktivnost bi narasla za čak 1000 eura. Kada bi se spomenuto povećanje dogodilo za dva boda, produktivnost bi se povećala višestruko – rekao je Tomislav Radoš, potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore.

Na konferenciji je bilo riječi i o CARNet-ovu pilot-projektu e-Škole, kojim se, kako je istaknula zamjenica ravnatelja CARNet-a i voditeljica projekta Andrijana Prskalo Maček, uvodi tehnologija u obrazovanje i mijenja pristup učenju.

– Projekt je definiran 2015. Kada smo zaključili da je školama u prvom redu potrebna stalna podrška i edukacija – sustavna podrška. U pilot-projekt uključila se 101 osnovna škola, 50 srednjih škola, 7000 nastavnika i 23 000 učenika. Kroz projekt u prvom redu provodimo informatizaciju nastavnih procesa kako bismo podignuli razinu digitalne zrelosti škola. Cilj nam je 10% škola s razine digitalne početnice podići na razinu digitalne zrelosti – rekla je Prskalo Maček, ističući da cilj projekta nije prisilna digitalizacija nastave već omogućavanje novih načina učenja koji će biti dostupni profesorima i učenicima.

Za okruglim stolom pod nazivom “Digitalizacija: strategija stvarnosti” okupila se elita hrvatske financijske industrije: predsjednik Uprave Croatia osiguranja Damir Vanđelić, član Uprave PBZ-a Draženko Kopljar, renomirani stručnjak za digitalizaciju industrije Nedjeljko Štefanić te profesor na FSB-u te senior menadžer konzultantske kuće Horwath HTL Andrej Šimatić, koji su uz moderatora Miodraga Šajatovića, glavnog urednika Lidera, razgovarali o sadašnjem trenutku digitalizacije u svojim područjima te planovima u sljedeće tri godine. Istaknuto je kako su racionalizacija i digitalizacija procesa, koja donosi preciznost, brzinu i bolju uslugu s jedne strane te uspješnije poslovanje s druge strane, u financijskoj industriji uvjet opstanka i po mnogo čemu se može reći da je upravo ta industrija jedan od predvodnika procesa. No digitalizacija na velika vrata ulazi i u turističku industriju, odgovarajući na nove navike i potrebe klijenata i mijenjajući modele poslovanja. Profesor Štefanić iskazao je optimizam vjerujući i da hrvatska industrija određenim tempom napreduje na putu digitalizacije

Tomislav Tipurić, tehnološki strateg za partnere u Microsoft Hrvatska Stručnjak za digitalne tehnologije Mladi griješe kad biraju fakultet koji upisuju, a ne posao koji žele raditi Bug Future Show PROGRAMERI KAO SUPERVALUTA Ovako najbolje hrvatske softverske tvrtke zadržavaju ljude Tomislav Grubišić, čelnik Degordiana: Odljev nam je 1% u godinu dana Analiza Degordiana Developeri zarađuju oko 9000 kn
SLAVNI HRVAT
Toni Kukoč otkrio detalje o najvećem: Ubojstvo oca prelilo je čašu, svi smo sjedili i plakali
tt
Tabu tema
Evo što morate znati o životu s hemoroidima
 • Avatar kokodrilo
  kokodrilo:

  Vecina navedenog je luk i voda. Internet u HR sluzi za igranje igrica i medjusobna olajavanja na FB-u, a ne za koristenje njegovog nepresusnog izvora edukativnih informacija iz svih podrucja nauke, i to samo zato sto vecina nema znanje engleskog ... prikaži još!g jezika.. Zato, kao prvo, treba uvesti u osnovne skole obavezno i intenzivno ucenje tog jezika kako bi ga do 4. razreda osnovne tecno znali svi klinci i tek tada spoznali vrijednost Interneta.

 • Avatar sindarela
  sindarela:

  Ma dajte ko bi s nama mi nevolimo nikog a često ni sami sebe stalno izmišljamo toplu vodu jedni smo od oih koji bi za kratko vrijeme stvorili bogatstvo da je dosta nama našoj djeci po mogućnosti i unucima

 • ddh:

  Zemlju sa takvom u prvom redu od medija stvorenom drustvenom klimom beznadja i kaosa nitko ne zeli ulagati. U drzavi u kojoj bi razni Sincici, Grmoje i Marasi u Saboru odredjivali kompanijama kako da rade, a komunisticki mediji razvlacili po ... prikaži još!cili po javnom prostoru, nema ulaganja. Ili tako receno, da i nepismeni forimasi skopcaju , u vinograd koji je pun peronospore sastavljene od oporbe i medija, ne sade se novi trsovi.