Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
burza

Crobex u reviziju zbog dionica Zagrebačke banke

ante samodol (1)
Dalibor Urukalović/Poslovni dnevnik/PIXSELL
26.07.2011.
u 16:54

Taj događaj neće ostati nezamijećen u Hanfi. Kako nam je potvrdio čelni čovjek Ante Samodol, zbog ovoga će burza dobiti ili opomenu ili mandatnu kaznu.

Glavna skupština Zagrebačke banke u utorak je donijela odluku kojom se temeljni kapital banke povećava pretvorbom zadržane dobiti. Tako će se kapitalna baza Zabe povećati za 5,1 milijardu kuna izdavanjem 256,2 milijuna novih dionica. Svaki će postojeći dioničar, razmjerno svom udjelu, na jednu staru dionicu dobiti četiri nove.

Upravo su nove dionica Zagrebačke banke prošloga tjedna podigle prašinu na relaciji Hanfa – burza. Budući da je glavna skupština bila najavljena za utorak, već je u petak tržište reagiralo na buduću situaciju, što je uzrokovalo znatniju korekciju indeksa Crobex.

Budući da odluka nije bila donesena, burza nije napravila reviziju indeksa. Stoga, očekuje se da bi već sutra Komisija za indeks trebala uvrstiti nove dionice Zabe u izračun čime bi se “šteta” nastala padom u petak trebala korigirati. Ipak, taj događaj neće ostati nezamijećen u Hanfi. Kako nam je potvrdio čelni čovjek Ante Samodol, zbog ovoga će Zagrebačka burza dobiti ili opomenu ili mandatnu kaznu.

– Napravili su prvi korak objavom održavanja glavne skupštine, no prošloga tjedna nisu tu dionicu stavili pod poseban segment promatranja. Burza mora napraviti reorganizaciju rada. Nisu se mijenjali unatoč tome što su se promijenila “pravila igre” – izjavio je Samodol za Poslovni dnevnik.

Problem koji je nastao zbog dionica Zabe samo je upozorio na to da bi trebalo doraditi regulativu. Član uprave ZSE Tomislav Gračan objašnjava da dionice o kojima se stalno govorilo u tom trenutku uopće nisu postojale.

Ključne riječi

Komentara 2

2X
2Xgeneral
10:27 27.07.2011.

A baš je lijep ZA TU PLAĆICU!!!!!!!!!! Što bi još TREBAO I NEŠTO ZNATI??????? Ne tražite previše i nemoguće!!!

NE
neverane
16:03 27.07.2011.

Slučajan previd.Je,je,je.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije