Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Croatia Airlines suočava se s najdubljom krizom u svojoj povijesti

Vlada RH nastavila je postupak pronalaska strateškog partnera za CA koji je zbog pandemije zaustavljen
31. srpnja 2020. u 23:45 2 komentara 758 prikaza
Dezinfekcija aviona Croatia Airlinesa zbog koronavirusa
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/29

Croatia Airlines u prvih šest mjeseci ove godine ostvario je gubitak od čak 173,2 milijuna kuna, što je gotovo dvostruko veći minus u odnosu na isto razdoblje lani.

Croatia Airlines SPAS U SPAJANJU SA ZRAČNIM LUKAMA Croatia Airlines u ovoj će godini imati 60% manje putnika nego lani

Zrakoplovna se industrija zbog pandemije koronavirusa suočila s najdubljom krizom u svojoj povijesti. CA je u domaćem prometu u šest mjeseci 2020. prevezao 83.618 putnika, što je pad od 63 posto, u a međunarodnom prometu 244.382 putnika, 66 posto manje. Ukupno je u prvom polugodištu prevezeno 330.935 putnika, gotovo 630.000 putnika manje nego u istom razdoblju lani, što je pad od 66 posto. CA je stoga imao pad prihoda od 55 posto, odnosno za 411,7 milijuna kuna. Operativni troškovi smanjeni su 41 posto.

- Financijska potpora Vlade bila je i ostaje presudna jer bez hitne pomoći i olakšica mnoge zrakoplovne kompanije neće preživjeti - poručuju iz CA. Vlada RH nastavila je postupak pronalaska strateškog partnera za CA koji je zbog pandemije zaustavljen. Razmišljaju i o mogućem spajanju s profitabilnim zračnim lukama ili ACI-ijem s mirovinskim fondovima ili bez njih.

GALERIJA Dezinfekcija aviona Croatia Airlinesa zbog koronavirusa

Dezinfekcija aviona Croatia Airlinesa zbog koronavirusa
1 / 29
Dezinfekcija aviona Croatia Airlinesa zbog koronavirusa
d
PROLJETNI NATJEČAJ
Najnoviji trend – Pastelno proljeće
  • bolnaistina2:

    Ako C.A. stvara tolike gubitke,onda tu nešto nevalja, ili preskup menađment, nepotreban broj kancelarijskog osoblja, ili rastrošnost, ili je preskupo održavanje avione. A ako je nešto realno u potrošnji, onda nam ne treba C.A. jer si mi to ne možemo ... prikaži još! priuštiti, poput Formule1. Zadržimo samo aerodrome i gotovo. Zašto C.A. spajat kao gubitaša sa profitabilnim fondovima.

  • invazijaleptira:

    Strasno, na kraju ce postojati samo privatni charter letovi po grupama, pa ko sebi moze priustiti tu Royal varijantu on ce i leteti.