Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SPAS U SPAJANJU SA ZRAČNIM LUKAMA

Croatia Airlines u ovoj će godini imati 60% manje putnika nego lani

Croatia Airlines
Foto: Borna Filić/PIXSELL
1/16
27.07.2020.
u 15:37

Ministar Butković najavio je da će Vlada za devet do 10 mjeseci imati rješenje za CA koje će zadovoljiti Europsku komisiju

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković kazao je da Vlada neće odustati od Croatia Airlinesa, koji se našao u teškoj situaciji zbog pandemije koronavirusa. Avioindustrija je jedan od sektora koji je najviše pogođen pandemijom zbog obustave zračnog prometa i smanjene potražnje za letovima.

 

Stoga i hrvatski nacionalni avioprijevoznik bilježi goleme gubitke. A ta je aviokompanija bila u problemima i prije pandemije pa je Vlada pokrenula postupak traženja strateškog partnera za nju. Za to su angažirani i savjetnici koji su usto trebali i predložiti model dokapitalizacije Croatia Airlinesa.

Početni interes za CA pokazali su grčki Aegean Airlines i španjolski Air Nostrum, no taj je postupak obustavljen zbog pandemije. S obzirom na velike gubitke u civilnoj avijaciji zbog koronavirusa, teško je očekivati da će biti nekog daljnjeg interesa među aviokompanijama za CA. No Butković je sad prvi put javno govorio i o mogućnosti da se CA s nekim hrvatskim zračnim lukama spoji u holding i tako održi na životu.

Croatia Airlines
1/29

Najavio je da će Vlada za od devet do deset mjeseci imati rješenje za CA, koje će zadovoljiti Europsku komisiju. A kao što smo već pisali, savjetnici razrađuju tri modela dokapitalizacije kojim bi se CA spasio. Jedan predviđa stvaranje holdinga hrvatskih zračnih luka i CA, drugo rješenje je da mirovinski fondovi preuzmu CA i zračne luke, a treća je mogućnost da mirovinci uz hrvatsku aviokompaniju preuzmu i ACI. A zračne luke koje su u igri su – Dubrovnik, Split, Zadar, Rijeka, Pula i Osijek.

One su u većinskom državnom vlasništvu, dok je zagrebački aerodrom pod koncesijom. Pet od šest zračnih luka koje bi ušle u holding posluju s dobiti, samo je osječki u 2018. godini imao gubitak. Zajedno su tako 2018. (prema zadnje dostupnim podacima) zračne luke imale dobit od 213 milijuna kuna, dok je CA lani imao gubitak od 79 milijuna kuna. I ACI posluje s dobiti, a mirovinci su načelno iskazali interes za obje kombinacije u kojima se oni spominju.

U CA su nam kazali da je u ovom trenutku teško procijeniti očekivani gubitak u poslovnoj 2020. s obzirom na neizvjesnost oko trajanja epidemiološke krize i daljnje negativne posljedice. Stoga je, kažu, teško i procijeniti i iznos moguće potpore većinskog vlasnika u saniranju poslovanja, a po uzoru na mnoge europske države koje su pružile znatnu podršku svojim nacionalnim avioprijevoznicima u uvjetima epidemiološke krize.

Njemačka je, primjerice, tako Lufthansi pomogla s devet milijardi eura. U CA napominju da im je pad broja putnika u odnosu na prošlu godinu u travnju iznosio 95 posto, u svibnju 94 posto, a u lipnju 81 posto, što jasno pokazuje, kažu, da kompanija tri mjeseca zapravo nije imala prihoda. U odnosu na iste mjesece lani, trenutačni booking CA za kolovoz manji je 65 posto, za rujan 64, a za listopad 56 posto.

– Procjenjuje se da će ove godine u zrakoplovima tvrtke zbog epidemije biti zabilježeno oko 60 posto manje putnika nego 2019. – poručuju iz CA, koji je lani prevezao rekordnih 2,17 milijuna putnika.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije