Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 17
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
restrukturiranje

Croatia Airlines država daje 802 milijuna kuna

'03.10.2012., Zagreb - Zrakoplovi na pisti Zracne luke Zagreb. Photo: Patrik Macek/PIXSELL'
'Patrik Macek/PIXSELL'
20.11.2012.
u 19:55


Vlada je prihvatila razvojni program CA, a trebaju ga prihvatiti i sindikati te dioničari

Republika Hrvatska dokapitalizirat će Croatiju Airlines sa 802 milijuna kuna. Od toga 652 milijuna kuna odnosi se na dug te aviokompanije državi pa će se on pretvoriti u temeljni kapital, a dodatnih 150 milijuna kuna država će uložiti u CA po principu MEIP-a (Market Economy Investor Principle).

Stečaj i dalje moguć

Dokapitalizacija hrvatske nacionalne aviokompanije dio je njenog programa restrukturiranja koji je jučer predstavljen u Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture.

Ministar Siniša Hajdaš Dončić kazao je da su se razmatrala tri scenarija za CA, i to stečajni, bazni i razvojni.

– Stečaj CA još uvijek nije isključen i to ovisi o prihvaćanju razvojnog scenarija – naglasio je Hajdaš Dončić. Vlada je prihvatila taj razvojni scenarij, a njegovo konačno prihvaćanje ovisi o stavovima sindikata i povlaštenih dioničara.

Sindikati moraju pristati na rezanje broja zaposlenih i troškova, dok bi povlašteni dioničari trebali pristati na isplatu svojih udjela. A koliko bi im se plaćalo po dionici tek se rade kalkulacije.

Kako bi financijski dio razvojnog plana uspio, CA mora uštedjeti 64 milijuna kuna godišnje, odnosno ukupno 284 milijuna kuna. Osim financijskog dijela, razvojni scenarij restrukturiranja Croatije Airlinesa ima i strateški te operativni dio.

Predsjednik uprave CA Krešimir Kučko kazao je da će CA promijeniti poslovni model mrežnog prijevoznika, i to strateškim i tržišnim repozicioniranjem i uspostavljanjem triju profitnih centara, a to su mrežno letenje, sezonsko i čarter letenje te tehnika – održavanje zrakoplova za treće osobe. Tako će CA opet staviti naglasak i na čarter poslovanje, koje su prethodne uprave zanemarivale. A za čarter će se, rečeno je, koristiti najveći zrakoplovi u floti CA – airbus 320. U operativnom dijelu pak planiraju se racionalizirati procesi te smanjiti troškovi.

A troškovi bi se trebali srezati i smanjenjem broja zaposlenih 10 posto, kojih je trenutačno 1130. Za njihove otpremnine potrebno je osigurati oko 28,3 milijuna kuna.

Redefiniranje flote

Na prezentaciji programa restrukturiranja rečeno je da državna aviokompanija ipak neće ukidati linije, a što je sugeriralo nekoliko konzultanata koji su bili angažirani u izradi tog programa. No ipak će se ići u redefiniranje flote, koju sad čini 13 zrakoplova – šest dasheva i sedam airbusova. U vezi s tim nedavno su započeli pregovori s Airbusom od kojeg je CA prije nekoliko godina naručila nove zrakoplove, a čija je isporuka odgođena zbog teškog financijskog stanja hrvatske tvrtke.

Nova strategija poslovanja CA pak ne znači i promjenu, barem ne zasad, udruženja aviokompanija čiji je trenutačno član, a to je Star Alliance u kojoj glavnu riječ vodi njemačka Lufthansa.

Komentara 7

IK
ikapa
19:19 21.11.2012.

Kučko je dobar za CA jedino zato što ga je tu postavio Milanović. Najavljen je bio natječaj za još dva člana uprave, ali za sada ništa od toga. Ako će biti tri profitna centra bilo bi za očekivati da će svaki imati svog člana uprave. Nekad je Mišetić bio slugan Sanaderu i Žužulu, sad imamo ovog šonju koji je dobio ogroman vjetar u leđa. Ipak, moram priznati da mi se plan sviđa iako će neki od nas dobiti otkaz. Broj jedan svakako treba biti Kristijana koja itako sama teži nekoliko posto.

MA
marko53
20:56 20.11.2012.

A poslije će prodati kaoi INU,kao i banke, kao i Plivu itd.Samo za puno manju sumu.

TH
than
14:42 21.11.2012.

Ne daje drzava, vec porezni obveznici. I opet neke otpremnine u prosjeku od 280 000 kuna. A nakon tih otpremnina posao opet na drzavnim jaslama. Uhodan proces u lijepoj nasoj. Nije niti cudo sto ce ova drzava vrlo brzo bankrotirati. Da seljak vodi domacinstvo kako ovi vode drzavu, vec bi jucer bankrotirao.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije