Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 112
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mali proizvođač

Craft pivo nazvao po rimskom caru Valensu, koji je bio – pivopija

valens craft pivo
Foto: Branimir Bradarić
1/4
04.07.2016.
u 22:50

U pogon za proizvodnju piva kojemu se mjesečni kapacitet trenutačno kreće do 2500 litara, uložio je oko 40.000 eura uključujući strojeve

U vrijeme kada se brojne mlade osobe iz Slavonije odlučuju za odlazak iz Hrvatske Ivan Vorgić (31) iz Vinkovaca odlučio se okušati u poduzetničkim vodama. Mjeseci priprema i ulaganja rezultirali su otvaranjem pogona za proizvodnju prvog craft piva u Vinkovcima koje nosi naziv „Valens“.

– Pivu sam ime dao po rimskom caru rođenom na području Vinkovaca, a koji je bio poznat kao pivopija. Ime „Valens“ je lako pamtljivo i brzo ulazi u uho, a uz to priča o njemu je vrhunska i jedinstvena – rekao je Vorgić na predstavljanju svoga piva koje će se u početku moći kušati u kafićima na području Vinkovaca, Vukovara i Županje.

Za sada se može kupiti samo točeno pivo s obzirom da punjenje piva u boce iziskuje i osjetno veća ulaganja. Vorgić je u pogon za proizvodnju piva, kojemu je trenutačno mjesečni kapacitet do 2500 litara, uložio oko 40.000 eura uključujući tankove, stroj… Govoreći o razlozima zašto se odlučio baš za proizvodnju piva, kaže kako je na taj način spojio svoju ljubav prema pivu, ali i želju da od te ljubavi pokuša zarađivati i živjeti. – Ovo je pivo s pričom, s dušom. U njemu se točno zna od čega je napravljeno i u njemu nema nikakve kemije i sličnih sastojaka. Za moje pivo mogu samo reći da je dobro i ga treba probati. Vjerujem kako će se većini ljudi i svidjeti – ističe Vorgić.

Dodaje i kako slad kupuje od jedne tvrtke u Novoj Gradiški, a hmelj i kvasac dolaze iz izvoza. Trenutačno u proizvodnji radi sam tako da mu je jedan od planova zaposliti još nekoga za pomoć.

– Trenutačno ne razmišljam o povećanju kapaciteta. Osnovni mi je cilj da pivo bude što kvalitetnije, ali i da prvu godinu nekako preživim i zatvorim s pozitivnom nulom. Vjerujem kako će poslije biti lakše jer ću u međuvremenu pronaći i tržište za „Valens“ – kaže Vorgić.

Interesantno je i kako u Vinkovcima, do pojave „Valensa“, desetljećima nije bilo proizvodnje piva iako se ono pilo u vrijeme rimske vladavine. Međutim, treba znati i kako je između dva svjetska rata na području Vinkovaca postojalo 14 malih proizvođača piva.

>>Za vikend kod Gastronomada na craft piva

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije