Naslovnica Biznis Gospodarstvo

Ćorić: Gospodarstvo će rasti više od 2 posto. Horvat: Svi nam predviđaju rast

Iako znakovi recesije postoje u Italiji i Njemaćkoj ministar zaštite okolišta i energetike rekao je da vjeruje da će hrvatsko gospodarstvo rasti više od dva posto.
12. veljače 2019. u 17:38 10 komentara 302 prikaza
Tomislav Ćorić
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić ocijenio je u utorak da Hrvatskoj ne prijeti recesija te da će hrvatsko gospodarstvo rasti značajno više od dva posto, a da se negativnom utjecaju usporavanja drugih ekonomija na hrvatski turizam može doskočiti podizanjem kvalitete u tom sektoru.  

Tomislav Ćorić Tomislav Ćorić Korekcija cijene plina je nužna jer je u veleprodaji narasla za 9,7 posto

Ćorić je to kazao odgovarajući na pitanja novinara ispred zgrade Vlade uoči sastanka koalicijskih partnera, upitan za mišljenje o teorijama da bi 2020. moglo doći do recesije na globalnoj razini i treba li to Hrvatsku zabrinjavati.

Kako je kazao, iako naznake recesije u nekim zemljama postoje, prije svega u Njemačkoj i Italiji, vjeruje da će hrvatsko gospodarstvo, i prema procjenama koje su revidirane zadnjih tjedana, rasti znatno više od dva posto, a kako se u Vladi nadaju da određeni investicijski ciklusi mogu taj rast dodatno pospješiti. 

Burza najveći vanjskotrgovinski partneri Nakon Italije i Njemačka pred recesijom. Kako će to utjecati na Hrvatsku?

Europska komisija ovih je dana blago smanjila procjenu rasta hrvatskog gospodarstva u ovoj godini na 2,7 posto, s prethodnih 2,8 posto, jer očekuje usporavanje rasta izvoza zbog slabljenja gospodarstava u Europskoj uniji, najvažnijih hrvatskih trgovinskih partnera.

Analitičari Ekonomskog instituta Zagreb (EIZ), pak, u ponedjeljak su objavili da temeljem CEIZ indeksa za prosinac 2018. koji iznosi -0,9 indeksnih bodova, očekuju da je godišnja stopa rasta realnog BDP-a u četvrtom tromjesečju 2018. mogla iznositi 2,3 posto, značajno manje od očekivanja temeljenih na podacima za listopad i studeni, a za cijelu prošlu godinu prognoziraju stopu rasta BDP-a od 2,6 posto. 

- U tom kontekstu, ne vidim da Hrvatskoj prijeti recesija - ustvrdio je Ćorić uoči sastanka u Vladi s koalicijskim partnerima.

Edin Gačić Ubijen višestruki ubojica Detalji potrage za Gačićem: Napravio privremeno sklonište od granja u kojem se skrivao

Napominje da će usporavanje ekonomske aktivnosti u nekim drugim zemljama utjecati na vrlo važan segment ekonomije, turizam, no neovisno o tome, siguran je da će se podizanjem kvalitete u turističkom sektoru "na neki način doskočiti tom problemu".

Na pitanje o usporedbi moguće nadolazeće recesije s globalnom financijskom krizom iz 2008. godine, Ćorić je ocijenio da se ta godina, općenito na globalnoj razini, ne može više ponoviti, zbog toga što su svjetsko gospodarstvo i financijski sektor danas potpuno drugačiji, a "alarmi se pale na same prve naznake recesijskih kretanja, dok je 2008. to došlo jako iznenada".

PORAST ROBNE RAZMJENE VIDEO: Što ulazak Italije u recesije znači za Hrvatsku

Upitan pak o spominjanom potencijalnom iznosu od 10 milijardi kuna koji bi država trebala dati za sanaciju i restrukturiranje Uljanika, Ćorić je odgovorio da su to iznosi o kojima uopće ne treba razmišljati.

- Ja nisam involviran u rješenje tog problema, međutim to jednostavno nisu iznosi o kojima se smije razmišljati - ustvrdio je Ćorić, dodavši da je to njegov osobni stav.

Darko Horvat, ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta, u utorak je izjavio da Europska komisija i sve relevantne institucije predviđaju za ovu godinu Hrvatskoj gospodarski rast između 2,7 i 2,9 posto te da nema naznaka da će se nešto drastično promijeniti u 2020.

Uljanik ULJANIK GRUPA Horvat: Ako novi strateški partner bude financijski sposoban, za Uljanik ima perspektive

Odgovarajući na upit novinara uoči sastanka koalicijskih partnera u Banskim dvorima kakva su njegova očekivanja vezana uz Hrvatsku i neka tumačenja da bi 2020. globalno gospodarstvo moglo upasti u recesiju, Horvat je podsjetio da Europska komisija i sve relevantne financijske institucije predviđaju razinu hrvatskog gospodarskog rasta za ovu godinu između 2,7 i 2,9 posto.

- Što bi se to 2019. moralo drastično promijeniti da 2020. bude puno, puno drugačija, u ovom trenutku naznaka nema, a nema naznaka ni u financijskom sektoru - izjavio je Horvat.

Europska komisija ovih je dana blago smanjila procjenu rasta hrvatskog gospodarstva u ovoj godini na 2,7 posto, s prethodnih 2,8 posto, jer očekuje usporavanje rasta izvoza zbog slabljenja gospodarstava u Europskoj uniji, najvažnijih hrvatskih trgovinskih partnera.

Uljanik Odluka Brodograđevna industrija Split izabrana za strateškog partnera Uljanika

Svjetska banka procjenjuje da bi rast u 2019. mogao iznositi 2,8 posto, dok Međunarodni monetarni fond (MMF) očekuje rast od 2,6, a Europska banka za obnovu i razvitak (EBRD) od 2,5 posto.

Hrvatska narodna banka (HNB), pak, u ovoj godini očekuje rast BDP-a od 2,7 posto. Vlada je, pak, proračun za ovu godinu temeljila na procjeni rasta gospodarstva za 2,9 posto.

Horvat je dodao da Europska komisija u ovom trenutku priprema novi financijski okvir za EU za razdoblje od 2021. do 2027. i to se budno prati, jer će on biti očito puno drugačiji.

Brodogradilište 3. maj NOVO ROČIŠTE 26. VELJAČE Odgođena odluka o pokretanju stečaja u 3. maju

"Jedan dio kohezijske politike pretvorit će se u subvencioniranje novih tehnologija, inovacija i inovativnih eko sustava, tako da imamo dvije godine pripremiti se za novu filozofiju natječaja iz europskih fondova i za uvođenje novih tehnologija koje bismo jednog dana mogli pratiti takvim novcem. Ja sam siguran da kada investicije krenu u pet područja koje smo u ovom trenutku kao prioritete osmislili u sustavu eko inovacijskog vijeća, da ćemo otvaranjem drugačijih radnih mjesta i drugačijim investicijama dovesti Hrvatsku konačno u situaciju da joj gospodarski rast ne bude stagnacija na razini 2,5 ili 2,7 posto, već da kao i zemlje našeg okruženja iskoračimo barem prema gospodarskom rastu od 5 posto", istaknuo je Horvat.

Inina zgrada u Šubićevoj za hrvatski gospodarski hub

Odgovarajući na upit o mogućnosti da njegovo ministarstvo preseli u Ininu zgradu u Šubićevoj, Horvat je kazao da je u ovom trenutku jedna od mogućih lokacija središnjeg ureda Državnog inspektorata i stara Inina zgrada.

Kazao je da ta zgrada ima kapaciteta između 800 i 900 ljudi te da je idej ao tome da se ona stavi u funkciju iznijeta i pred premijera Andreja Plenkovića.

Uljanik Crni scenarij Isplivala istina o hrvatskoj velikoj brodogradnji

Naveo je da je ideja da se u toj zgradi stvori hrvatski gospodarski hub, da se u njega presele Ministarstvo gospodarstva, Hrvatska agencija za malo gospodarstvo i Središnji ured i područni ured za grad Zagreb Državnog inspektorata, a jednim dijelom i Hitro.hr.

- Tako bi na jednom mjestu dobili kvalitetan servis za buduće poduzetnike, start-upove i postojeći poduzetnički sektor. Na jednom mjestu imali bi na raspolaganju nekoliko servisa i 12 ili 13 trenutnih lokacija koncentrirali bi u jednu zgradu. Želja nam je da Državni inspektorat useli u tu zgradu ili na neku drugu lokaciju s 1. travnja kada i stupa na snagu i zakon - rekao je Horvat te dodao kako je siguran da će se to i dogoditi.

Dodao je da bi se preseljenje Hrvatske agencije za malo gospodarstvo i Ministarstva gospodarstva, ako do njega i dođe, bilo provedeno bi do kraja godine.

Željko Jovanović o aktualnim temama u Hrvatskoj

 

Baby Beef
Baby Beef
Udruga uzgajivača junadi Baby Beef osnovana je 2000., s ciljem promocije i ponude kvalitetnog junećeg mesa

A1 izdvaja za Vas

  • antonelić:

    mi kradezejci smo obećali rast gospodarstva 5 % , rast industrijske proizvodnje , smanjivanje pedevea , povratak mladeži iz pečalbe , ulazak među najprosperitetnije države europe ... rezultat se vidi ali mi , kradezejci tvrdimo : " hebeš partiju koja ... prikaži još! ne zna obećat " ...

  • stefj:

    Ne znam što sada forsiraju to preseljenje na jedno mjesto i pričaju bajke o procvatu Hrvatskih startupova, kada su zadnjim propisima i zakonima otvaranje startupa napravili neisplativim osim ako se nema veliki početni kapital, a onda to zapravo i nije ... prikaži još! startup... Vama krenu odmah porezi i davanja, parafiskalni nameti, nameti na plaće radili ili ne radili, isplaćivali si plaću ili ne, imali prihode ili ne. Ako vidite da vam posao ne ide i želite zatvoriti tvrtku, e tek ste onda nastradali... Sve je u ovoj državi podređeno uhljebima, radili, ne radili, oni će uzeti većinu novca. Razmišljati da se jedino isplati ne raditi, raditi na crno ili otići van ja dominantno i, na žalost, ispravno. A pokazalo se ispravnim i mišljenje da ako se želi započeti neki posao, Hrvatska nije pogodno mjesto za to. Nije bez veze ABC pravilo među investitorima... Što se tiče samog BDP-a i njegovog rasta, on se sada pumpa dizanjem plaća u javnom sektoru, stalno se pokušava dobiti ekonomski perpetum mobile, a raste per capita jer tih capita ima sve manje i manje. Osim potrošnje, sve nade se ulažu u turizam, što znači da je vlada odavno odustala od bilo čega... Da ne pričamo da se ne mogu prepisati uspješni modeli iz toliko spominjane Švicarske ili Irske, čak se ne može prepisati niti model iz npr. Rumunjske koja je privukla IT sektor i ostvarila veliki rast ukidanjem poreza...