Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 31
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVO ROČIŠTE 26. VELJAČE

Odgođena odluka o pokretanju stečaja u 3. maju

Brodogradilište 3. maj
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL
06.02.2019.
u 12:48

Odluka o tome hoće li u Brodogradilištu 3. maj biti biti pokrenut stečaj u srijedu nije donesena, već je novo ročište zakazano za 26. veljače, a ako sudu ranije bude dostavljena potvrda da je račun 3. maja deblokiran, postupak će biti obustavljen, rečeno je na Trgovačkom sudu u Rijeci.

Sutkinja Liljana Ugrin na ročištu u sklopu prethodnog postupka radi utvrđivanja pretpostavki za otvaranje stečajnog postupka nad Brodogradilištem 3. maj zatražila je u srijedu od direktora 3. maja Maksimilijana Percana da u slučaju da račun brodogradilišta bude deblokiran prije sljedećeg ročišta, o tome odmah obavijesti sud, kao i ako prije ročišta bude poznato ulazi li u 3. maj strateški partner.

Ako, pak, prije sljedećeg ročišta bude jasno da pregovori sa strateškim partnerima neće biti uspješni, to također treba javiti sudu, kako bi se spriječilo daljnje gomilanje dugova i nastavak agonije riječkog brodogradilišta.

Na pitanje sutkinje je li tko od potencijalnih strateških partnera ponudio deblokirati račun kako bi se izbjegao stečaj, Parcan je pozitivno odgovorio, kazavši da se to od ponuđača i tražilo. Percan je potvrdio da je, kao što je naveo i u svome izvješću za sud, protiv otvaranja stečaja. Nema puno vremena, ali postoji šansa za deblokadu računa, ocijenio je.

Sutkinja Ugrin kazala je da je, prema podacima koji su dostavljeni, iznos zbog kojeg je račun 3. maja blokiran nešto izmijenjen te je zatražio od direktora da izvijesti o čemu je riječ, a on je obećao da će to učiniti.

Uljanik plovidba uputila je sudu primjedbu na izvješće stečajnog upravitelja Zdravka Čupkovića, navodeći da su u njemu netočno prikazana potraživanja 3. maja prema Uljanik plovidbi od oko 51 milijun kuna. Čupković se očitovao da ne vidi grešku i kazao da je moguća greška pri navođenju postotka udjela, ali ne u sumi te da u trenutku izrade izvješća kamate nisu bile plaćene.

Predstavnik Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije u 3. maju Dalibor Čupković kazao je da se u izvješćima među imovinom 3. maja ne spominje poslovni prostor u Zagrebu, koji je postojao prije ulaska 3. maja u Uljanik grupu, na što je privremeni stečajni upravitelj kazao da su svi podaci dobiveni iz Uljanik grupe, a direktor Percan da nema saznanja o tome.

Sutkinja Ugrin još je kazala da se rješenje o pokretanju stečaja moglo donijeti na današnjem ročištu, ali da se nada da će račun biti deblokiran.

Privremeni stečajni upravitelj 3. maja Zdravko Čupković predao je u ponedjeljak Trgovačkom sudu u Rijeci izvješće u kojem je ocijenio da to brodogradilište ispunjava jedan od stečajnih razloga - nesposobnost za plaćanje, ali da nije insolventno niti prezaduženo, nego je trenutno nesposobno za plaćanje. Naveo je da kratkotrajna imovina društva iznosi 830,4 milijuna muna, dok su kratkoročne obveze 588,4 milijuna kuna, a društvo ima nedovršenu, odnosno proizvodnju u tijeku u visini 447,4 milijuna kuna.

Čupković je istaknuo da 3. maj nije prezadužen i da raspolaže vrijednošću imovine većom od obaveza u visini od 522,2 milijuna kuna te imovinom dostatnom za troškova stečaja.

Prethodni postupak za 3. maj predložila je Financijska agencija (Fina), navodeći da 3. maj na 21. prosinca ima neizvršene osnove za plaćanje u neprekinutom razdoblju od 120 dana, ukupno 72,1 milijuna kuna. Privremeni stečajni upravitelj naveo je da je blokada računa  9. siječnja ove godine bila za obveze od 78,5 milijuna kuna, a 26. siječnja za 107,3 milijuna.

Od dugotrajne financijske imovine u izvješću je navedeno ulaganje 20.000 kuna u poslovni udjel povezane tvrtke 3. maj 723, zatim ulaganja u dionice povezanih društava u inozemstvu United Shipping Services Twelve, Monovia Liberia od 50 milijuna kuna ili 45 posto te u United Shipping Services Thirten, Monrovia, Liberia od 53 milijuna kuna ili 45 posto. Navode se i ulaganja u dionice Ingre od 216.000 kuna, a zatim i dugoročni zajmovi Uljanik Plovidbi od 29,1 milijun kuna.

Od kratkotrajne financijske imovine navedene su pozajmice povezanim društvima Uljanik brodogradilištu od 505 milijuna kuna i Uljanik Poslovnim informacijskim sistemima od 45 milijuna kuna te pozajmica Tvornici industrijske i brodske opreme (TIBO) 3. maj od 4,9 milijuna kuna, za koju je upisano založno pravo na nekretnini.

Predsjednik Sindikalnog odbora za opstojnost 3. maja Juraj Šoljić pozvao je nakon ročišta resorno ministarstvo, Vladu, ponuđače, Uljanik grupu i ostale da do 26. veljače konačno riješe agoniju 3. maja, da se - ili završe započeti brodovi i isplate plaće, ili, pak, da se otvori stečajni postupak.

 

Ključne riječi

Komentara 1

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije