Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prijeti novi štrajk

Cjelodnevni štrajk u Zračnoj luci Zagreb odgođen za srijedu

štrajk, pleso, zračna luka, aerodrom (1)
Slavko Midžor/PIXSELL
20.11.2011.
u 14:40

Uprava je pristala na 99 posto sindikalnih zahtjeva pa su sindikati danas potpisali kolektivni ugovor

Cjelodnevni štrajk u Zračnoj luci Zagreb najavljen za ponedjeljka odgođen je za srijedu. To je rezultat nedjeljnih pregovora sindikata i uprave zagrebačkog aerodroma koji su se ipak uspjeli dogovoriti o kolektivnom ugovoru.

Kako nam je kazao Mladen Mesić, jedan od čelnika sindikata koji djeluju na Plesu, uprava je u nedjelju pristala na 99 posto sindikalnih zahtjeva pa je kolektivni ugovor potpisan.

Još dva zahtjeva

No to je samo jedan od tri ključna zahtjeva sindikata, koji su u petak organizirali štrajk upozorenja zbog kojeg je Zračna luka Zagreb bila u blokadi od 11 do 16 sati. Ostala dva zahtjeva, na kojima sindikati inzistiraju i koji su uvjet da ne nastave štrajkati, jesu da izmijenjeni kolektivni ugovor uđe u koncesijski ugovor kada i ako Zračna luka Zagreb bude dana u koncesiju, a za što je trenutačno u tijeku natječaj, dok je treći zahtjev da glavni direktor zagrebačkog aerodroma Tonči Peović podnese ostavku.

S obzirom na to da je Republika Hrvatska većinski vlasnik aerodroma i da je hrvatska Vlada raspisala natječaj za koncesiju, uprava aerodroma ne može jamčiti sindikatima da će izmijenjeni kolektivni ugovor ući u koncesijski ugovor pa im zato treba Vladino jamstvo.

Kako su u nedjelju predstavnici Vlade bili rasuti po cijeloj Hrvatskoj jer u tijeku je predizborna kampanja, teško se moglo očekivati da će sindikati dobiti to jamstvo, pa su zato izrazili spremnost da štrajk odgode za dva dana kako bi Vladi dali dovoljno vremena da im ispuni i drugi zahtjev.

Mladen Mesić kaže da sindikati očekuju da Tonči Peović podnese ostavku jer je i najavljivao da će to učiniti ako će zbog toga radnici odustati od štrajka.

Prijeti i višednevni štrajk

Ako Vlada ne da jamstvo da će kolektivni ugovor ući u koncesijski i Tonči Peović ne podnese ostavku, štrajk na aerodromu nakon cjelodnevnoga u srijedu mogao bi se nastaviti u ponedjeljak, 28. studenoga, i trajati do ispunjenja uvjeta.

Ključne riječi

Komentara 45

FE
Felicijen
17:02 20.11.2011.

Ovo liči na najobičniji kapric ! Ili odlazak direktora ili štrajk. Ako su im prihvaćeni skoro svi zahtjevi, čemu opet štrajk ? Dopalo im se ?

PO
PomoziBože
17:53 20.11.2011.

Nije mi jasno zašto ti sposobni sindikalisti ne otvore svoje vlastite firme pa nek vode firmu i upravljaju, a isto tako da puste druge ljude koji bi jedva dočekali da se zaposle u Zračnoj luci za dobru lovu? To im nije palo na pamet. Naravno, uvijek je bolje biti zaštićen k\'o sveta krava, uzimati lovu i ne raditi previše, a to što se radi šteta Hrvatskoj jer koliko putnika bude blokirano to nije bitno, a pogotovo nije bitno hoće li njihov poslodavac isto tako trpjeti velike štete i otkud mu novac za sve zahtjeve. Ne mislim braniti niti ekipu (sa stranačkim iskaznicama) koja vodi poslovnu politiku, ali sve ovo mi liči na obračun dvije bande.

LU
lutomirski
14:59 20.11.2011.

cim ode direktor, onda prestajemo strajkati, tako se to radi, a ne trazimo ostavku...traziti ce te slijedecih 10 godina....!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije