Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Okončan spor

Cimos u Istri nastavlja raditi

Cimos
Dusko Marušić/PIXSELL
27.05.2017.
u 08:00

U pogonima Cimosa u Istri zaposleno je oko tisuću radnika. Ministar Goran Marić spriječio talijanskog ulagača da zatvori pogone.

Sedam milijuna eura uplatili su nam Slovenci u državni proračun nakon što je završen spor oko vraćanja starog duga od Slovenije vezano za slučaj tvrtke Cimos iz Kopra.

Ta je slovenska tvrtka, koja dio proizvodnje ima i u Hrvatskoj, prije 21 godinu uzela od bivše Riječke banke kredit od 20 milijuna eura, no s propašću Riječke banke Slovenci su počeli negirati dug.

Dug narastao na 50 mil. eura

Navlačenje oko plaćanja duga i njegova iznosa traje 20 godina. S kamatama taj se dug popeo na 50 milijuna eura, no Slovenci su u početku priznavali iznose od tek nekoliko milijuna eura, pri čemu je maksimalan iznos bio pet milijuna. U konačnici je dogovoren iznos od sedam milijuna, koji je otkupila slovenska Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB), odnosno slovenska “loša banka”, nakon što je o tome odluku donijela Vlada u veljači na temelju dogovora ministra državne imovine Gorana Marića i slovenskog ministra za gospodarski razvoj i tehnologiju Zdravka Počivalšeka.

Ovaj su tjedan u Mokricama ministar Marić i glavni izvršni direktor DUTB-a Imre Balogh potpisali sporazum o prodaji potraživanja prema društvu Cimos. Ministar Marić potvrđuje da će se zadržati radna mjesta u Cimosovim pogonima u Istri, u Buzetu, Roču i Labinu. Odnosno da se neće zatvoriti pogoni, što su novi vlasnici Cimosa , talijanski Fond Palladio Finanziaria, planirali ranije učiniti.

Lani je u hrvatskim pogonima bilo 1200 radnika, no kako ih je od tada dio otišao, sada tamo radi njih oko tisuću. Čak 28 posto radne snage na području Buzeta radi u Cimosu. Osim u Hrvatskoj, Cimos, tvrtka za proizvodnju dijelova za automobilsku industriju, ima i pogone u BiH i Srbiji, gdje je još uvijek neizvjesno zadržavanje poslovanja.

Preuzimanje obveza

Talijanski je investitor ušao nedavno u Cimos nakon dugih pregovora, u kojima je glavna tema bila upravo vraćanje starih dugova te koje dijelove kompanije zadržati, a što prodati.

Poznato je da su Talijani na sebe preuzeli 110 milijuna eura obveza Cimosa i obećali restrukturiranje i potrebnu dokapitalizaciju sa 50 milijuna eura kroz nekoliko godina. Cimos je već godinama u problemima, a s novim vlasnikom i svježim novcem kroz povećanja kapitala bit će više posla i za hrvatske pogone u Istri.

 
  

Komentara 1

EM
emojmile
15:14 27.05.2017.

Dug 50, vratili 7. Nitko ne.reagira. emojnarode...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije