Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

'Cijene zbog PDV-a mogu rasti najviše 2%, ostalo je lov u mutnom'

Toni Milun: PDV može biti alibi za velika povećanja cijena, no u principu to ne bi smio biti
31. siječnja 2012. u 07:15 104 komentara 7 prikaza
'26.01.2012.Zagreb - Heinzelova 55, Veterinarski fakultet. Matematicari Toni Milun i Nikola Mujdzic koji ce obajsniti krivo racunanje povecanja cijena koje ce trgovci napraviti ako PDV poraste.Photo
Foto: 'Marko Prpic/PIXSELL'

Uoči (a i nakon) Vladine odluke o povećanju stope PDV-a panično su se širile najave o lančanom poskupljenju gotovo svega, i to u prosjeku desetak posto. Ta zloguka najava ne stoji i riječ je o lovu u mutnom! Tako barem tvrdi matematičar Toni Milun, iziritiran nizom izjava o "korekciji" cijena koje će rasti u nebo. Kako objašnjava, veći PDV znači da će država ubirati više novca, a da građani (ako se pita matematiku, op. p.) općenito ne bi smjeli platiti više od 1,63 posto nego što je sada. Naravno, misli na proizvode koji su dosad imali PDV. Koji je put do te računice, objašnjava:

– Osnovica je dio cijene nekog proizvoda koji ide tvrtkama koje proizvode taj proizvod. Na primjer, ako se proizvodi šećer, u osnovicu šećera uračunani su prihodi svih u proizvodnom lancu: od berača šećerne repe, preko tvrtke koja će napraviti šećer do trgovca koji ga prodaje. Ako je riječ o maloprodajnoj cijeni od šest kuna, dijelimo je sa 1,23 (PDV 23 posto) i dobivamo osnovicu od 4,88 kuna. Osnovica bi trebala ostati ista i na nju dodajemo novi porez, množimo sa 1,25 (PDV 25 posto) i dobijemo 6,10 kuna. Taj bi proizvod sa šest kuna zbog većeg PDV-a trebao poskupjeti za najviše deset lipa – kazuje Milun.

Napominje da matematika doduše nije ekonomija i da PDV može biti alibi za velika povećanja cijena, no da u principu to ne bi smio biti. Maksimalno poskupljenje je do dva posto.

– Sve iznad toga nije prouzročio PDV – jasan je matematičar koji matematiku želi na jednostavan način približiti ljudima, zbog čega na svoju internetsku stranicu postavlja besplatna videopredavanja (www.tonimilun.com).

Pametni grad
SVIJET BOLJIH MOGUĆNOSTI
Jeste li čuli za Ascaliu? Najvjerojatnije niste, ali uskoro bi mogli ovisiti o njima

A1 izdvaja za Vas

 • treble:

  ekonomija nije matematika dobro je rekao. oni će jednostavno na tih 8 zaračunati novih 25%!! kapitalizam.

 • festi:

  Po starom dobrom Hrvatskom običaju, ne gine nam poskupljenje od 10 - 20%. To je već tisuću puta dokazano (povećanjem PDV-a sa 22 na 23%, poskupljenjem goriva i sl.). Iako nevoljko, moram se složiti sa Kajinom kad je rekao da ... prikaži još! je ovaj potez udar na sirotinju, i jest tako.

 • Z_Tenej:

  Jel vlada plaća ovog nobelovca?