Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nekretnine

Cijene stanova najviše pale u Dubrovniku, kvadrat 3110 eura

Dubrovnik zidine (1)
Grgo Jelavić/PIXSELL
26.02.2011.
u 09:02

Na godišnjoj su razini cijene stanova u Hrvatskoj pale za 3,8 posto, a u usporedbi sa veljačom 2009. godine Crozilla.com bilježi pad od čak 13,4 posto.

Na godišnjoj su razini cijene stanova u Hrvatskoj pale za 3,8 posto, a u usporedbi sa veljačom 2009. godine Crozilla.com bilježi pad od čak 13,4 posto. Najveći je pad konačno zabilježen u Dubrovniku gdje su cijene metra kvadratnog niže za čak 140 eura nego u siječnju te sada iznose 3110 eura. Prema podacima portala Crozilla.com cijene su tamošnjih stanova pale za 4,3 posto, dok su na godišnjoj razini pale za 4,4 posto. Veljača je Splitu donijela pad cijena stanova od 1,5 posto, a trenutne se cijene stanova u tome gradu kreću u prosjeku 2119 eura po metru kvadratnom. U usporedbi sa cijenama iz veljače 2010. godine, ovaj grad bilježi porast cijena od 2,3 posto. Cijene pulskih stanova u veljači su zabilježile pad od 0,7 te su se spustile na 1392 eura po metru kvadratnom. U usporedbi s veljačom prošle godine, cijene pulskih stanova bilježe pad od 5,2 posto. Grad Zadar bilježi mjesečni pad cijena od tek 0,1 posto, dok na godišnjoj razni pad cijena iznosi 2,3 posto. Prosječna je cijena metra kvadratnog stana u Zadru u veljači iznosila 1593 eura.

Cijene stanova na području grada Zagreba u siječnju su stagnirale, a u odnosu na mjesec ranije razlika je tek 0,06 posto, dok je na godišnjoj razini zabilježen pad od 5 posto. Cijene zagrebačkih stanova u veljači su tek 1 euro niže nego u siječnju te sada iznose 1801 euro po metru kvadrtnom. Prema oglašavanim cijenama objavljenim na Crozilla.com, cijene stanova porasle su tek u Rijeci i Osijeku. Rijeka bilježi mjesečni porast cijena od 0,8 posto, dok na godišnjoj razini bilježi pad cijena od 4,5 posto. Prosječna tražena cijena na području Rijeke u veljači je iznosila 1595 eura po metru kvadratnom. Osijek je u veljači zabijležio lagani porast traženih cijena stanova, a on iznosi tek 0,5 posto, pa su tamošnje cijene dosegnule 959 eura po metru kvadratnom. Osijek bilježi najveći pad cijena stanova na godišnjoj razini, a cijene stanova u tom gradu u odnosu na veljaču prošle godine pale su čak za 11,2 posto. 

Na pitanje kako će se Vladino “uplitanje” na tržište nekretnina odraziti na cijene i prodaju stanova, za portal Crozilla.com odgovorila je Maruška Vizek s Ekonomskog instituta u Zagrebu:

„Što se tiče utjecaja vladinih mjera na prodaju i cijene stanova, očekujem da one neće imati većeg učinka niti na cijene niti na prodaju jer nisu dovoljno stimulativne da bi privukle veći broj zainteresiranih. No čak i u slučaju da mjere u potpunosti uspiju, tako prodani stanovi su samo kap u moru zalihe neprodanih, što znači da čak i da mjere uspiju neće doći do značajnijih pomaka u cijenama nekretnina.“

 

Ključne riječi

Komentara 12

BA
Bajum
09:26 26.02.2011.

Još jedan plaćeni oglas agencije za prodaju nekretnina. Oko 400 000 ljudi ne radi u ovoj državu(uključujući i ja) i ne znamo kako ćemo preživjeti do kraja mjeseca.Skupljam flaše i staro željezo. Zar doista mislite da velika većina građana razmišljaa o kupovini stanova prenapuhanih cijena???\' Koje trash novine...

AL
alphazulu99
09:34 26.02.2011.

Oni koji su pravili stanove su zaboravili na logiku. Ako je Republika Hrvatska drzava sa vecim mortalitetom nogo natalitetom, tada se namece logicno pitanje: tko ce kupovati stanove. Novog doseljavanja nema, jedino ima nesto malo migracije iz sela u grad i iz manjih gradova u vece. Znaci, koliko zgrada srusimo, toliko ih trebamo napraviti i to je to. Sve ostalo je visak na trzistu i cijena treba ici dolje.

DU
Deleted user
09:23 26.02.2011.

Godine do 2007-08. su bile toliko \"berićetne\" da su se mnogi investitori/obrtnici i sl. natukli novca i to im, nalik na salo, omogućava da prežive ove nešto lošije godine. Zato i nema pravog cjenovnog loma! Bankama to isto nije u interesu jer imaju masu garancija vraćanja kredita u hipotekama i kad bi došlo do nekontroliranog pada cijena, one bi postale luzeri. Tako da na djelovanje pravih tržišnih mehanizama treba počekati da se gore navedeno \"salo\" otopi odnosno da poraste broj kredita rizičnih na naplatu na tu mjeru da destabiliziraju tekuće poslovanje banaka. I tek onda, možda i tamo 2013. godine, će napokon zakoni ponude-potražnje početi istinski djelovati jer će se računati samo prodane nekretnine, a ne ovako kao danas - izvjesiš cijenu i godine prolaze, a kupaca nigdje. ..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije