Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POVEĆANJE IRANSKOG IZVOZA

Cijene nafte ispod 46 dolara, fokus na prekomjernoj opskrbi

nafta
Foto: Duško Marušić/PIXSELL
16.09.2016.
u 17:00

Pojavile su se i naznake obnove opskrbe iz Nigerije i Libije, dvije zemlje čiji je izvoz sirove nafte bio smanjen zbog sukoba i nemira

Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima ispod razine od 46 dolara nakon vijesti o povećanju iranskog izvoza i o obnovi opskrbe iz Libije i Nigerije, koje su potvrdile fokus trgovaca na prekomjernu opskrbu.

Na londonskom je tržištu cijena barela sirove nafte pala 80 centi u odnosu na jučerašnje zatvaranje i iznosila je 45,79 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 73 centa nižoj cijeni, od 43,18 dolara.

Tržište se danas ponovno fokusiralo na prekomjernu opskrbu, nakon što su najnoviji podaci iz Irana pokazali da se izvoz iz trećeg po veličini proizvođača nafte u Organizaciji zemalja – izvoznica nafte (OPEC), po svemu sudeći, približava razinama iz razdoblja prije sankcija.

Izvor upoznat s rasporedom utovara tankera u toj zemlji rekao je za Reuters da je iranski izvoz u kolovozu premašio razinu od dva milijuna barela dnevno. Tako je na godišnjoj razini – ako se izuzmu kondenzati – gotovo udvostručen u odnosu na prošlogodišnju razinu, na 2,11 milijuna barela dnevno, navodi taj izvor. 

Velik dio novog iranskog izvoza namijenjen je Aziji i Europi. Tako je indijski dnevni uvoz iz Irana porastao u kolovozu na najvišu razinu u 15 godina, prema trgovinskim i prijevozničkim izvorima. Austrijski OMV objavio je pak u petak da je u Italiji preuzeo prvu isporuku iranske nafte od 2012.

Pojavile su se i naznake obnove opskrbe iz Nigerije i Libije, dvije zemlje čiji je izvoz sirove nafte bio smanjen zbog sukoba i nemira. Libija je otvorila nekoliko glavnih luka i obnovila izvoz, objavila je u četvrtak nacionalna naftna korporacija (NOC).

– Izvoz će se odmah ponovno pokrenuti iz Zejtine i Ras Lanufa, a nastavit će se iz Brega, a iz Es Sidera će krenuti što je prije moguće – rekao je čelnik NOC-a predsjednik Mustafa Sanala.

U Nigeriji se ExxonMobil priprema za utovar krajem rujna, nakon proglašenja "više sile" u srpnju, pokazali su trgovinski podaci.

Pozornost se sada okreće tjednim podacima o broju aktivnih američkih bušotina, koje će danas objaviti Baker Hughes. Prošlotjedni podaci pokazali su sedam bušotina više, ukupno 414, najviše od veljače.

– Fokus tržišta bit će okrenut aktivnostima bušenja u SAD-u, pri čemu se očekuje da bi daljnje povećanje broja aktivnih bušotina potpirilo zabrinutost zbog oporavka američke proizvodnje – navode u bilješci analitičari australske banke ANZ.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) danas objavila da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u četvrtak bila 89 centi niža nego dan ranije i iznosila je 41,67 dolara.

>> Cijene nafte kliznule ispod 47 dolara

Komentara 2

ZA
zambezi
17:44 16.09.2016.

Znači u hrvatskoj od utorka skuplje gorivo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije