Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Cijena Nexeove obveznice pada, nema upita za kupnju

Investitori se već pripremaju da će obveznicu Nexea morati zamijeniti dionicama
24. listopada 2012. u 12:00 6 komentara 4 prikaza
nexe
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Nakon Ingre, u posljednje vrijeme sve češća tema razgovora među ulagačima na burzi je Nexe grupa, a investitori u njezinu obveznicu već se psihološki pripremaju da će u zamjenu za obveznice dobiti dionice Našicecementa kojom Nexe jamči u slučaju nemogućnosti isplate duga. Iako je dospjeće obveznice tek krajem sljedeće godine, ipak loši poslovni rezultati a niti veće najave novih poslova ne daju preveliku nadu.

Loše za fondove 

Tome u prilog govori posljednji podatak da ne postoji upit za kupnju te obveznice, ali da za prodaju 500.000 kuna obveznice po 77 posto njezine vrijednosti. Što upućuje na to da će cijena i dalje padati. Ako bi se ulagači u njezinu obveznicu isplatili kroz dionice, ponovila bi se situacija kao u slučaju Ingre. Ipak, s razlikom, jer Ingra je trebala sazvati Skupštinu da se takvo što odobri, a Nexe je u samom prospektu najavio takav postupak. Tom dionicom se ne trguje, pa je u prospektu dan iznos koji bi se isplatio, no što sigurno ulagače ne može zadovoljiti. Primjerice zato jer se u obveznice uložilo zbog kupona.

A najveći problem nastat će obvezničkim fondovima, jer oni toliko dionica ne mogu imati u portfelju, što znači da bi ih trebali prodati, a tako i izgubiti na vrijednosti. Iako, ti fondovi gubitak osjećaju već i sada. Mnogi ulagači već su naime izašli iz fondova koji drže obveznicu Nexe. Ali ove godine nije se dobrim pokazalo niti upravljanje obvezničkih fondova, jer su imali velik broj promašenih ulaganja koji su im donijela gubitke, a što se moglo izbjeći uzme li se u obzir da je indeks obvezničkih fondova Crobis Tr ove godine rastao. Indeks je pratio samo OTP obveznički fond. Neki od obvezničkih fondova također već godinu dana prekoračuju limit izloženosti od 10 posto ulaganja.

U slučaju Nexe nije lakše niti mirovinskim fondovima, ali s obzirom na veću deverzifikaciju, njima se obveznica Nexea gubi u masi, a neki su već raspustili portfelj do dospijeća. Što je moguće vezano s ciljem dizanja cijene udjela. Ali niti njima dobivanje dionica nije sretno rješenje.

Refinanciranje

Izdanje od 120 milijuna eura obveznica Nexe je izdao prošle godine, čime je refinanciran stari dug, a najviše su ih pratile članice Raiffeisen i PBZ-a. Zagrebačka banka je od Nexe prošle godine digla ruke, navodno zato što je željela da Nexe bude privatiziran, a ne da refinancira dug.

Novi kapital ili veće ulaganje u građevi

Novi kapital ili veće ulaganje u građevini

Problemi u Nexe grupi osjetili su se prošle godine, kada su i refinancirali obveznicu. Takvo stanje potkrijepili su poslovni rezultati za prvo polugodište ove godine u kojem je ostvaren neto gubitak od 130,8 milijuna kuna, što je gotovo tri puta veći iznos u odnosu na isto razdoblje lani. Još prošle godine navodni su interes pokazali neki fondovi rizičnog kapitala, prije ljeta se je navodno razgovaralo s nekim FGS-ovima, no konkretnih informacija nema. Iz uprave tvrtke jučer nisu uspjeli odgovoriti kako se Nexe misli izvući iz gubitaka. Nedavno su samo izjavili da se nadaju pojačanoj aktivnosti u građevinarstvu, te da su proveli rezanje troškova. No ulagače to očito nije nimalo ohrabrilo.

77 posto vrijednosti obveznice Nexe za n

77 posto vrijednosti obveznice Nexe za njih pola milijuna stoji u ponudi prodaje ali istodobno ponude za kupnju obveznica Nexe nema

130,8 milijuna kuna imao je Nexe gubitak u prvom polugodištu ove godine što je tri puta više nego u istom razdoblju prošle godine

Potres koji je pogodio Zagreb uzrokovao veliku štetu u Đorđićevoj ulici
10 PITANJA O POTRESIMA
Što znači kad je dva dana mirno, a onda cijelu noć tutnje mali potresi?
Imunitet – snaga svakog organizma
PROMO
Imunitet – snaga svakog organizma
  • margaritas:

    propadaju firme prijatelja bivseg predsjednika tko ce odgovarati za milijarde

  • JojJao:

    e kako nebi i padale kada su mu svako malo firme u blokadi i dugovima. neslužbeno, sve su firme iz grupe na prodaju osim cimentare. kažu da je nexe dužna 2,5 milijarde kuna. fondovi su nadrapali jer love očito neće ... prikaži još! biti. koja korist od cimentare kad je možda nitko i ne bude htio kupiti jer je prodaja pala za 50% u odnosu na najbolje godine. koliko vidim po člancima banke su odustale od refinanciranja. odličan članak.

  • Lisa:

    Članak jest odličan kao što kažeš, ali je nepošteno da se spominju mirovinski i obveznički fondovi kao da su svi isti. Nisu svi isti i nemaju svi Nexe!!!!!!!!