Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 92
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GRAĐEVINSKO PODUZETNIŠTVO

Britanci grade 17 gradića s 200 tisuća povoljnih stanova za sve

Visitors and locals view Christmas displays on dozens of properties that have been decorated in thousands of lights in a tradition that has grown over recent years in the small village of Westfield in Sussex, south east England, December 15, 2016. Picture
Foto: Reuters
09.01.2017.
u 13:31

Vlada zbog manjka kvadrata i visokih cijena nekretnina želi stvoriti naselja u kojima bi živjeli oni koji si stan ne mogu priuštiti u gradovima

Velika Britanija bi za koju godinu mogla dobiti 17 novih gradića, uglavnom u pustijim engleskim predjelima, zbog potreba za stanovanjem sadašnjih stanovnika, koji osjećaju kroničnu nestašicu stambenog prostora i suočeni su s astronomskim cijenama nekretnina.

Ministar stambenog planiranja Gavin Barwell objavio je plan o formiranju tzv. novih “vrtnih” zajednica diljem Engleske, u kojima bi se gradilo do 200.000 novih stanova, što je zapravo, podsjećaju mediji, samo oživljavanje starijeg plana o milijun novih stanova do 2020., u Engleskoj koja s 53 milijuna ima gustoću naseljenosti od 377 stanovnika po kvadratnom kilometru.

Ideja seže i u 19. stoljeće, kad su zbog jake industrijalizacije nastajali mali gradovi s brojnim radnicima. – Država će lokalnim vlastima koje bi htjele graditi takve zajednice dodijeliti po 7,4 milijuna funti i olakšati propise urbanog planiranja, kako bi se mogli naseliti oni koji si u velikim gradovima ne mogu kupiti stan – kaže Barwell.

Građevinski poduzetnici to pozdravljaju budući da su se žalili na prekrute zakone o gradnji i manjak dostupnoga zemljišta, što ih je onemogućavalo u gradnji blokova blizu velikih gradova, u čemu su ih sprečavale i lokalne vlasti. Engleske “vrtne zajednice” primale bi od 1500 do 10.000 stanovnika. 

>> Oporavlja se tržište: U listopadu izdano 28% više građevinskih dozvola nego lani

Komentara 2

DU
Deleted user
13:58 09.01.2017.

Sve to vodi porobljavanju ljudskih tijela i duša. Uvali te u kredit iz kojega se čovjek teško izvuče. Kod nas ta tzv. građevna industrija gura projekte izgradnje stanova po većim gradovima a banke ih u tome debelo podržavaju jer svi sudionici u tom procesu vide dobru priliku za deranje kože krajnjim kupcima. Kod nas bi idealan model jeftinog stambenog zbrinjavanja onih koji nemaju nikakvih stanova ili stambenih objekata do drugog koljena dobra prometna i infrastrukturna povezanost mjesta npr. u krugu od 20 km od većeg ili velikog grada sa centrom, a u tim manjim mjestima ili selima ima nekretnina i stambenog prostora da se može još jedna Hrvatska naseliti. U takvim mjestima se kuća od 150 do 200 m2 može dobiti za cijenu jednosobnog stana u Zagrebu, Splitu ili nekom većem gradu.

KA
kapunjohan
14:28 09.01.2017.

Znači računaju na doseljenike, da bi svake godine proizveli više, namjesto da se rasprši jednakomjeran razvoj po evropi. .Koncentriranje ljudi a istodobno raseljavanje, pogotovo siromašnijih evropskih prostora nije dobro. Nije problem u Hrvatskoj izgraditi nekoliko gradova ali gdje zaposliti te ljude, kad razvijene zemlje ljubomorno drže svoju industriju i žele uvijek više. Evropska unija tu nije odigrala pozitivnu ulogu ,čak je i negativno utjecala na siromašnije zemlje, koje ostaju bez mladih ljudi.EU parlamentarci bi trebali zahtjevati, da se omogući brži gospodarski napredak siromašnijih država . Gospodarske aktivnosti neke zemlje služe prvenstveno da se zaposli stanovništvo te zemlje, pa kad radna mijesta prerastu njene potrebe neka višak prenesu u druge zemlje a ne da ih demografsko unište.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije