Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Turizam

Britanci bježe iz skupe eurozone – prilika za hrvatski turizam

'bih...makarska...05.07.2009...makarska, plaza donja luka, prepuna gostiju, za razliku na radne dane vikendom se tesko pronalazi mjesto na plazi, preovladavaju gosti iz bih i poljske, njemaca i ostali
'Zoran Grizelj/Vecernji list'
14.11.2010.
u 18:35

Mnogi Britanci ostaju bez posla, funta je oslabjela prema euru pa im zemlje eurozone nisu previše zanimljive. Većini od onih koji se odluče putovati u inozemstvo cijena će biti jako važna

Na optimizam s kojim je 64 posto od pedesetak tisuća sudionika došlo na prošlotjednu burzu turizma u Londonu vrlo je otrežnjavajuće djelovala britanska svakodnevica. Izjave turističkih biznismena iz cijelog svijeta na World Travel Marketu, pune očekivanja o unosnijim poslovima i boljoj sezoni od lanjske, došla su, naime, samo nekoliko dana nakon što su se Britanci suočili s najavom novih otkaza, poreznih opterećenja i restrikcijom različitih prava. Otkaz je izgledan za oko pola milijuna ljudi, socijalna prava se snažno krešu, podiže se dobna granica za odlazak u mirovinu, a povećavaju se, recimo, čak i zrakoplovne pristojbe.

Zrakoplovne pristojbe

One po putniku rastu od jedne funte (za putovanja u Hrvatsku i destinacije slične udaljenosti) do nekoliko desetaka funti za Britancima najudaljenija turistička odredišta. A sve kako bi se smanjila proračunska rupa od 154 milijarde funti te tijekom iduće četiri godine ona svela na podnošljivi minus od 41 milijarde. Samo bi se na smanjivanju socijalnih prava, primjerice, godišnje trebalo uštedjeti sedam milijardi funti.

Mnogi ostaju doma

Ta su prava u Britaniji, inače, već bila na udaru, a prva je restrikcija proračunu donijela 11 milijardi funti. Već sada gotovo da nema tjedna kada na londonskim ulicama netko ne štrajka ili demonstrira. Svaka je sličnost s Hrvatskom, naravno, slučajna, ali i veza s našim turizmom – neizbježna. Iako raste broj britanskih organizatora putovanja koji u svoje kataloge uvrštavaju hrvatske destinacije, većina bi, kako kažu, bila zadovoljna ako potkraj 2011. zbroji isti broj putnika za Hrvatsku kao ove godine, nešto više od 250.000.

– Mnogi će ove godine jednostavno ostati doma, a većini od onih koji se odluče putovati u inozemstvo cijena će biti jako važna. Funta je oslabjela prema euru i zemlje eurozone nisu im pretjerano zanimljive. Najgore jest bilo prije dvije godine, kad je prijetio kolaps. Tada je toliko ljudi ostalo bez posla i prihoda za plaćanje kredita na stanove i kuće da im ih banke nisu niti uzimale. Ne bi se naplatile jer bi se tržište zagušilo, a cijene strmoglavo pale. Danas se situacija ipak ustalila, tko ne može plaćati, ostaje bez imovine, sustav funkcionira, ali u cjelini je izlazak iz krize još je daleko – kazuje mladi londonski broker Leo Panariello (34), koji ističe da je Hrvatska na glasu kao lijepa i ne skupa turistička zemlja.

Komentara 28

PI
Pita
19:50 14.11.2010.

Worldwizards Ako ti se nesvidja zivjeti tu gdje je scum sto radis tu? Odi u Hrvatsku pa uzivaj u drustvu neradnika, lopova, i lijencina!

DU
Deleted user
18:48 14.11.2010.

ma da propade britanija do zla boga, evo odje u londonu red od tri kilometra ispred hrvatske ambasade, englezi traze useljenicku vizu hehehe, koje moroncine, dabogta tako bilo lose u hrvatskoj ko sto je u engleskoj

PU
paul-umpe
21:04 14.11.2010.

Bolje Cesi nego Englezi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije