Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 86
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Afera Apartmani

Branko Dobiš: Nudili su mi 5000 eura da povučem ponudu

Foto: Davor Visnjic/PIXSELL
05.06.2014.
u 17:49

Suvlasnik Čemernice Pero Bošnjak htio je u apartmane uložiti dva milijuna eura

Istraga, a u nastavku sud, jedini su meritorni reći je li bilo nepravilnosti, poručuju iz Hrvatskih šuma nakon što je čak 136 apartmana tvrtke na 20 lokacija od Istre do Mljeta, o čemu je jučer pisao Večernji list, dano u 15-godišnji zakup netom registriranoj tvrtki Krula Krune Tkalčevića iz Zagreba.

Prozvani bez komentara

Tkalčević je, podsjetimo, Krulu registrirao nepunih mjesec dana prije no što su Šume raspisale natječaj. U “paketu” je dobio 575 ležajeva za 137.000 kuna mjesečno s odgodom plaćanja od šest mjeseci. Pobije li netko od 10 drugih ponuđača sudskim putem odluku Šuma, Tkalčević, koji je “slučajno” i susjed člana NO-a Šuma Mije Prgometa, dobiva 50.000 eura odštete, u čemu u HŠ-u vide obostranu zaštitu svojih interesa. Agroturizam Čemernica, čija je ponuda bila veća od Kruline za 4,5 milijuna kuna u 15 godina, svoje je pak interese odlučio zaštititi kaznenom prijavom USKOK-u. Iz faksimila prijave koje posjeduje Večernji, suvlasnik Čemernice Branko Dobiš HŠ optužuje za namještanje natječaja. Tvrdi da mu se uz posredstvo načelnika PU Gračac Perice Ešegovića te Bruna Dobranića nudilo 5000 eura da odustane od natječaja, što je odbio, a potom mu je “namješten” nepostojeći porezni dug od 5700 kuna. Na upit za komentar Dobiševih tvrdnji Ešegović nam je u telefonskom razgovoru samo rekao “doviđenja” i spustio slušalicu. Ni Dobranić, s kojim se Dobiš, kako tvrdi, našao u zagrebačkom hotelu Antunović, nije bio rječitiji.

– Nemam apsolutno nikakvog komentara na to – kratko je poručio.

Sunny Day na "čekanju"

Nakon prijave čelniku HŠ-a Ivanu Paveliću ponuda Čemernice na kraju nije ni razmatrana. U odgovoru Večernjaku iz Šuma stoji pak kako je Dobiš “zamoljen da prijavi svaku prijetnju i pritisak kako bi se zaista utvrdilo koristi li netko ime HŠ-a za nezakonite radnje”. Što će s apartmanima Tkalčević i u čije ime, s obzirom na to da je njegova druga tvrtka Syphus – kemijska čistionica – lani imala svega 15.000 kuna prihoda i 54.000 kuna neto gubitka, može se samo nagađati, dok Dobiš tvrdi da iza njega stoji kapital većinskog suvlasnika Čemernice Pere Bošnjaka, dugogodišnjeg bečkog poduzetnika u ugostiteljstvu i građevini, koji se u startu obvezao na 2 mil. eura ulaganja u apartmane kako bi bili atraktivni i izvan sezone. Da priča bude apsurdnija, prije odabira Krule, Šume su apartmane ponudile tvrtki Sunny Day Davora Opačka iz Slavonskog Broda koji je početnu mjesečnu zakupninu od 75.000 kn pristao dići na najviše 120.000 kn. Na to ih je, stoji u odluci, obvezivao njegov status dragovoljca Domovinskog rata i Zakon o pravima branitelja.

– I ja sam bio branitelj. Baš me zanima tko je veći – uzvraća Dobiš. No bila riječ o braniteljima ili ne, činjenica je da Sunny Day ima još manje dana “radnog staža” od Krule. Na stranicama Poslovne Hrvatske tvrtka je upisana kao “novi obrt bez početka obavljanja obrta”.

>> Dali u zakup 136 apartmana tvrtki osnovanoj mjesec dana prije natječaja

Komentara 2

MC
mcmarko
19:07 05.06.2014.

U hš-u treba otpustiti sve od lugara, revirnika, šefova uprava bivših i sadašnjih i postaviti nove ljude, ne ove stranačke mudrijaše i nesposobnjakoviće. Na mjesto voditelja ugostiteljstva staviti stručnu osobu i reći mu, kakvi rezultati takva plaća. Ako je u minisu odgovoran si. Kakva javne nabave. To je najobičnija korupcija i pogodovanje. Javna licitacija, pa da vidimo tko je jači. Ako ne platiš ideš u zatvor i doviđenja. Nema pretjerane rasprave. Nisi poštivao ugovor kriv si i ideš u prdekanu. Kraj priče. A ovog pavelića kad vidim. Katastrofa koliko je čovjek nesposoban. Kao da je kod jakovine išao na instrukcije.

MG
moj glas
20:23 05.06.2014.

ja sam jugonostalgičar ! u jugi ovo ne bi moglo biti ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije