Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Eksplozija javnog duga

Ugroženo uvođenje eura!

Christine Lagarde, Boris Vujčić i Zdravko Marić na konferenciji u Dubrovniku 2017.
Foto: Grgo Jelavić/PIXSELL
23.07.2018.
u 15:02

Ministar Marić planira porezno rasterećenje od 2 mlrd. kn, a spašavanje Uljanika i Petrokemije stoji tri puta više

Ministar financija Zdravko Marić kalkulira s oko dvije do 2,5 milijarde kuna poreznog rasterećenja od 2019. godine, a spašavanje dvaju kroničnih gubitaša, od kojih je Uljanik u privatnom vlasništvu, nadmašuje taj iznos i do tri puta.

Na krilima smanjenja javnog duga Vlada je najavila uvođenje eura, no milijarde neplaniranih dugova Uljanika i Petrokemije pod upitnik dovode cijelu fiskalnu konsolidaciju te posredno pregovore o ulasku u eurozonu. Iako je udio javnog duga u BDP-u pao na 76,2 posto u prvom kvartalu 2018. na godišnjoj razini, u čemu je Hrvatska rekorderka nakon Cipra i Irske, trendu ozbiljno prijeti spašavanje tih dvaju gubitaša.

Dugovi pulskog brodogradilišta procjenjuju se na oko tri milijarde kuna u prvoj fazi, s dodatnih dvije do tri milijarde za tek ugovorene brodove. Proračunu visi i Petrokemija, čije obveze, među kojima je i sanacija fosfogipsa, na sebe preuzima država uoči prodaje, s efektom oko 1,3 milijarde kuna.

Kad se povuče crta, ispada da ministar financija Zdravko Marić kalkulira s oko 2 do 2,5 milijarde kuna rasterećenja od 2019. godine, a udar tih dviju kompanija, od kojih je jedna u privatnom vlasništvu, nadmašuje taj iznos i do tri puta. Konačni je efekt teško procijeniti jer se obujam dugova koji se prebacuju na teret poreznih obveznika još ne zna u cijelosti, kao ni dinamika prikazivanja u javnom dugu.

Dosadašnji pad duga ionako je na klimavim nogama; posljedica je rasta BDP-a, većih proračunskih prihoda, refinanciranja i tečaja, a ne štednje. Dug nije smanjen u apsolutnom iznosu; od ulaska u Europsku uniju dug opće države povećan je 45 milijardi, na 281 milijardu kuna. To jest oko 11 milijardi manje nego 2017., ali je na razini 2016.

S HNB-ovim upozorenjem na umu da dug raste na 85 posto uspori li rast, a tečaj deprecira po pet posto u iduće dvije godine, te Uljanikom i Petrokemijom u računici, bit će uspjeh ostane li nepromijenjen. 

Što će se promijeniti uvođenjem eura i hoće li sve poskupjeti

Christine Lagarde, Boris Vujčić i Zdravko Marić na konferenciji u Dubrovniku 2017.
1/10

Komentara 133

HA
Hagar
16:47 23.07.2018.

Kako se uopće PRIVATNA tvrtka može spašavati novcem poreznih obveznika???

ST
strsljen2013
16:29 23.07.2018.

Saniranje privatnog vlasništva ????????????????????? Umjesto da se prati gdje je nestala lova.

SJ
Samo ja
16:22 23.07.2018.

nedamo svoju KUNU!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije