Naslovnica Biznis Gospodarstvo

Ugroženo uvođenje eura!

Ministar Marić planira porezno rasterećenje od 2 mlrd. kn, a spašavanje Uljanika i Petrokemije stoji tri puta više
23. srpnja 2018. u 15:02 133 komentara 50773 prikaza
Christine Lagarde, Boris Vujčić i Zdravko Marić na konferenciji u Dubrovniku 2017.
Foto: Grgo Jelavić/PIXSELL

Ministar financija Zdravko Marić kalkulira s oko dvije do 2,5 milijarde kuna poreznog rasterećenja od 2019. godine, a spašavanje dvaju kroničnih gubitaša, od kojih je Uljanik u privatnom vlasništvu, nadmašuje taj iznos i do tri puta.

Boris Miletić DAVOR IVANKOVIĆ Zar će Vlada dati u bezdan Uljanika po milijardu kuna za svaki od tri IDS-ova glasa?

Na krilima smanjenja javnog duga Vlada je najavila uvođenje eura, no milijarde neplaniranih dugova Uljanika i Petrokemije pod upitnik dovode cijelu fiskalnu konsolidaciju te posredno pregovore o ulasku u eurozonu. Iako je udio javnog duga u BDP-u pao na 76,2 posto u prvom kvartalu 2018. na godišnjoj razini, u čemu je Hrvatska rekorderka nakon Cipra i Irske, trendu ozbiljno prijeti spašavanje tih dvaju gubitaša.

Dugovi pulskog brodogradilišta procjenjuju se na oko tri milijarde kuna u prvoj fazi, s dodatnih dvije do tri milijarde za tek ugovorene brodove. Proračunu visi i Petrokemija, čije obveze, među kojima je i sanacija fosfogipsa, na sebe preuzima država uoči prodaje, s efektom oko 1,3 milijarde kuna.

Mladen Klasić Spašavanje brodogradilišta Legenda hrvatske brodogradnje: 'Debeljak i Končar trebali bi se udružiti i razmjenjivati radnike'

Kad se povuče crta, ispada da ministar financija Zdravko Marić kalkulira s oko 2 do 2,5 milijarde kuna rasterećenja od 2019. godine, a udar tih dviju kompanija, od kojih je jedna u privatnom vlasništvu, nadmašuje taj iznos i do tri puta. Konačni je efekt teško procijeniti jer se obujam dugova koji se prebacuju na teret poreznih obveznika još ne zna u cijelosti, kao ni dinamika prikazivanja u javnom dugu.

Dosadašnji pad duga ionako je na klimavim nogama; posljedica je rasta BDP-a, većih proračunskih prihoda, refinanciranja i tečaja, a ne štednje. Dug nije smanjen u apsolutnom iznosu; od ulaska u Europsku uniju dug opće države povećan je 45 milijardi, na 281 milijardu kuna. To jest oko 11 milijardi manje nego 2017., ali je na razini 2016.

Darko Horvat EUROPSKA KOMISIJA Primili smo plan restrukturiranja Uljanika i trenutačno ga analiziramo

S HNB-ovim upozorenjem na umu da dug raste na 85 posto uspori li rast, a tečaj deprecira po pet posto u iduće dvije godine, te Uljanikom i Petrokemijom u računici, bit će uspjeh ostane li nepromijenjen. 

Što će se promijeniti uvođenjem eura i hoće li sve poskupjeti

Christine Lagarde, Boris Vujčić i Zdravko Marić na konferenciji u Dubrovniku 2017.
1 / 10
1. Rast će cijene u kafićima, restoranima, rekreaciji...
VISERA
EU FONDOVI
Inovacije: Radimo na razvoju robota koji će mnoge poštedjeti zamornog pretipkavanja podataka
  • Hagar:

    Kako se uopće PRIVATNA tvrtka može spašavati novcem poreznih obveznika???

  • strsljen2013:

    Saniranje privatnog vlasništva ????????????????????? Umjesto da se prati gdje je nestala lova.

  • HRBHB:

    nedamo svoju KUNU!