Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SKRBNIČKI RAČUNI

Porezna, Hanfa i HNB znat će tko su tajni vlasnici tvrtki

03.09.2018.
u 09:11

Odredba na snagu stupa od 1. siječnja iduće godine, a od 2020. godine uvid u podatke o vlasništvu morao bi biti dostupan svima

Kao posvuda u svijetu, dioničari niza hrvatskih tvrtki i ustanova također taje svoj identitet te posluju preko skrbničkih računa kod banaka ili odvjetnika. Međutim, od iduće godine imena tajnih vlasnika tvrtki bit će konačno poznata hrvatskim institucijama, no od 2020. uvid u podatke o vlasništvu morao bi biti dostupan svima.

Hrvatska je na putu da skine tajnu sa skrbničkih računa jer su države članice EU odavno dobile zadatak da ustroje Registar stvarnih vlasnika poduzeća, no za početak sadržaj hrvatskog registra bit će rezerviran samo za probrane oči. Vlada je prvo potkraj 2017. promijenila zakon o sprečavanju pranja novca, a ovaj tjedan pušten je u javnu raspravu i prijedlog Pravilnika o registru stvarnih vlasnika, koji propisuje njegov sadržaj i predviđa da obveza upisa podataka u registar kreće 1. siječnja 2019.

No, Europska je komisija preduhitrila Banske dvore jer je početkom srpnja stupila na snagu Peta europska direktiva o sprečavanju pranja novca koja nalaže da registri budu u potpunosti otvoreni javnosti. Hrvatski zakon propisuje da će sadržaj registra biti dostupan samo državnim institucijama, a prijedlog pravilnika pobliže navodi da su to Porezna uprava, Hanfa, HNB, pojedina ministarstva i sigurnosno-obavještajne službe.

U nekim određenim slučajevima fakultativni pristup registru mogu dobiti i revizori, odvjetnici, porezni savjetnici, kreditne unije, dok ostali zainteresirani pojedinci ili pravne osobe mogu dobiti uvid u podatke iz registra samo ako dokažu da imaju ‘opravdani pravni interes’. Takav pravni interes podrazumijeva sudski spor s tajnim vlasnikom ili sumnju da iza svega stoji pranje novca i terorizam. U vrijeme kad se donosio zakon nevladina udruga GONG je tražila da se registar otvori svima koji imaju legitiman interes, no Vlada se odlučila samo na djelomično razotkrivanje identiteta vlasnika. Ove godine sa sličnim prijedlogom istupio je i Most.

U srpnju prihvaćena europska direktiva otišla je korak dalje te ona nalaže državama članicama EU da registar stvarnih vlasnika učine javnim do 10. siječnja 2020., pa će i Hrvatska morati ispoštovati taj rok. Věra Jourová, povjerenica za pravosuđe, potrošače i ravnopravnost spolova Europske komisije, izjavila je kako je Peta direktiva još jedan važan korak u jačanju okvira EU za borbu protiv financijskih zločina i financiranja terorizma.

– Petom direktivom o sprečavanju pranja novca povećat će se učinkovitost borbe protiv pranja novca. Moramo zatvoriti sve rupe u zakonima: zakonodavni propusti u jednoj državi članici utjecat će na sve druge. Pozivam države članice da ispune obećanja i što prije ažuriraju nacionalne propise – naglasila je Jourová.

Kod posljednje izmjene zakona o pranju novca Ministarstvo financija vodilo se mišljenjem hrvatske Agencije za zaštitu osobnih podataka te mišljenjem Pravne službe Vijeća EU da nije utvrđena veza između javnog pristupa informacijama o stvarnom vlasništvu i učinkovitog izvršenja borbe protiv pranja novca. Po tom prethodnom stavu, vrijednosti demokracije i vladavine prava na kojima se EU temelji isključuju mogućnost prepuštanja općoj javnosti da se brine o zadaćama provedbe zakona. No, promjena direktive pokrenuta je nakon što je 2016. pukla afera Panama papers, a u javnost su procurili podaci jedne skrbničke odvjetničke tvrtke.

Ključne riječi

Komentara 12

Avatar xuma
xuma
11:36 03.09.2018.

MUP nabavlja pancirke za 18.000 kuna po komadu. New York ih je platio 3850 kuna....... 3000 pancirki država placa 54 milijuna kuna, jedna ce koštati cak 18 tisuca kuna Pancirke njujorške policije koštaju 3850 kuna po komadu............. Za usporedbu, njujorškaa je policija 2015. takoder nabavljala pancirke. New York Post tada je izvijestio da ce 12 tisuca pancirki, dakle cetiri puta više nego što ce dobiti hrvatski policajci, koštati 7,3 milijuna dolara, odnosno oko 600 dolara po komadu. ............... Pretvorimo li to u kune, Amerikanci su 12 tisuca pancirki platili oko 47 milijuna kuna ili oko 3850 kuna po komadu. Hrvatska ce, ponovimo još jednom, tri tisuce pancirki platiti 54 milijuna kuna, ili 18.000 kuna po komadu. ......... U SAD-u su, dakle, cetiri puta više pancirki nabavili za manje novca.

Avatar neidemdalje
neidemdalje
12:03 03.09.2018.

znao je marić sve o vlasniku agrokora ... zato nam i je tako...

Avatar siva_sova
siva_sova
11:37 03.09.2018.

priče za malu djecu...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije