Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 54
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Porezi

Bogatim Britancima još veći porezi na dohodak

Gordon Brown
REUTERS
14.01.2010.
u 09:13

Porezna stopa na dohodak u travnju bi trebala skočiti 50 posto, što će one koji, primjerice, zarađuju milijun funti godišnje stajati više nego da žive u New Yorku ili Hong Kongu. Prema procjenama KPMG-a, na milijun funti plaćat će se, naime, 491.278 funti poreza na dohodak, trećina više nego u Hong Kongu te 58.500 funti više nego u New Yorku.

Odlukom britanske vlade o podizanju stopa poreza na dohodak, oni koji zarađuju više od milijun funti godišnje (1,6 milijuna dolara) proći će gore nego što bi prošli u nekom drugom većem svjetskom financijskom središtu, piše Bloomberg.

- Ljudi se osjećaju iznevjereno - kaže Nick Bacon iz tvrtke KPMG.

- Mislili su da je Velika Britanija uvijek bila prijateljska zemlja po pitanju poreza.

Porezna stopa na dohodak u travnju bi trebala skočiti 50 posto, što će one koji, primjerice, zarađuju milijun funti godišnje, stajati skuplje nego da žive u New Yorku ili Hong Kongu. Prema procjenama KPMG-a, na milijun funti plaćat će se, naime, 491.278 funti poreza na dohodak, trećina više nego u Hong Kongu te 58.500 funti više nego u New Yorku.

Premijer Gordon Brown lani je obećao kako će financijska industrija biti "sluga naroda i industrije, a ne njihov gospodar", nakon što su banke, u vrijeme krize, bile potpomognute s više od bilijun funta novca poreznih obveznika. No sada londonske tvrtke poput Tullett Prebon Plc i hedge fonda BlueCrest Capital Management Ltd-a planiraju neke poslovne operacije premjestiti u inozemstvo kako bi izbjegle veće poreze.

Stopa poreza na dohodak od 50 umjesto dosadašnjih 40 posto trebala bi se primijeniti na sve dohotke veće od 150.000 funti. Na milijun funti godišnje plaćat će se oko 87.588 funti više poreza nego do sada, procjenjuje KPMG.

- Siguran sam da će 7,5 milijuna drugih stanovnika Londona biti prepuni simpatija za tu odluku - kazao je Brendan Barber, glavni tajnik Trades Union Congressa, čiji članovi čine dvije trećine godišnjeg proračuna Brownove Laburističke stranke.

- Recesija koju je izazvao financijski sektor stajala je mnoge Londonce njihovih poslova. Stoga je fer da se povećanjem poreznih stopa na dohodak najbogatijih ispravi barem dio štete - izjavio je.

Donesena odluka nastavalja se na odluku o porezima na bankarske bonuse koju je u prosincu uveo kancelar Alistair Darling. Poduzeća će, naime, plaćati 50 posto poreza na diskrecijse bonuse veće od 25.000 funti.

Porastom poreznih stopa bogatiji će Britanci tako plaćati više poreza na dohodak nego stanovnici Frankfurta, Hong Konga, Mumbaija, New Yorka, Pariza, Singapura, Tokija ili Züricha. Prethodne godine pak veći su se porezi plaćali samo u Hong Kongu, Singapuru i Tokiju.

To će ujedno biti prvi put od 1989. godine da će marginalne stope poreza na dohodak u Velikoj Britaniji biti veće nego u Francuskoj i Njemačkoj, piše Bloomberg. To će, naravno, dodatno poskupjeti i život u Londonu, a mnogi tvrde kako će najnovije mjere biti dosta štetne i za krizom uzdrmano britansko gospodarstvo.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije