Naslovnica Biznis Potrošač

Naručujete pakete iz inozemstva? Stiže odlična vijest za Hrvatsku!

Postigli smo jako mnogo! Nova Uredba donijet će transparentnost na tržište dajući veću ovlast regulatornim agencijama, u našem slučaju HAKOM-u, rekla je Borzan.
14. prosinca 2017. u 19:40 37 komentara 22479 prikaza
dostava paket paketi
Foto: Thinkstock
Pogledajte galeriju 1/6

Europski parlament preksinoć je postigao dogovor o Uredbi o prekograničnoj dostavi paketa s Vijećem i Komisijom. To je kraj jednogodišnjeg procesa u kojemu je kao pregovaračica u ime Europskog parlamenta radila hrvatska zastupnica Biljana Borzan.

Biljana Borzan Postignuće Biljana Borzan imenovana izvjestiteljicom EP za različitu kvalitetu proizvoda

– Odlične vijesti iz Strasbourga u ovo predblagdansko vrijeme! Nakon vrlo teških pregovora imamo dogovor o Uredbi o prekograničnoj dostavi paketa. Postigli smo jako puno. Nova Uredba donijet će transparentnost na tržište dajući veću ovlast regulatornim agencijama, u našem slučaju HAKOM-u. Sve cijene koje ne odgovaraju stvarnim troškovima dostave bit će prijavljivane EK što će dovesti do pojeftinjenja dostave – kaže Borzan.

[video: 23149 / ]

Tako se uvodi red na jedno vrlo nelogično tržište prema kojem je, primjerice, dostava u jednom smjeru bila tri puta skuplja od dostave za istu udaljenost u drugom smjeru. Također, ovo je odlična vijest za Hrvatsku jer je prekogranična dostava u manje države članice u pravilu bar dvostruko skuplja nego u veće. Borzan kaže da će nelogičnosti, poput one da Hrvatska pošta naplaćuje uručivanje malih paketa 4,5 kune, biti prijavljene Komisiji. Već je dobila potvrdu da takva praksa ne postoji nigdje u EU.

– Dostava je potrošačima najvažniji faktor pri online kupnji. Čak 70% građana EU žali se da im je dostava preskupa, a više od 50% ne zna što učiniti u slučaju problema s dostavom. Zato sam uvela obvezu da potrošaču pri kupnji trgovac mora navesti sve oblike dostave koji su mu na raspolaganju s usporedbom cijena. Isto tako, prije kupnje mora se informirati potrošača što učiniti u slučaju problema – kazala je Borzan.

Pogledajte i galeriju: Što će se promijeniti uvođenjem eura i hoće li sve poskupjeti

dostava paket paketi
1 / 10
1. Rast će cijene u kafićima, restoranima, rekreaciji...

Svaki dan dostavi se 11 milijuna paketa, 4 milijarde godišnje

Uredbom o prekograničnoj dostavi otklonit će se prepreke za daljnji razvoj online trgovine, koja raste i na godišnjoj razini vrijedi oko 400 milijardi eura. Prema istraživanjima EK, povećanje online trgovine s trenutačnih 5 na 15% značilo bi siguran rast BDP-a na razini Unije 1,7 posto.

Svaki dan u EU se dostavi oko 11 milijuna paketa, oko 4 milijarde paketa godišnje, no cijene su netransparentne, a neki poštanski operateri i grupe potrošača u izrazito nepovoljnoj poziciji.

Nagrada Najdonator Borzan i Mreža hrane traže najvećeg humanitarca među tvrtkama energetska pića Apel Vladi RH Borzan pozvala Vladu da zabrani prodaju energetskih napitaka djeci Biljana Borzan 'UŠTIMANA CIJENA' Borzan kritizira: Hrvati su mislili da kupnjom njemačkog auta plaćaju kvalitetu
 • maxxxx:

  Paket stigne iz Kine za 0 kuna, a onda mi prvo carina naplati dvadesetak kuna za slanje paketa od carinske uprave do postanskog ureda. Nakon toga mi postanski ured naplati jos mislim 6 kuna za dostavu paketa po koji sam sam dosao.

 • Avatar Point_of_view
  Point_of_view:

  Već neko vrijeme kupujem preko Ebaya i Amazona (Zalando, Deal LX i još neki dobri internet prodavači ne posluju s Hr), i u odnosu na prije nekoliko mjeseci, sada je dostava kud i kamo povoljnija. Ako je to isto dio ... prikaži još! rada ove marljive žene, onda svaka čast.

 • Avatar freen
  freen:

  To je ok,samo naprijed gosp.Biljana,konačno da smo i mi u EU barem u načemu ,