Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nagrada Najdonator

Borzan i Mreža hrane traže najvećeg humanitarca među tvrtkama

Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL
1/4
21.11.2017.
u 19:48

Prva dodjela priznanja bit će u Europskom parlamentu na proljeće, i to u kategorijama velikih proizvođača i trgovaca hranom te pekara

Tvrtkama koje su se u ovoj godini istaknule donacijama hrane najpotrebitijima iduće će se godine dodijeliti priznanja “Najdonator”. Inicijativu su predstavili izvjestiteljica Europskog parlamenta za smanjenje bacanja i povećanje doniranja hrane Biljana Borzan i koordinator Mreže hrane Zoran Grozdanov.

– Svrha je inicijative nagraditi društveno odgovorno poslovanje tvrtki. Neke svojim donacijama hrane pomažu tisućama korisnika socijalnih samoposluga i pučkih kuhinja, ali njihove akcije često prođu ispod radara – kazala je europarlamentarka Borzan.

Godišnje se, prema procjenama, u Hrvatskoj baci više od 400 tisuća tona hrane. U isto vrijeme, police socijalnih dućana i skladišta humanitarnih organizacija slabo se pune, a čak 20% populacije je u riziku od siromaštva. Vlada RH je 2015. doniranje oslobodila PDV-a i donijela pravilnik o doniranju, no darovane količine nisu se znatnije povećale.

– Francuska, primjerice, ima uređen sustav doniranja. No u Hrvatskoj on počiva na humanitarnim organizacijama, volonterima te dobroj volji realnog sektora. Javnost često nije upoznata s društveno odgovornim poslovanjem donatora i prst krivnje za velike količine bačene hrane te prazne police socijalnih samoposluga često se upire u realni sektor, pogotovo trgovačke lance. Cilj naše inicijative je pokazati da postoje tvrtke koje se ističu po dobrom i u isto vrijeme upozoriti na nedostatke u sustavu doniranja u RH – istaknuo je Grozdanov.

Prva dodjela priznanja bit će na proljeće u Europskom parlamentu u Bruxellesu, i to u kategorijama velikih proizvođača i trgovaca hranom te pekara. Kriteriji za dodjelu nagrade bit će, kako se tvrdi, transparentni i temeljeni na službenim podacima o financijskom poslovanju tvrtki za prethodnu godinu te podacima o donacijama koje su tvrtke dužne prijavljivati prema Pravilniku o uvjetima, kriterijima i načinima doniranja hrane. Borzaničin su uzor Bulgarian Donors Forum i Espiga D’Oro ili Zlatni klas, koji dodjeljuje federacija španjolskih banaka hrane.

– Obje nagrade postoje već godinama i uspješno promoviraju doniranje hrane – kazala je Borzan. U svrhu popularizacije te teme kod mladih, organizatori pozivaju sve zainteresirane mlade kreativce da na mail najdonator@doniranjehrane.org pošalju svoje ideje za izgled loga i nagrade.

Pogledajte i galeriju Večernjakovog testa ajvara:

1/42

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije