Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Royalu prijeti stečaj

Bez novca za dokup ostaje gotovo 4000 umirovljenika

Foto: Žarko Bašić/Pixsell
05.07.2014.
u 17:45

Royal posluje 24 godine, a problemi su nastali zbog krize, nakon prevelikog ulaganja u nekretnine

Danas je rok u kojem Royal mirovinsko osiguranje mora isplatiti deset milijuna kuna za dokup mirovina za 3860 umirovljenika, no taj novac nema i, ne uskoči li država, nad Royalom će biti proglašen stečaj. Royal na tržištu postoji 24 godine, privatna je tvrtka u kojoj najveći udjel ima direktor Ivo Bulaš i jedina je specijalizirana za pružanje usluge dokupa mirovine, a među njezinim klijentima najvećim su dijelom državne tvrtke, institucije, bolnice te neke privatne tvrtke.

Royal je Vladi poslao pismo u kojem obrazlaže posljedice stečaja za umirovljenike, ali i značaj tvrtke koja ima budućnost jer je i u inozemstvu dokup mirovine prihvatljiviji izbor od otpremnina. Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić, kojem su se Bulaš i veliki pristalica nastavka rada Royala Silvano Hrelja najviše obraćali za pomoć, nije htio komentirati poslano pismo. Bulaš nam je potvrdio kako od države očekuje da mu posudi novac na nekoliko mjeseci, kada bi se izvukao iz blokade.

– Ne bih imao ništa protiv ni da se uzme cijela tvrtka, odnosno da ja ostanem bez vlasništva, samo da se institucija spasi – kaže Bulaš. Da Royal ima problema, poznato je već dulje vrijeme, a počeli su još 2006. godine kada im je tadašnje vodstvo Hanfe naredilo da se usklade sa Zakonom o mirovinskim osiguravajućim društvima, što su oni godinama odbijali. Nakon takvih prozivki Hanfe, Royal je imao slab odziv tvrtki za dokup mirovine, a opet povećan nakon što je prošle godine donesen Zakon o doživotnoj otpremnini, s kojim se Royal mora uskladiti do kraja sljedeće godine. Hanfa je, naime, upozoravala na rizik nemogućnosti Royala da isplati mirovine jer nakon 2006. godine, kada je ukinuta Direkcija za nadzor društava za osiguranje i njihova djelatnost preusmjerena na Hanfu, nitko više nije imao nadzor nad poslovanjem Royala.

Royal je posljednjih mjeseci tražio strateškog partnera pa je razgovarao i s Adrisom, no bez rezultata. U zlatna vremena Royal je poput ostalih ulagao u nekretnine i dionice, no u krizi je ostao zaglavljen u tim ulaganjima. Royal, naime, ima jedan poslovni prostor u središtu Zagreba te dva građevinska zemljišta – jedan na ulazu u Plitvice i drugi u Zagrebu. Prema informacijama, dug mu iznosi oko 50 milijuna kuna.

>> Poreznom politikom država koči rast plaća

Komentara 2

KO
korisnik70
01:23 06.07.2014.

Ili je novinarka jako neupućena u ovu materiju ili je članak kupljen od predstavnika vlasti. Svi mi iz financijske industrije znamo da su Samodol i ekipa iz HANFE namjerno ubijali Royal kako bi napravili mjesto Raiffeisen banci.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije