Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Banke i kriminal: Nakon Hypa i Volksbanka traži pomoć Austrije

Beč pere savjest svaljivanjem krivice za banke na Balkan

Hypo banka
Pixsell
17.12.2009.
u 08:30

Austrijske su banke proteklo desetljeće uložile na jugoistok Europe oko 230 milijardi eura, otprilike 70 posto godišnjeg BDP-a, zbog čega je Austrija ranjivija od drugih članica eurozone na sve što se događa na Istoku.

U hrvatskim bankarskim krugovima tinja nezadovoljstvo zbog načina na koji austrijske vlasti i mediji prikazuju krizu svojih banaka i odgovornost za gubitke i plasmane svaljuju na “balkanske države” i jugoistok Europe. Početkom ovog tjedna tamošnja je vlada odlučila nacionalizirati Hypo banku zbog najmanje 1,5 milijarde eura gubitaka, a da bi se banka stabilizirala, država mora uložiti 5 milijardi eura. Dramu proživljava i Volksbanka, četvrta po veličini austrijska banka, koja je i u Hrvatskoj zauzela 2–3 posto tržišta, te i ona moli državnu pomoć.

Austrija ranjivija

Austrijske su banke proteklo desetljeće uložile na jugoistok Europe oko 230 milijardi eura, otprilike 70 posto godišnjeg BDP-a, zbog čega je Austrija ranjivija od drugih članica eurozone na sve što se događa na Istoku. Šture informacije koje su objavljene nakon kontrola u Hypo grupi pokazale su da gubitke u Hypo banci nisu skrivili loši dužnici i problematični plasmani, nego fiktivne kriminalne transakcije koje su poslužile za pranje novca i kojekakve druge vratolomije. Tu se postavlja pitanje kontrole i uloge raznih regulatora?

Što dalje od šaltera

Zbog borbe za istočno tržište austrijske su vlasti, očito, žmirile na mnoge stvari u svojim bankama te sada vlastitu javnost i savjest umiruju prebacivanjem krivice na “divlji” Balkan, gdje je navodno nestao novac. U Zagrebu se tumači da Beč na taj način pokušava austrijske štediše držati podalje od šaltera banaka, kako bi izbjegao još veću štetu, no javno se svi klone razgovora o toj temi jer nitko ne želi staviti ruku u vatru da je i s hrvatskim Hypom sve u redu. Krah bilo koje banke povukao bi za sobom i druge pa nikome nije u interesu da se drama produbljuje. Hrvatska narodna banka uvjerava da Hypo banku drži pod kontrolom, a poznavatelj bankarske scene dr. Žarko Primorac kaže da nema razloga sumnjati u točnost tih poruka.

– Nakon pritiska HNB-a od prije dvije godine Hypo banka u Hrvatskoj stabilna je i stabilizirana prema svim parametrima i nema nikakvog razloga da se hrvatski dio te grupacije smatra problematičnim – kaže Primorac.

No, bez obzira na glancanje ugleda i bilanci ta će banka, jednako kao i Hypo leasing Kroatien, teško pobjeći od repova i loše reputacije koja ih prati. Kad god se politika upetlja u ekonomiju, otvara se prostor za korupciju i političke intervencije. To što sada Austrija prolazi sa Hypo bankom mi smo prošli 90-ih, a gubici HPB-a pokazuju da ni sada banke nisu imune na političke intervencije.

Ključne riječi

Komentara 2

OB
-obrisani-
15:19 17.12.2009.

oni su od primitivnih brđana i ovčara željeli postati bankari, e nejde to tako

GA
gabriela
17:31 17.12.2009.

pfffff, koje bedastoće... kriminalne organizacije koje se nazivaju bankama krive svoje kriminalne klijente da su u banani... pa ovo je apsurd za poludit!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije