Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
FRANAK OPTUŽUJE

Banke ponovno jednostrano mijenjaju kamate – zaustavite to!

Udruga Franak
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
09.01.2014.
u 13:45

Usklađivanje propisano izmjenama ZPK-a banke u Hrvatskoj protumačile su kao da one imaju pravo jednostrano vlastitom odlukom odrediti te parametre – kažu u udruzi i pozivaju HUB, HNB i Ministarstvo financija da zaustave takvu praksu

Iz udruge Franak ponovno optužuju banke za nezakonito jednostrano određivanje kamata u ugovorima o kreditima kod kojih nije definiran način izračuna promjenjive kamatne stope.

– Usklađivanje propisano izmjenama Zakona o potrošačkom kreditiranju banke u Republici Hrvatskoj protumačile su kao da one imaju pravo jednostrano vlastitom odlukom odrediti te parametre. Pa su onda odlučile da će parametar odrediti na temelju zadnje kamate koja se primjenjivala neposredno prije "usklađivanja“. Takav način određivanja parametra nije dopušten jer se to s dužnikom mora uskladiti i ugovoriti – kažu u udruzi.

Dužnik, ističu, ne mora pristati na takav način određivanja parametra jer je on očigledno samo interes i korist banaka, a na štetu dužnika.

Bankama predlažu da fiksni dio kamate banke odrede na način da od početne kamate u svakom pojedinom kreditu oduzmu početnu vrijednost promjenjivog parametra na dan isplate kredita i da dobiveni rezultat bude fiksna marža. Na temelju tako dobivene fiksne marže određivale bi se promjene kamate u budućnosti zbrajanjem marže i vrijednosti promjenjivog parametra u trenutku promjene kamate.

Samo takav način određivanja promjenjivog parametra, smatraju u udruzi, može biti zakonit i u skladu s odredbama dvaju zakona; Zakona o potrošačkom kreditiranju i Zakona o obveznim odnosima.
Pozivaju se na primjer Srbije, gdje je takvo određivanje parametara u kreditima propisano od 2011. Zakonom o zaštiti korisnika financijskih usluga.

Pozivaju HUB na pokretanje aktivnosti u svojim članicama da se parametri za izračun kamata odrede na zakonit način, odnosno način koji oni predlažu. Obratili su se i HNB-u i Ministarstvu financija od kojih traže da svojim aktima nalože bankama određivanje parametara i fiksne marže na način koji su opisali.

U suprotnome najavljuju "sve moguće legalne aktivnosti da se nezakonito poslovanje banaka jednom i zauvijek zaustavi".

Komentara 1

US
USA
15:30 09.01.2014.

Bankarski lobiji toliko utjecu na sve drzave da to vise nema veze ni sa kapitalizmom ni sa slobodnim trzistem jer je jednoj tvrtci u ovom slucaju banci ciji je proizvod novac dozvoljeno ono sto niti jednom drugom subjektu nije. Pocevsi od najglupljih stvari kao sto je uzimanje provizije za obradu kredita, leasinga etc., do promjenljive kamatne stope. Pojednostavljeno receno to je kao da dodjete kupiti namirnice, a blagajnica vam u ime firme uzme 3% i to opravda troskovima obrade namirnica. Promjenjiva kamatna stopa je kao da kad ponovno dodjemo u ducan nam naplate razliku u cijeni npr. kruha od zadnjeg puta. Ako je bancin proizvod novac, a ja 1.1. uzmem kredit na 100 kn + 4,5% kamata na 1 godinu onda moram vratiti 104,5 kn. Sto se mene kao uzimatelja kredita ticu promjene na bankarskom trzistu i slicne gluposti, u vrijeme trajanja te godine?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije