Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 97
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pet godina krize

Banke će platiti 350 milijuna kuna manje poreza na dobit

nofci
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
1/2
15.02.2014.
u 10:07

Svaka treća tvrtka prestala je vraćati kredite, banke novi kapital usmjeravaju javnom sektoru, no vlasnici bi ih mogli usporiti

Umjesto 600 milijuna kuna, država će od banaka naplatiti oko 250 milijuna kuna poreza na dobit. Sve slabija i siromašnija državna blagajna morat će tako računati s još jednim udarom jer su banke uz telekome bile sigurni punjači proračuna.

Manje novog kapitala

Objavu loših rezultata i pad dobiti za 70 posto središnja banka relativizira isticanjem u prvi plan visokih kapitalnih rezervi banaka, ali i solidnih operativnih rezultata poslovanja, a Ministarstvo financija još se nije oglasilo. Pet godina krize dosad je stvorilo oko 45 milijardi kuna nevraćenih kredita, većinom u gospodarstvu i nekretninskom biznisu, ali i oko 14 milijardi kuna kod stanovništva. Tvrtke su i dalje gorući problem banaka jer je svaka treća prestala vraćati kredite, dok se dugovi građana kako tako utjeruju ovrhama nad novčanim sredstvima dužnika i drugom imovinom građana. Ministarstvo financija računalo je da će ove godine iz dobiti poslovnih subjekata naplatiti oko 5,8 milijardi kuna, pa će i to biti jedna od stavki na kojoj će se zbrajati minusi jer su ispostavljene akontacije poreza na dobit iznad stvarnih obaveza.

– Pred bankama se nalazi nekoliko godina niske prifitabilnosti. Ne očekujem da će vlasnici poticati izvlačenje kapitala iz zemlje, ali će smanjiti priljev novog kapitala – predviđa Željko Lovrinčević s Ekonomskog instituta. Banke će i nadalje plasmane usmjeravati prema državi i javnom sektoru, no on očekuje da će u nekom trenutku dobiti nalog da ih ograniče kako se ne bi stvorila prevelika ovisnost o državi, kojoj i treća kreditna agencija Fitch predviđa pad, a ne poboljšanje kreditnog rejtinga. Banke su daleko od toga da ih država mora spašavati, ali gladnih usta sve je više, a u posljednjoj analizi financijske stabilnosti čak i Hrvatska narodna banka sugerira Vladi da se uključi u proces čišćenja bilanci donošenjem regulativne vezane uz osobni bankrot građana, preuzimanje dijela imovine od banaka koja bi se stavila u najam ili izmijeni zakonsku regulativu koja stimulira brže otpisivanje loših kredita.

Prodaju loše kredite

Premda su u godini dana povećali rezervacije za loše kredite za više od dvije milijarde kuna, nijedna banka još nije objavila pravila za mogući otpis dugova. Manje je poznato da je sedam banaka u posljednjih nekoliko godina prodalo oko sedam milijardi kuna loših kredita.

– Većina tih kredita prodana je povezanim poduzećima, ali postupno raste broj transakcija u kojima se loši krediti prodaju privatnim financijskim posrednicima specijaliziranima za naplatu potraživanja, navodi HNB u Financijskoj stabilnosti.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije