Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 130
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
najteže stanje od 2008.

Kriza na vrhuncu: U tri mjeseca nestalo 75.000 radnih mjesta

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
1/2
11.02.2014.
u 13:30

Zatvoren je i 4741 obrt. U državnoj upravi pojačan je odlazak u mirovinu, u privatnom sektoru otkazi

U posljednja tri mjeseca 2013. godine broj zaposlenih u državi smanjio se za dramatično visokih 74.865 radnih mjesta. Od listopada do kraja prosinca zatvoren je 4741 obrt, a za to vrijeme broj osiguranih radnika zaposlenih kod obrtnika smanjio se približno 15 tisuća. Kod tvrtki i ostalih pravnih osoba stanje je još gore – u tri mjeseca iz evidencije mirovinskih osiguranika nestalo je 53 tisuće radnika i ukupan broj zaposlenih pao je na 1,4 milijuna. U prosincu 2008. Hrvatska je imala 216.000 zaposlenih više. Hrvatska narodna banka u najnovijoj analizi kretanja u državi navodi da je posljednji kvartal 2013. donio najsnažniji tromjesečni pad broja zaposlenih od početka recesije. Njihovi podaci pokazuju da se broj zaposlenih smanjio 2,4 posto u odnosu na prethodni kvartal.

Pad u trgovini, građevini...

– Broj zaposlenih istodobno se smanjivao u svim djelatnostima gospodarstva, a osobito snažan bio je pad u trgovini, građevinarstvu i pojedinim uslužnim djelatnostima. Broj zaposlenih također se znatno smanjio u djelatnostima javne uprave i obrane, međutim takva kretanja ne odražavaju otpuštanja nego pojačani odlazak zaposlenika u mirovinu, navodi Hrvatska narodna banka i zaključuje da je ukupni rezultat pad kvartalnog BDP-a od 0,4 posto prema prethodnom kvartalu. Tračak optimizma pronalaze u ‘navješćujućim’ pokazateljima gospodarske aktivnosti na početku 2014. iz kojih iščitavaju da bi “moglo doći do stabilizacije gospodarskih kretanja, s obzirom na to da su u siječnju zaustavljena višemjesečna negativna kretanja poslovnog optimizma u industriji i građevinarstvu, a blago je porastao potrošački optimizam”.

– Gospodarsku aktivnost u listopadu i studenome obilježili su smanjenje realnog prometa od trgovine na malo, kontrakcija uvoza i izvoza te snažno pogoršanje uvjeta na tržištu rada. Pozitivnim promjenama u četvrtom tromjesečju izdvaja se jedino fizički obujam industrijske proizvodnje, koji se blago povećao, navodi HNB.U tu pesimističnu sliku uklapa se i tvrdnja Ane Lokin, analitičarke PBZ-a, da će godina pred nama biti najteža i za bankarski sektor od početka krize.

– Ukupna aktiva banaka u prošloj je godini porasla 0,7%, ukupni krediti 0,9%, a depoziti 4,0%. Rast kredita međutim ne predstavlja oporavak kreditne aktivnosti jer se radi primarno o povećanom kreditiranju središnje države i fondova socijalne sigurnosti – navodi Ana Lokin.

Potrošački pesimizam

Gledano prema namjeni, krediti tvrtkama pali su kako za investicije (- 4,9%) tako i za obrtna sredstva (-0,2%), pa je stagnacija ukupnog volumena rezultat porasta ostalih vrsta kredita (+5,7%), dok je u slučaju građana pad zabilježen kod svih vrsta kredita (stambeni - 1,9%), osim gotovinskih nenamjenskih (+2,2%). Takva kretanja odraz su poslovnog i potrošačkog pesimizma u uvjetima produžene recesije i loših izgleda tržišta rada, zbog čega privatni sektor pribjegava zaduživanju samo za potrebe nužnog tekućeg financiranja.

U ovoj se godini očekuje dodatno povećanje loših kredita, a čak i ako 2014. bude prijelomna, ona neće donijeti poboljšanja na tržištu rada.

>> Posla ima, ali ne u Hrvatskoj

>> Franak: HNB se lažno brine za građane, što je s fiksnim dijelom kamate?

Komentara 41

US
Uman SS
14:02 11.02.2014.

Bravo Liniću, bravo premijeru, bravo Vrdoljak, Grčić i ostala bagro ! ..bo vas plan 21!

Avatar Robert28
Robert28
13:49 11.02.2014.

Bravo Linić, Maras i Grčić. Zbog vaših mjera i poteza iz krize idemo u depresiju!

LU
Lucina
13:53 11.02.2014.

molit cu sve da na sljedecim izborima daju glas za ove na vlasti ,a narocito ljigavcu josipovicu jer ne poduzima nista jer je naj popularniji za unistenje drzave hvala!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije