Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Banke će građanima lakše otpisivati loše i nenaplative kredite

Situacija izgleda dobitna i za banke i za klijente i za cijelo gospodarstvo, jer krediti prestaju biti loši i oslobađa se kapital za novi ciklus kredita
28. prosinca 2016. u 13:12 2 komentara 601 prikaza
01.12.2011., Split - U poslovnicama Postanske i Croatia banke pocela isplata stedisama posrnule Credo banke Photo: Ivana Ivanovic/PIXSELL
Foto: Ivana Ivanović/PIXSELL

Hrvatska poštanska banka posljednja je u nizu banaka koja se odlučila na “provjetravanje” portfelja prodajom loših kredita. Prodala je dio lošeg portfelja građana B2 Kapitalu, podružnici norveškog B2 Holdinga, dobro poznatog kupca na tržištu duga.

Koliki je dio zajmova koji građani ne vraćaju HPB prodao nije objavljeno, no izvjesno je da je riješio manji dio problema, jer su građani uredniji platiše od tvrtki, a i vraćaju manje iznose.

Dio ili čitavo potraživanje

Iz izvješća HPB-a za 2015. može se iščitati da je banka procijenila da će teško ili nikako naplatiti 3,2 milijarde kuna, pri čemu je identificirala gubitak od 2,1 milijardu. Većina loših kredita HPB-u odnosi se na tvrtke koje mu duguju 2,5 milijarde kuna, na stambene otpada oko 45 milijuna, na kredite po karticama 12 milijuna kuna, a 708 milijuna su ostali zajmovi. S prvim danom 2017. HPB-u i ostalim bankama država je poreznom reformom omogućila da osim prodaje, alternativu za problematične kredite u knjigama pronađu u otpisima. Oni su i dosad bili mogući, no tek nakon što bi banka zbog poreznih propisa klijenta bila praktički prisiljena financijski uništiti.

Udruga Franak Udruga Franak Traže ostavku viceguvernera HNB-a: Kad će DORH pokrenuti postupke protiv banaka i tako pomoći državi u kupnji Ine? Najveću dobit imala je Zaba, 1,41 mlrd. kn REZULTATI 27 hrvatskih banaka u 9 mjeseci ostvarilo 4,96 milijardi kuna prije poreza

No, budući da nije bila rijetkost da Porezna uprava odbije priznati otpis te banci na gubitak još i naplati porez, bankama je bilo isplativije držati loše kredite u knjigama i izdvajati rezervacije. No, s izmjenama poreza na dobit, banke bez tužbi jednokratno mogu otpisati dio ili čitavo potraživanje koje je po pravilima HNB-a bio loš kredit na 31. prosinca 2015. i za toliko im se umanjuje porezna osnovica. Time se banke želi potaknuti na dogovor s klijentima koji možda ne mogu vraćati cijeli, ali mogu dio kredita. Krediti prestaju biti loši, bankama se smanjuju rezervacije i oslobađa kapital za novi početak ciklusa.

Kao prije krize

Hoće li ‘win win’ situacija za klijente, banke i gospodarstvo zaživjeti, treba vidjeti. Bankari su zasad skeptični, kažu da je i prije bilo dobrih zakona koji su se pokazali neprovedivi. Ako je suditi po pravilnicima koji će pratiti reformu, u Ministarstvu financija žele maksimalno olakšati ovu mjeru. Otpis se priznaje ako se radi o lošem kreditu nepovezanoj osobi koji je rezerviran s krajem 2015. Prihvate li to banke, uz postojeću opciju prodaja, loši krediti u 2017. bi mogli pasti sa 14,6 ispod 10% i približiti se pretkriznima.

>> Poreznicima od 1. 1. banke šalju podatke i o štednji građana

ogorčena glumica
Marijana Mikulić: Moj sin ne govori, ne gleda u oči i ne odaziva se na svoje ime, a terapija počinje tek za 6- 9 mjeseci
TIDAL
Glazba i zabava
Jeste li ikada čuli za TIDAL? Istražili smo sve što morate o njemu znati
  • than:

    Jedna lijepa bajka. Banke ce i dalje prodavati potrazivanja trecim 'osobama', jer ce vise zaraditi. Jedino kod duga tvrtki moze doci do nekog pomaka, ali, one su vjerojatno mrtve, inace bi netko otkupio njihov dug. Sada se postavlja pitanje zasto ... prikaži još! bi porezni obveznici placali bankama za nesto tako. A placaju porezni obveznici, jer se taj novac koji banka nece uplatiti mora odnekle stvoriti.

  • željko20:

    moja banka tome nista nezna! o cemu pricate...