Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 32
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POREZNA REFORMA

Poreznicima od 1. 1. banke šalju podatke i o štednji građana

Zdravko Marić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/2
22.12.2016.
u 22:25

Dosad su banke bile dužne slati samo informacije o računima pravnih osoba te obrtnika i onih koji se bave slobodnim zanimanjima

Štednja građana u bankama od 1. siječnja 2017. više se neće tretirati kao poslovna tajna kad je posrijedi Porezna uprava.

Poreznom reformom ona više nema zaštićeni status: izmjenama Općeg poreznog zakona u mjesečne i kvartalne izvještaje koje banke šalju Ministarstvu financija o prometima po računima uključeni su i tekući računi i štedni ulozi građana.

Dosad su financijske institucije bile dužne slati samo informacije o prometima po kunskim i deviznim računima pravnih osoba te fizičkih osoba koje obavljaju registriranu djelatnost obrta ili su svrstani u slobodna zanimanja. Sad je taj popis proširen člankom 114. koji je regulirao i izvještavanje o prometu po bankovnim računima građana.

Osim redovitog periodičnog izvještavanja, na zahtjev Ministarstva financija, dužne su dostaviti i informacije o prometima po računima za tražene osobe bilo kad. Taj posao banke ne smiju naplatiti Poreznoj upravi. 

>> Mi, kao i većina obitelji, olakšice nećemo osjetiti

Komentara 4

TH
than
23:48 22.12.2016.

Ovo je nevidjena glupost (mada ju je vecernji brzo sklonio sa glavne stranice). Znaci ja prodam nesto da mi se uplati na tekuci racun (mada sam uredno platio PDV) i moram njima dokazivati sto i kako da ne platim dodatni porez. Ili uplate studentima roditeljim recimo 2000 kuna i onda oni moraju dokazivati porijeklo novca da ne plate porez ? Sve mi ovo lici na nastavak superhikove akcije gdje ce ljudi kupovati biljege da bi dokazivali tko je sto uplatio i zasto.... Uskoro sve u carape i to je to... Prvo su udarili porez na stednju koja je nikakva, a sada zele vidjeti i tko sto stedi i tko kome sto uplacuje. Treba odnekle nadoknaditi sva silna obecanja, a tko nema sve racune odu pare Todoricevom malome i kradezeovoj vladi. Ova je prestigla i ovu Sanaderovu, a jos nije niti pocela raditi.

OB
ObrenM
08:18 23.12.2016.

Ako nisu bili sposobni voditi zemlju bez superhihovske poreske politike, zasto su se prihvatili,da uz grcevitu borbu dodju do vlasti?Odgovor je samo jedan-dodjimo da napunimo osobne lisnice,pa dizimo sidro.

JO
jojoja
23:08 22.12.2016.

Ma da, baš me zanima šta će proizaći iz ovoga... Neki novi porez?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije