Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dvije posluju u rh

Bankarska kriza: Moody\'s snizio rejtinge 26 talijanskih banaka

\'The Unicredito logo on top of the main door of the bank headquarter in Milan 12 June 2005. Unicredito, Italy\'s biggest bank, has agreed to take over German bank HypoVereinsbank (HVB) in a five-for-
AFP/PIXSELL
15.05.2012.
u 09:39

Moody\'s je deklasirao 10 banaka za jedno mjesto, osam banaka za dva mjesta, šest banaka za tri mjesta i dvije banke za četiri mjesta

Američka agencija za mjerenje kreditne sposobnosti Moody's deklasirala je 26 talijanskih banaka, među kojima i dvije banke koje djeluju i u Hrvatskoj, odnosno smanjila je rejting bankama Intesa San Paolo i Unicredit.

Među 26 banaka kojima je Moody's spustio prethodni rejting pet je velikih, a uz dvije spomenute tu je najstarija banka na svijetu Monte dei Paschi iz Siene. Rejting talijanskih banaka „među najnižima je u razvijenim europskim zemljama i to se odražava na osjetljivost kreditnih ustanova u okviru teške situacije koja vlada u Italiji i Europi“, objašnjavaju u agenciji za rejting. Moody's naglašava kako teškoće vezane za “recesiju i štednju u Italiji smanjuju potražnju na kratki rok”.

Moody's je deklasirao 10 banaka za jedno mjesto, osam banaka za dva mjesta, šest banaka za tri mjesta i dvije banke za četiri mjesta. Ipak je to deklasiranje ograničeno jer je novac koji je Europska središnja banka dala talijanskim i drugim bankama znatno smanjio opasnost od propasti banaka u kratkom roku. Mnoge banke ojačale su svoju razinu kapitala. No, talijanske banke osjetljivije su od drugih zbog toga što veliki talijanski državni dug utječe na pogoršanje uvjeta financiranja banaka. Bankama Unicredit i Intesa Sanpaolo smanjen je rejting sa A2 na A3. Banci Monte dei Paschi smanjen je rejting sa Baa1 na Baa3, a banci Popolare sa Baa2 na Baa3.

Američka agencija za rejting najavila je prije nekoliko mjeseci da će smanjiti svoje procjene za kreditne sposobnosti talijanskim bankama i to je sada provela.

Komentara 9

JO
johndoe2
10:00 15.05.2012.

Uskoro će ovi smrdljivi papiri koje Svijet naziva novčanicama, biti dobri samo za potpaljivanje vatre....

KR
kristov
10:17 15.05.2012.

To se zove reketarenje i izvlačenje novca za pojedine interesne skupine. Plati ili si u kategoriji niže, vrlo jednostavno. Tko su Moodys???!

OB
-obrisani-
12:40 15.05.2012.

Istina se ponavlja

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije