Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Proizvođači nafte u panici, sad je bačva skuplja od nafte koja je u njoj!

Cijena nafte će dodatno drastično pasti početkom veljače kada se na tržištu pojavi iranska nafta, a jačanje dolara vrijednost barela moglo bi rušiti prema 20 dolara
20. siječnja 2016. u 21:10 35 komentara 5947 prikaza
nafta
Foto: Reuters/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Još prije dvije godine, kada je cijena barela nafte bila oko 120 dolara, naziv za nju crno zlato bio je sasvim opravdan. Naftu i danas kolokvijalno nazivaju istim imenom, no ona je danas daleko od pojma za bilo kakvu dragocjenost. Upravo suprotno. Vrijednost jednog barela nafte danas je niža od vrijednosti same bačve (engleski: barell) u koju se ona toči.

Tako neće biti zauvijek

I nisu bačve jedino što pokazuje na koliko je nisku razinu pala cijena nafte. Tako je barel nafte sada oko pet puta jeftiniji od barela vode Jane, dok je cijena crnog zlata prema svjetski razvikanoj vodi Perrier znatno drastičnija. Za jedan barel Perriera moguće je kupiti nešto manje od 64 barela, odnosno oko 10 tona nafte!

Niske cijene – a nafta se sada prodaje za oko 29 dolara po barelu – prouzročene su cijelim nizom faktora, od povećane proizvodnje na naftnim poljima, eksploatacije škriljevačkih naftnih polja u SAD-u do usporavanja nekih od najvećih svjetskih gospodarstava, poput kineskoga. I teško je reći što će se događati u sljedećem razdoblju.

– Dugoročne prognoze nemoguće je davati, jer one ovise o cijelom nizu faktora, uključujući i geopolitičke odnose. Vjeruje se da će u sljedećih nekoliko mjeseci cijena nafte iznositi između 30 i 40 dolara za barel, a to nije realna cijena. Da bi vlasnici naftnih polja ostvarili neku zaradu i ulagali u nova istraživanja i nalazišta, potrebna je cijena nafte od 40 do 50 dolara po barelu, tvrdi naftni stručnjak Davor Štern.

Kakva je situacija sada na tržištu, najbolje pokazuje i slučaj iz Kanade gdje je kupac manje kvalitetne nafte zahtijevao od proizvođača doplatu od 50 centi po barelu da bi mu naftu preuzeo i odvezao u svoje pogone. Jednostavno, barel te niskokvalitetne nafte jeftiniji je od transporta kamionima jer naftovodi više nisu htjeli prevoziti tako jeftinu sirovinu.

Unatoč svemu, cijena nafte će dodatno drastično pasti početkom veljače kada na tržište dođe iranska nafta. Nitko ne zna koliko ta zemlja, nakon godina sankcija, može proizvoditi nafte, ali gotovo sigurno je da neće zbog niskih cijena odustati od povratka na svjetsko tržište.

I mali doprinos Irana izazvao bi znatan pad cijena, a predviđa se da će Iranci proizvoditi milijun i pol barela dnevno.

Ujedno, sirovom naftom trguje se u dolarima, što znači da kad dolar jača, nafta postaje skuplja stranim kupcima. Analitičari Morgan Stanleya upozorili su da bi daljnje jačanje dolara cijenu nafte moglo rušiti prema samo 20 dolara po barelu.

Ipak, nafta neće zauvijek ostati na tako niskoj cijeni.

– Sigurno je da će cijena nafte ponovo doći na 100 ili možda čak i 200 dolara za barel, no to se neće dogoditi tako skoro. Analitičari drže da se u sljedećih godinu dana može očekivati osciliranje cijene nafte u rasponu od 30 do 40 dolara za barel, no nakon toga doći će vjerojatno do daljnjeg rasta – kaže prof. dr. Igor Dekanić, redoviti profesor Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Kako tvrdi, za godinu, dvije ili tri dio sadašnjih naftnih izvora bit će iscrpljen. Imajući na umu činjenicu da su nova istraživanja naftnih polja zaustavljena, doći će do ponovnog rasta cijene nafte.

– U cijeloj toj jednadžbi velika je nepoznanica i do kada će Saudijska Arabija i ostale zemlje OPEC-a trpjeti gubitke zbog niskih cijena nafte. U jednom trenutku one će ograničiti proizvodnju, što će pokrenuti rast cijene nafte – kaže prof. dr. Dekanić.

nafta | Autor : VL Foto: VL

Frakturiranje znatno skuplje

Inače, na cijenu nafte neće utjecati ni proizvodnja nafte frakturiranjem iz škriljevačkih polja. Taj postupak znatno je skuplji od izvlačenja sirove nafte iz konvencionalnih polja, i prilično je jasno da upravo proizvođači na području SAD-a sada trpe velike gubitke.

Dio škriljevačkih nalazišta već je zatvoren i zapečaćen, jer njihovi vlasnici čekaju bolje dane.

– Procjenjuje se da je donja granica rentabilnosti za eksploataciju nafte frakturiranjem iz škriljevca cijena od oko 60 dolara po barelu. Ispod te razine sva se proizvodnja odvija s gubitkom. Može se očekivati da će se proizvođači nafte koji je crpe frakturiranjem sada “primiriti”, a nalazišta će aktivirati kada cijena ponovo naraste – kaže dr. Igor Dekanić.

>> Cijene nafte zaronile ispod 30 dolara prvi puta nakon 12 godina

>> SAD i EU ukinuli sankcije Iranu

RTL Direkt
Zoran Šprajc u svom stilu komentirao Bandićev sprovod: 'Kao da je sam pisao scenarij, imao je smisla za zaj***nciju''
Ranoranilac ili noćna ptica?
Noćna sova - Kako večernji tip ljudi preživljava u jutarnjem svijetu?
 • Avatar jura37
  jura37:

  Prije godinu,dvije priče o zalihama nafte za samo 40 god. pumpanje cijena itd. A sad bagatela za sljedecih 100 god.?? Previše smo toga vidjeli da ne bi kužili igre i uništavanje konkurencije,cijene rada,uništavanje industrije zelene energije,škriljavaca,rusije,irana... Inače zašto nitko od ... prikaži još!od novina ne pokrene temu da su cijene prehrane,prometa,energenata rasle isti dan kad i cijene nafte ali nepadaju sukladno padu nafte.

 • Avatar Idler 3
  Idler 3:

  Znači prije dvije godine cijena oko 120 $ dok je kod nas litra benzina bila oko 11 kuna...danas cijena oko 29$, a litra kod nas 8-9 kuna ??? Molil bi stručno pojašnjenje "tehničkog premijera" prije neg nas zauvijek napusti !?

 • lenger:

  I Alah se opametio pa tim idiotima polako uzima jedino "blago" koje imaju.