Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Iran ispunio dogovor

SAD i EU ukinuli sankcije Iranu

Amano
Foto: Reuters/PIXSELL
16.01.2016.
u 22:53

Međunarodna agencija za nuklearnu energiju IAEA priopćila je da je Iran uveo sve mjere potrebne za početak provođenja nuklearnog sporazuma što otvara vrata ukidanja sankcija

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) je u subotu dala zeleno svjetlo za stupanje na snagu povijesnog nuklearnog sporazuma između Irana i velikih sila, naglasivši da je Teheran ispunio svoje obveze za ukidanje međunarodnih sankcija.

"Iran je završio pripremne etape potrebne za pokretanje sporazuma zaključenog 14. srpnja 2015.",  izjavio je glavni tajnik UN-ove agencije Yukiya Amano u priopćenju objavljenom u Beču, gdje su se na završnim razgovorima okupili ministri vanjskih poslova Irana, EU i Sjedinjenih Američkih Država.

"To je važan dan za međunarodnu zajednicu", rekao je Amano u Beču.

Sankcije su usključivale embargo na iranski izvoz nafte, ključnu državnu industriju, kao i na financiijske transakcije s Iranom.

"Danas je dobar dan za narod Irana", rekao je ministar vanjskih poslova Mohamad Džavad Zarif za iranske medije u Beču.

Amano je zaključio da "današnja provedba nuklearnog sporazuma otvara nove perspektive za političku i gospodarsku suradnju sa Zapadom.

Europska unija je donijela odluku o ukidanju gospodarskih i financijskih sankcija Iranu nakon zelenog svjetla IAEA-e za stupanje na snagu nuklearnog sporazuma. Odluku je usvojilo 28 država članica i da bi stupila na snagu mora biti objavljena u službenom listu EU.

Europska unija i Sjedinjene Američke Države objavile su da ukidaju sankcije Iranu nakon stupanja na snagu sporazuma iz srpnja.

Visoka povjerenica EU za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini i američki državni tajnik John Kerry u Beču su objavili tu informaciju nakon što su inspektori IAEA-e ustvrdili da je Iran ispunio svoj dio sporazuma smanjenjem nuklearnih aktivnosti.

"Danas je ostvaren Dan provedbe Zajedničkog sveobuhvatnog akcijskog plana", rekla je Mogherini, govoreći o sporazumu iz srpnja.

"Obveze SAD vezane uz sankcije u skladu s odredbama (srpanjskog sporazuma) odsad nadalje su na snazi", rekao je Kerry u Beču.

Provedba nuklearnog sporazuma Irana i SAD, Velike Britanije, Francuske, Njemačke, Rusije i Kine ne znači samo ukidanje zapadnih sankcija Iranu, već i to da će zapadne zemlje surađivati s Teheranom u području civilne nuklearne tehnologioje, rekla je Mogherini.

Ukidanje svih međunarodnih sankcija potvrdio je i Zarif.

"Budući da je Iran ispunio svoje obveze, danas su ukinute međunarodne i nacionalne gospodarske i financijske sankcije povezane as iranskim nuklearnim programom", istaknuto je u zajedničkom priopćenju Zarifa i Mogherini

>>Iran oslobodio četiri zatvorenika, uključujući novinara, pastora i bivšeg marinca

>>Ukidaju sankcije: Iran ispunio obveze iz nuklearnog sporazuma!

Komentara 18

MO
morpheus11
00:04 17.01.2016.

Trijumf Rusije

DU
Deleted user
07:26 17.01.2016.

U međuvremenu SAD već dva puta upada u Iranske vode sa svojim brodovima. Najprije provocira sa nosačem zrakoplova ulazeći u Iranske vode, onda Iranska vojska zarobi Američke specijalce duboko u Iranskim vodama. Amerika jedva čeka da izazove nekakav sukob.

OO
oooooooooo
00:33 17.01.2016.

kud bas na wikend to ce biti skupo za us jer ce morati platiti prekovremeno za nastampati silne iranske milione koji su do sad bili zamrznuti (zamraceni)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije