Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Svjetska tržišta

Azijske burze pale, euro oslabio nakon napada u Parizu

burza
Foto: Reuters/PIXSELL
16.11.2015.
u 08:51

Na azijskim su burzama cijene dionica zaronile na najniže razine u šest tjedana jer nakon terorističkih napada u Parizu i slabih gospodarskih pokazatelja ulagači traže utočište za kapital u sigurnijim investicijama.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u minusu oko 1 posto, dok su cijene dionica Singapuru, Šangaju, Australiji, Južnoj Koreji i Hong Kongu pale između 0,5 i 1,6 posto.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 7,30 sati u minusu 1 posto, nakon što je prošloga tjedna izgubio 3 posto, pa je zaronio na najnižu razinu u šest tjedana.

Među najvećim je gubitnicima jutros japanski Nikkei indeks, nakon što je objavljeno da je treće po veličini svjetsko gospodarstvo u proteklom tromjesečju palo za 0,8 posto na godišnjoj razini.

Kako je to drugi kvartal zaredom kako bruto domaći proizvod (BDP) pada, Japan je ponovno zaronio u recesiju, već četvrti puta od globalne financijske krize.

Novi podaci pokazali su, također, da je kreditna aktivnost u Kini u listopadu pala na najnižu razinu u 15 mjeseci, a usporena je i potrošnja čelika, što predstavlja jedan od ključnih pokazatelja gospodarske aktivnosti.

Ti podaci pokazuju da se i dalje nastavlja usporavanje rasta kineskog gospodarstva, unatoč nizu poticajnih mjera tamošnjih vlasti.

– Nesklonost ulagača prema riziku raste, dok tečaj dolara jača, a taj trend mogao bi se nastaviti, s obzirom da su posljednji gospodarski pokazatelji razočarali – kaže Mitul Kotecha, direktor u Barclays banci u Singapuru.

Loše na tržišta utječe i pad američkih terminskih indeksa, što najavljuje daljnji pad cijena dionica na Wall Streetu, nakon što su već prošloga tjedna Dow Jones, S&P 500 i Nasdaq indeks potonuli više od 3,5 posto.

U Europi se očekuje pad cijena dionica

I na europskim se burzama u ponedjeljak očekuje pad cijena dionica jer će, procjenjuju analitičari, uslijediti kratkoročna prodaja dionica nakon terorističkih napada u Parizu u kojima je ubijeno više od 130 ljudi.

Uz pojačane mjere sigurnosti, danas će biti otvorena i Pariška burza.

– Dionice kompanija povezane s potrošnjom i turizmom, posebice industrija luksuznih proizvoda, mogli bi biti pod najvećim utjecajem nakon napada u Parizu – kaže Alexandre Baradez, analitičar u tvrtki IG.

Smatra da bi utjecaj ovih terorističkih napada mogao biti veći nego u siječnju kada je napadnuta redakcija satiričkog magazina Charlie Hebdo.

– Siječanjski napad bio je drugačiji, bio je fokusiraniji. Ovi napadi bili su usmjereni na cijelo stanovništvo. Također, zbog čisto psihološkog efekta ulagači bi danas mogli biti suzdržani i pričekati da se situacija smiri – kaže Baradez.

Osim što bi se dionice na europskim burzama mogle naći pod pritiskom, očekuje se i utjecaj napada u Parizu na druga financijska tržišta.

– Ta grozna tragedija mogla bi kratkoročno utjecati na francuski BDP, pa će se vjerojatno tržišta dionica naći pod pritiskom, a mogao bi pasti i tečaj eura – kaže Mohamed El-Erian, ekonomski savjetnik u osiguravajućem društvu Allianz.

Euro pod pritiskom

A na valutnim se tržištima euro jutros našao pod pritiskom dok se analiziraju posljedice terorističkih napada u Parizu na gospodarstvo.

– Ti napadi negativno će utjecati na raspoloženje u Europi. Trenutačno nije jasno kako će utjecati na potrošnju i gospodarstvo, no kolege iz Europe kažu mi da će biti oprezniji kada izlaze van – kaže Shunsuke Yamada, strateg u Bank of America Merrill Lynch u Tokiju.

Tečaj eura skliznuo je jutros na 1,0710 dolara, krenuvši ponovno prema 1,0674 dolara, najnižoj razini u šest i pol mjeseci na koju je skliznuo prošloga tjedna. U petak je tečaj eura na zatvaranju tržišta iznosio 1,0770 dolara.

Euro je oslabio i prema japanskoj valuti, pa mu je cijena skliznula sa 132 jena, koliko je iznosila u petak, na 131,25 jena.

I dolar je oslabio prema 'japancu'. Tečaj dolara kreće se jutros oko 122,40 jena, dok je u petak iznosio 122,60 jena.

A cijene su se nafte jutros ponešto oporavile, nakon što su prošloga tjedna zbog rasta zaliha potonule gotovo 8 posto, što je bio njihov najveći tjedni gubitak u osam mjeseci.

Jutros je na američkom tržištu cijena barela porasla 0,5 posto, na 40,95 dolara, dok je na londonskom tržištu barel poskupio 1 posto, na 44,90 dolara.

>> Francuski premijer: Planiraju se novi napadi i to ne samo protiv Francuske

Komentara 2

LU
Luka1710
10:00 16.11.2015.

S obzirom da je SAD stvorio ISIL i ostale terorističke skupine, ne bi me čudilo da je i ovaj napad bio isceniran od SAD-a. Jer samo njima odgovara usporeni razvoj kineskog gospodarstva i ulazak Japana u krizu te slabljenje Eura.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije