Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 147
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Oporavili se Europa i SAD

Azijske burze i dalje tonu, Europa riješila jučerašnji pad

An investor looks at an electronic board showing stock information at a brokerage house in Shanghai, China, July 10, 2015. Chinese stocks rose strongly for a second day on Friday, buoyed by a barrage of government support measures, but worries persist abo
Foto: Reuters/PIXSELL
26.08.2015.
u 11:04

Ulagači još pušu i na hladno jer nisu zaboravili veliku krizu iz 2009.

Dan nakon potopa na svjetskim burzama koji je zabrinuo i najozbiljnije analitičare stanje se vraća u normalu. Kako je Večernji list i pisao, čini se da je ipak riječ o kontroliranoj krizi Kine, na što su reagirala i najjača tržišta kapitala u Europi.

Azijski indeksi, istina, i dalje tonu, ali usporava se pad, dok su europski indeksi redom zabilježili rast koji je anulirao gubitke zabilježene u ponedjeljak.

Podsjetimo, u ponedjeljak je samo na europskim burzama zabilježen gubitak vrijednosti veći od 250 milijardi eura, ali je brzim oporavkom većina gubitaka vraćena pa smo bili u pravu kada smo najavili da je riječ o virtualnim gubicima. Tržišta su vrlo nestabilna i postoji određeni rizik od novog potopa, ali jače je uvjerenje da su burzovni minusi posljedica pretjerane reakcije ulagača te svijet realne ekonomije neće osjetiti potres.

Wall Street povukao se za Europom i krenuo je u trgovinu s jakim oporavkom većim od tri posto, što daje za zaključiti da su i američki ulagači odlučili vratiti novac u optjecaj. Time su pogurali svoju valutu koja se preko noći vratila u igru pa je dolar jačao u odnosu na sve jače valute. Čak se i tržište roba i energenata počelo oporavljati pa je nafta dobila na cijeni, iako skromnih 3,8 posto, što je barel diglo na svega 44 dolara, a raste i cijena pšenice i kukuruza. Očekivano, kad se zarađuje novac na dionicama i valutama, vrijednost zlata i srebra lagano pada pa je tako bilo i u utorak. Jednodnevna kriza pokazatelj je kako se financijska industrija na veliku krizu i bankrot Lehman Brothersa nije zaboravila te da još uvijek puše i na hladno dopuštajući si da zbog pretjeranog opreza donosi panične odluke.

I dok tržišta kapitala divljaju, realna ekonomija stagnira. Europska središnja banka pumpanjem novca na tržište nije znatno ubrzala oporavak zemalja članica jer je prosječna stopa rasta zemalja EU tek 0,4 posto, a s druge strane Atlantika SAD, koji brzo raste, i dalje odgađa primjenu povlačenja novca s tržišta dizanjem referentne kamatne stope.

>> Tristo najvećih europskih tvrtki zbog Kine izgubilo 250 milijardi eura

>>Azijske burze u padu, ulagači zabrinuti zbog slabijeg rasta Kine

Komentara 3

Avatar superhik74
superhik74
18:42 26.08.2015.

SAD se oporavila? Hmmmm...Dow Jones je bio 18300 do nedavno a danas je 15800, sto je 13,6 % pada. To se zove "oporavak"? Izgubio 13,3 % vrijednosti je "oporavak". Cudan neki oporavak.

Avatar Ante-Portas
Ante-Portas
17:29 26.08.2015.

A gdje je Brics banka sada? haha kako su rusofilima bila puna usta bricsa i Putina. Nesto je Putin zasutio, nafta jeftinija a vodka poskupila.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije