Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Atlantic grupa i Podravka spremni za šoping u 2019.

Prehrambeni sektor izvukao najbolje iz 2018., a perjanicama analitičari predviđaju dobru godinu.
02. siječnja 2019. u 14:04 3 komentara 989 prikaza
Emil Tedeschi, direktor Atlantic Grupe
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Dionički indeks Zagrebačke burze i drugu je godinu zaredom završio u minusu, a među malobrojnim dobitnicima prehrambeni se sektor lani pokazao kao apsolutni pobjednik. Štoviše, kompanije iz tog sektora ove bi godine mogle postati glavni nositelji preuzimanja.

Emil Tedeschi Emil Tedeschi: 'Todorić je promašio epohu i ponašao se kao sultan, a ortački kapitalizam i dalje je živ'


Trgovinski podaci Zagrebačke burze pokazuju kako je CROBEX zaključio prošlu godinu s minusom od 5,1% čime je ipak ponešto ublažio godišnji gubitak u odnosu na 2017. kada je pod pritiskom urušavanja Agrokora potonuo 7,6%. Ipak, kada se uračunaju dividende, domaći investitori nemaju toliko razloga za nezadovoljstvo. Vrijednost indeksa CROBEXtr, koji uračunava i dividende, za 2018. je 2,8% niža. U 2017. CROBEXtr izgubio je 5%. Iako je pravomoćnošću nagodbe s vjerovnicima situacija s Agrokorom stabilizirana čime je izbjegnut veliki udarac ukupnom gospodarstvu, “duh” afere u nekad najvećoj domaćoj privatnoj kompaniji i dalje lebdi nad tržištem kapitala.

Video - Konferencija Hrvatska kakvu trebamo


– Situacija s Agrokorom značajno je utjecala na povjerenje investitora u negativnom smislu, a povjerenje je upravo osnovni postulat funkcioniranja tržišta kapitala. Izgradnja povjerenja dugotrajan je i kompleksan proces u koji ulažemo velike napore, a svako njegovo narušavanje ima jednako dugoročne posljedice – kaže predsjednica Uprave Zagrebačke burze Ivana Gažić u osvrtu na burzovnu godinu iza nas.

Dionice u “zelenom”

Uz to, iako iz političke arene godinama pristižu najave privatizacija državnih tvrtki, još jednu godinu zaključujemo bez realizacije tih najava. Dobar investicijski projekt poput takvog sigurno bi bio najveći zamašnjak domaćeg tržišta kapitala, dodaje Ivana Gažić.

Zagrebačka burza Zagrebačka burza Crobexi prošloga tjedna porasli, u cijeloj 2018. pali

Negativno raspoloženje uspjelo je “preživjeti” samo šest dionica iz sastava CROBEX-a kojima je cijena tijekom prošle godine uspjela porasti. Vrijednosnica crikveničkog hotelijera Jadran nije uzeta u obzir zbog spajanja dionica. Uvjerljivi dobitnici su Podravka i Atlantic sa skokom cijene od 39, odnosno 34,5%. To su ujedno i jedine dionice s dvoznamenkastim rastom cijene. Od ostalih dionica u “zelenom”, Zagrebačkoj banci cijena je uvećana 8,5%, Maistri 7,1%, a AD Plastiku više od 4%. Jedini predstavnik građevinskog sektora je Ingra s rastom od 1,1%.

Rast profitabilnosti

– Podravka i Atlantic Grupa su u tromjesečnim financijskim izvješćima pokazale dosljednost prezentirane strategije i dobre financijske rezultate što je potaknulo investitore da povećaju svoje pozicije što je rezultiralo rastom njihovih cijena. Atlantic Grupa je nastavila s prodajom operacija koje ne spadaju u osnovnu djelatnost, pa su tako u srpnju objavili prodaju kozmetičke tvrtke Neva. Takav strateški potez s restrukturiranjem distribucijskog dijela poslovanja rezultirali su s puno efikasnijom kompanijom što su ulagatelji prepoznali te su nastavili s kupovinom dionice – komentiraju analitičari.


agrokor Slovenski mediji Preuzimanje Agrokora: Adris Grupa i obitelj Lukšić osnivaju konzorcij?

Kod Podravke su rezultati drugog tromjesečja također pokazali solidan nastavak prodaje i porast profitnih marži te su potaknuli daljnji porast cijene dionice. Značajan interes za dionicom Podravke pokazali su mirovinski fondovi koji su već vlasnici dionice, u kojima prednjači PBZ CO koji je nastavio s kupovinom dionice i u posljednjem tromjesečju u godini. Mirovinski fondovi uglavnom imaju dugoročniji horizont i u kraćim razdobljima ne mijenjaju svoje strategije već se uglavnom kroz duže razdoblje pozicioniraju u pojedinim vrijednosnicama baš zbog niske likvidnosti domaćeg tržišta kapitala. U takvim uvjetima je sav višak ponude te dionice bio zadovoljen potražnjom od tih institucionalnih investitora te posljedično nije ni moglo doći do pada cijene dionice – ocjenjuju u RBA.

Advent u Dalmaciji
Advent u Dalmaciji
Vrijeme je za lampice, druženje i blagdansko raspoloženje
  • sudbina x:

    Ovaj Tedechi iskače iz svake paštete a radnike plača manje nego Konzum..

  • sudbina x:

    Treba ovog tajkuna pitati od kud mu prvi milijun i zašto diskriminira radnike...Dok jedni dobijaju otpreminu druge šalje u mirovinu bez ičega...Nitko se o n jemu ne usudi ništa napisati baš kao prije o Todoriću...

  • Manu@:

    Burzovna katastrofa i demografski slom su najobjektivniji pokazatelji stanja društva iako na prvi pogled nemaju veze jedno s drugim. A sve je posljedica zloupotrebe pravne države i koruptivno-klijentelističke politike koja pokušava sve držati pod svojom šapom. Promjene neće biti sve ... prikaži još! dok političke kaste ne shvate da je upravo izgradnja dugoročnog povjerenja smisao politike a ne održavanje na vlasti prijetnjama i zastrašivanjem biračkog tijela i omalovažavanjem političkih protivnika. Potreban je ogroman evolucijski iskorak u svijesti političkih igrača ali njega nažalost nema na vidiku.