Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Apsolutni pobjednik na ZSE

Atlantic grupa i Podravka spremni za šoping u 2019.

Emil Tedeschi, direktor Atlantic Grupe
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
1/2
02.01.2019.
u 14:04

Prehrambeni sektor izvukao najbolje iz 2018., a perjanicama analitičari predviđaju dobru godinu.

Dionički indeks Zagrebačke burze i drugu je godinu zaredom završio u minusu, a među malobrojnim dobitnicima prehrambeni se sektor lani pokazao kao apsolutni pobjednik. Štoviše, kompanije iz tog sektora ove bi godine mogle postati glavni nositelji preuzimanja.


Trgovinski podaci Zagrebačke burze pokazuju kako je CROBEX zaključio prošlu godinu s minusom od 5,1% čime je ipak ponešto ublažio godišnji gubitak u odnosu na 2017. kada je pod pritiskom urušavanja Agrokora potonuo 7,6%. Ipak, kada se uračunaju dividende, domaći investitori nemaju toliko razloga za nezadovoljstvo. Vrijednost indeksa CROBEXtr, koji uračunava i dividende, za 2018. je 2,8% niža. U 2017. CROBEXtr izgubio je 5%. Iako je pravomoćnošću nagodbe s vjerovnicima situacija s Agrokorom stabilizirana čime je izbjegnut veliki udarac ukupnom gospodarstvu, “duh” afere u nekad najvećoj domaćoj privatnoj kompaniji i dalje lebdi nad tržištem kapitala.

Video - Konferencija Hrvatska kakvu trebamo


– Situacija s Agrokorom značajno je utjecala na povjerenje investitora u negativnom smislu, a povjerenje je upravo osnovni postulat funkcioniranja tržišta kapitala. Izgradnja povjerenja dugotrajan je i kompleksan proces u koji ulažemo velike napore, a svako njegovo narušavanje ima jednako dugoročne posljedice – kaže predsjednica Uprave Zagrebačke burze Ivana Gažić u osvrtu na burzovnu godinu iza nas.

Dionice u “zelenom”

Uz to, iako iz političke arene godinama pristižu najave privatizacija državnih tvrtki, još jednu godinu zaključujemo bez realizacije tih najava. Dobar investicijski projekt poput takvog sigurno bi bio najveći zamašnjak domaćeg tržišta kapitala, dodaje Ivana Gažić.

Negativno raspoloženje uspjelo je “preživjeti” samo šest dionica iz sastava CROBEX-a kojima je cijena tijekom prošle godine uspjela porasti. Vrijednosnica crikveničkog hotelijera Jadran nije uzeta u obzir zbog spajanja dionica. Uvjerljivi dobitnici su Podravka i Atlantic sa skokom cijene od 39, odnosno 34,5%. To su ujedno i jedine dionice s dvoznamenkastim rastom cijene. Od ostalih dionica u “zelenom”, Zagrebačkoj banci cijena je uvećana 8,5%, Maistri 7,1%, a AD Plastiku više od 4%. Jedini predstavnik građevinskog sektora je Ingra s rastom od 1,1%.

Rast profitabilnosti

– Podravka i Atlantic Grupa su u tromjesečnim financijskim izvješćima pokazale dosljednost prezentirane strategije i dobre financijske rezultate što je potaknulo investitore da povećaju svoje pozicije što je rezultiralo rastom njihovih cijena. Atlantic Grupa je nastavila s prodajom operacija koje ne spadaju u osnovnu djelatnost, pa su tako u srpnju objavili prodaju kozmetičke tvrtke Neva. Takav strateški potez s restrukturiranjem distribucijskog dijela poslovanja rezultirali su s puno efikasnijom kompanijom što su ulagatelji prepoznali te su nastavili s kupovinom dionice – komentiraju analitičari.


Kod Podravke su rezultati drugog tromjesečja također pokazali solidan nastavak prodaje i porast profitnih marži te su potaknuli daljnji porast cijene dionice. Značajan interes za dionicom Podravke pokazali su mirovinski fondovi koji su već vlasnici dionice, u kojima prednjači PBZ CO koji je nastavio s kupovinom dionice i u posljednjem tromjesečju u godini. Mirovinski fondovi uglavnom imaju dugoročniji horizont i u kraćim razdobljima ne mijenjaju svoje strategije već se uglavnom kroz duže razdoblje pozicioniraju u pojedinim vrijednosnicama baš zbog niske likvidnosti domaćeg tržišta kapitala. U takvim uvjetima je sav višak ponude te dionice bio zadovoljen potražnjom od tih institucionalnih investitora te posljedično nije ni moglo doći do pada cijene dionice – ocjenjuju u RBA.

Komentara 3

SX
sudbina x
16:00 02.01.2019.

Ovaj Tedechi iskače iz svake paštete a radnike plača manje nego Konzum..

SX
sudbina x
16:04 02.01.2019.

Treba ovog tajkuna pitati od kud mu prvi milijun i zašto diskriminira radnike...Dok jedni dobijaju otpreminu druge šalje u mirovinu bez ičega...Nitko se o n jemu ne usudi ništa napisati baš kao prije o Todoriću...

DU
Deleted user
14:41 02.01.2019.

Burzovna katastrofa i demografski slom su najobjektivniji pokazatelji stanja društva iako na prvi pogled nemaju veze jedno s drugim. A sve je posljedica zloupotrebe pravne države i koruptivno-klijentelističke politike koja pokušava sve držati pod svojom šapom. Promjene neće biti sve dok političke kaste ne shvate da je upravo izgradnja dugoročnog povjerenja smisao politike a ne održavanje na vlasti prijetnjama i zastrašivanjem biračkog tijela i omalovažavanjem političkih protivnika. Potreban je ogroman evolucijski iskorak u svijesti političkih igrača ali njega nažalost nema na vidiku.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije