Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Poduzetnik, predsjednik uprave Adris grupe

Ante Vlahović

ante vlahović
Foto: Žarko Bašić/PD/PIXSELL
1/4
01.12.2016.
u 00:00

Diplomirao je na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu. U bivšoj Tvornici duhana Rovinj (TDR) zaposlio se kao ekonomist, a na čelo tvrtke došao je 1994. godine.

Rođen je 1950. u Metkoviću. Odrastao je u mjestu Komin u dobrostojećoj obitelji. Diplomirao je na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu. Preselio se u Rovinj, odakle mu je supruga. U bivšoj Tvornici duhana Rovinj (TDR) zaposlio se kao ekonomist, a zatim je godinama bio komercijalni direktor.

Na čelo tvrtke došao je 1994. godine.

Suvlasnikom TDR-a postao je kroz pretvorbu i privatizaciju tvrtke po tzv. Markovićevom modelu. Uz njega ima još oko tisuću dioničara, među njima su i svi zaposleni. Odmah poslije Vlahovića, drugi po snazi dioničar Adris grupe je Plinio Cuccurin, pravnik i bivši komercijalni direktor u tvrtki, a kasnije i čaln Uprave, kojemu je majka iz Metkovića.

Vlahović slovi za jednog od najuspješnijih menadžera u državi iako mu se često predbacuje da je svoj uspon temeljio na tome da je bio monopolist. Imao je dobre veze u političkim i bankarskim strukturama. Godinama je uspješno sprječavao ulazak stranih duhanskih konkurenata u Hrvatsku,  poput British American Tobaccoa. Preuzimao je druge kompanije iz duhanskog sektora.

 Adris je izrastao u gospodarskog diva zahvaljujući i političkoj potpori hrvatskih premijera Franje Gregurića i njegova bivšeg zeta Zlatka Mateše. U osvajanju 40 posto tržišta BiH, važnu ulogu je odigrao bivši ministar vanjskih poslova te države Jadranko Prlić. Međutim, unatoč tome, Vlahoviću nitko ne osporava stručnost i znanje. Tehnološki je modernizirao tvrtku, visoko je vrednovao kreativnost svojih suradnika, razvijao je intelektualni i ljudski kapital.

Adris grupu d.d. čine dvije strateške poslovne jedinice, duhanska i turistička. Vlahović je zaslužan što je velik dio novca zarađenog u duhanskom poslovanju investirao u turizam i istarske hotele koje je spasio od propadanja.

Adris grupa je početkom 2018. postala strateški partner najveće zagrebačke hotelijerske tvrtke HUP-Zagreb, s kojom je potpisala ugovor o kupoprodaji kojim postaje vlasnikom 77,7 posto udjela u Expertusu, većinskom dioničaru HUP-a. Tako Adris grupa stvara vodeću hotelsku nacionalnu tvrtku koja posluje u najatraktivnijim turističkim odredištima, Rovinju, Dubrovniku i Zagrebu, a ulaskom u segment gradskih hotela, poput HUP-ovih u Zagrebu, i nastavkom suradnje s uglednim svjetskim brendovima Marriot grupacije odnosno Sheratonom i Westin s kojima HUP surađuje godinama, Adris nastavlja sa strategijom ulaganja u najviše segmente hotelske ponude.

Danas je Adris grupa, financijski gledano, među najmoćnijim regionalnim korporacijama. Pokazali su se kao veliki dobrotvori i filantropi. Čak 1 posto svoje godišnje dobiti izdvajaju za razne humanitarne projekte. Milijun eura u dionicama svoje tvrtke izdvojili su  za pomoć zlostavljanoj djeci. Imaju i zakladu iz koje financiraju mlade ljude. Pomagali su projekte Caritasa.

ante vlahović
1/4

 

Unatoč bogatstvu, vrlo je zatvoren. Rijetko ga se može vidjeti u javnosti na prestižnim okupljanjima. U turističkom naselju Villas Rubin zna zaigrai tenis s prijateljima. Jedan se teren čuva samo za njega jer se nikad ne zna kada će se pojaviti. Ima 16,5 metara dugu jahtu „Iga“ koja svojom vanjštinom ne odiše luksuzom. Sam vozi automobil marke Audi, supruga Porsche Cayenne.

Međunarodni žiri sastavljen od najuglednih menadžera, ekonomskih znanstvenika i poduzetnika proglasio ga je 2011. u Sarajevu za najmenadžera godine a Adris grupu za najkomapniju srednje i jugoistočne Europe. U obrazloženju stoji da su nagradu dobili zato što svoju državu i regija „vuku“ naprijed u razvoju.

Vlahović je jedan od najbogatijih Hrvata. Posjeduje 20,39 posto ili 1,96 milijuna dionica Adris grupe, u kojoj je predsjednik Uprave i najveći dioničar.  Procjenjuje se da teži 2,5 milijardi kuna.

Ante Vlahović živi povučeno u Rovinju, rijetko javno istupa a ne govori puno ni na poslovnim sastancima. Ničim se ne ističe, čak mu se ni fasada na kući puno ne razlikuje od onih susjednih. Supruga mu predaje u školi u Rovinju, dvije kćerke nikada se nisu pojavile na naslovnicama ženskih magazina.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije