Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 202
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Trgovina

Ante Todorić: I mali trgovci moraju biti žilavi i organizirani

'todoric_PXL_unu_070411'
''
08.04.2011.
u 09:30

- Samo je Lidl u nas otvorio 75 dućana. Na tržištu svi moramo biti virtuozi da bismo opstali, a posebno mali trgovci, kazao je A. Todorić

Zbog visokih cijena i pada kupovne moći građana te ograničenog asortimana mali trgovci najteže podnose krizu. Čak ih je 3000 od kraja 2008. stavilo ključ u bravu, kazao je predsjednik Ceha trgovine HOK-a Boris Vukelić na jučerašnjem savjetovanju HOK-a i Suvremene trgovine o mjestu i ulozi malih trgovaca u sklopu Međunarodnog obrtničkog sajma na Zagrebačkom velesajmu.

Mali sve više gube i bitku s velikim trgovačkim lancima, među kojima pet najvećih drži više od 50% hrvatske maloprodaje, tvrdi Vukelić. I dok oni zatvaraju, veliki su samo lani otvorili više od 100 novih trgovina – svaki Zagrepčanin, primjerice, već ima svoja 1,3 kvadrata – pri čemu se zaboravlja da je zaposlenost po prodanoj vrijednosti robe tri puta veća kod malih nego kod velikih, a i apsolutan su turistički adut i naslonjeni na domaću proizvodnju.

Taj negativan trend, upozorava Vukelić, može se zaustaviti samo ako država pokaže interes za spas male trgovine, ako se osiguraju poticajne mjere za objekte i znanje u trgovini te uvede nulta stopa PDV-a i na druge osnovne artikle, osim kruha i mlijeka. Osim Danske imamo najviši PDV na hranu u Europi, kaže on, ističući kako je za opstanak male trgovine nužan rast kupovne moći i BDP-a. Ante Todorić, izvršni potpredsjednik poslovne grupe za maloprodaju Agrokora, kazao je jučer da nikome nije lako poslovati u Hrvatskoj.

Posljednjih godina na domaće je tržište ušlo čak osam velikih stranih trgovaca i, iako neki tvrde da Konzum drži i 40% tržišta, čini manje od 15% trgovačkih kvadrata u Hrvatskoj, napomenuo je, ističući da je neminovna dalja konsolidacija tržišta, na kojemu se traži virtuoznost te i mali moraju biti žilavi i organizirani. Samo onaj tko je spreman ne spavati i raditi 24 sata dnevno te implementirati u dobru strategiju, bio on Tommy, Kerum, KTC, NTL, Konzum ili mali trgovac, moći će opstati, poručio je.

Komentara 16

NE
nepotrebni
10:21 08.04.2011.

Kome je oteto? Moze im se prigovoriti sto su dobivali povlastene kredite 90-tih u odnosu na druge i posredstvom politike. Iako ja mislim da je to najbolja investicija politike bila u to vrijeme. Kamo sreće da su svi koje je kreditirala država nešto i napravili u svom poslovanju. Danas u Agrokoru radi 40 000 ljudi (najvise u Hrvatskoj), a to je kruh tim ljudima, a ne samo limuzine koje voze Todorići.

JO
jojojo
10:33 08.04.2011.

nepotrebni ne razumiješ. todorić ima više od drugih i to je u hrvatskoj neoprostivo. ne smiješ imati više jer si automatski kriminalac. a kad te proglase kriminalcem teško ti možeš dokazati da to nisi. ljubomora je glavni hrvatski problem!

OB
-obrisani-
10:15 08.04.2011.

Sad kad je otimacina vise manje zavrsena,....postali smo \"poslovni\".

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije