Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Svjetski dan gradova

Ovo je deset najuspješnijih hrvatskih gradova prema ukupnim prihodima u 2021.

Foto: Igor Kralj/Miroslav Lelas/Boris Scitar/PIXSELL
1/5
31.10.2022.
u 19:21

Analiza podataka po gradovima potvrđuje veliku koncentraciju poslovanja poduzetnika, obveznika poreza na dobit, na deset najvećih gradova koji u ukupnom poduzetništvu RH u 2021. godini imaju udio od 52% u broju poduzetnika, 55,9% u broju zaposlenih, 66,5% u ukupnim prihodima, 66,5% u dobiti razdoblja, 63,4% u gubitku razdoblja te 67,7% u neto dobiti

Povodom Svjetskog dana gradova, Fina je analizirala rezultate poslovanja poduzetnika deset najvećih gradova prema kriteriju ukupnih prihoda u 2021. godini. Među deset najvećih gradova prema kriteriju ukupnih prihoda, u rezultatima svih poduzetnika Hrvatske u 2021. godini, poduzetnici su u Zagrebu, Splitu, Vukovaru, Rijeci, Osijeku, Varaždinu, Velikoj Gorici, Svetoj Nedelji, Zadru i Čakovcu.

Analiza podataka po gradovima, kako navodi Fina, potvrđuje veliku koncentraciju poslovanja poduzetnika, obveznika poreza na dobit, na deset najvećih gradova koji u ukupnom poduzetništvu RH u 2021. godini imaju udio od 52% u broju poduzetnika, 55,9% u broju zaposlenih, 66,5% u ukupnim prihodima, 66,5% u dobiti razdoblja, 63,4% u gubitku razdoblja te 67,7% u neto dobiti.

Rezultati poduzetnika u 10 gradova prema kriteriju ukupnih prihoda - usporedba s rezultatima svih poduzetnika RH u 2021. godini
Foto: Fina, Registar godišnjih financijskih izvještaja

Najveće ukupne prihode u iznosu od 433,2 milijarde kuna ostvarili su poduzetnici sa sjedištem u Zagrebu. Riječ je o udjelu od 73,6% u ukupnim prihodima poduzetnika sa sjedištem u jednom od deset spomenutih gradova.

Iza Zagreba, prema iskazanim ukupnim prihodima, su gradovi Split (27,3 milijarde kuna ukupnih prihoda ili 4,6% udjela u ukupnim prihodima poduzetnika sa sjedištem u jednom od deset spomenutih gradova) i Vukovar (24,5 milijardi kuna ukupnih prihoda ili 4,2% udjela u ukupnim prihodima poduzetnika sa sjedištem u jednom od deset spomenutih gradova).

Udio poduzetnika u TOP 10 gradova po ukupnim prihodima u ukupnim rezultatima poduzetnika na razini RH u 2021. godini
Foto: Fina, Registar godišnjih financijskih izvještaja

Dobrim rezultatima na razini Zagreba najviše je doprinijela - INA d.d., na razini Splita - TOMMY d.o.o., Vukovara - PRVO PLINARSKO DRUŠTVO d.o.o., Rijeke - PLODINE d.d., Osijeka - ŽITO d.o.o., Varaždina - VINDIJA d.d., Velike Gorice - LIDL HRVATSKA d.o.o. k.d., Svete Nedelje - MEDICAL INTERTRADE d.o.o., Zadra – CROMARIS d.d. i Čakovca - MESNA INDUSTRIJA VAJDA d.d.

VIDEO Od sutra nova pravila za vozače, neposlušnima slijedi kazna

Ključne riječi

Komentara 17

GO
goran31
22:40 31.10.2022.

60% ZG poduzetničkih prihoda drže javne i strane firme. Da se iz Zagreba maknu javne firme i razmjesti ih se po ostatku Hrvatake, Zagreb bi bio lakši za cca 100 milijardi kn. Domaći privatluk je u Zagrebu očajan, strane firme dominiraju. Vidim još jednu anomaliju u ovoj analizi, a to je Vukovar. Naime u Vukovaru kompanija PPD (prvo plinarsko društvo) prijavljuje 20 milijardi kn prihoda, a imaju svega 300 zaposlenih. Realni prihodi poduzetnika u Vukovaru ne prelaze 4 milijardi kn. Uglavnom, iz prihoda poduzetnika po gradovima izbacite javne i strane firme i tek tada ćemo moći znati koji grad je najviše sklon poduzetništvu.

DU
Deleted user
21:12 31.10.2022.

Ovaj podatak nema nikakve veze s stvarnošću pogotovo što se tiče Zagreba i INAe. Ona svoju dobit ne ostvaruje u Zagrebu već u Ivanić-Gradu, Popovača, Molvama,Donjem Miholjcu i drugim naftnim i plinskim poljima i postrojenjima u Kostrena i Sisku. U U svim drugim zemljama dobit i sva vrednovanja pripisuju se mjestima gdje se dobit ostvaruje a ne gdje sjedi uprava.

GL
globalsolutions
19:44 31.10.2022.

bravo za sve koji su preživjeli u ovoj parazitskoj državi, a da ne posluju sa državom ni javim sektorom

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije